TEFE TÜFE nedir? TEFE TÜFE ile Haziran ayı kira artış oranı ne kadar olacak?

TEFE TÜFE nedir? TEFE TÜFE ile Haziran ayı kira artış oranı ne kadar olacak?

TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranını açıkladı. Haberimizde vatandaşların merak ettiği TEFE TÜFE nedir? ve TEFE TÜFE ile Haziran ayı kira artış oranı ne kadar olacak? sorularının yanıtını bulabilirsiniz. Yapılan açıklamada yıllık enflasyon yüzde 12.15 çıktı. Peki Haziran ayı kira artış oranı ne kadar olacak? Kiracılar kiraya ne kadar zam yapılacak?...

Enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte şimdi de TEFE TÜFE nedir? ve TEFE TÜFE ile  Haziran ayı kira artış oranı ne kadar olacak? Kiracılar kiraya ne kadar zam yapacak. merak edilmeye ve araştırılmaya başlandı. Her ay düzenli olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından resmi sitesinde açıklanan kira artış oranı Haziran 2018 bilgisi açıklandı. İşte Haziran ayı kira artış oranı...

HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE?

Kira artış oranı Haziran 2018 belli oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,79, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,12, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,16 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 15,80 artış gösterdi. Buna göre Haziran kira artış oranı yüzde 15,50.

Kira artışı ise Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirleniyor. Kira artış oranında daha önce bir üst sınır yoktu. Fakat Yeni Borçlar Kanunu kira artış oranına sınırlama getirdi. Bu sınır da “Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi”. Yani Yeni Borçlar Kanunu’na göre ev sahibi kiraya Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’nin üzerinde zam yapamaz.

18-06/04/kira-zam.jpg

İŞYERLERİ KİRA ZAM ORANI NE?

İşyerlerinde 6217 Sayılı Borçlar Kanunu Yasası, geçici 2. madde gereğince; Kira artış oranları 1 Temmuz 2020 tarihine kadar serbest bırakılmıştır. Buna göre işyeri kiralamalarında, kira artış oranını sözleşmede belirtilen oran belirliyor. Yani işyeri kira artış oranında konutlarda olduğu gibi bir sınırlama yok. Sözleşmede belirtilen orana göre zam yapılır.

TEFE TÜFE’YE GÖRE KİRA ARTIŞI NASIL HESAPLANIR?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 344.’üncü maddesi gereğince kira artışı, “Bir önceki kira yılının ÜFE artışını geçmeyecek şekilde düzenlenir” hükmüne göre yapılır. Ancak burada kesin bir hesaplama bulunmamaktadır. TUİK’in yayımlamış olduğu Yİ-ÜFE kullanıcı rehberinde ise bu hesaplamanın iki şekilde olabileceği açıkça görülmektedir.

a-) Bir önceki yılın (2016 Kasım) aynı ayına göre değişim, (% 17,30)

b-) 12 aylık ortalama değişim (Kasım-2016 / Kasım 2017) (% 15,38)

Yukarıda da görüldüğü gibi iki oran arasında da çok büyük farklar bulunmaktadır. Bu kapsamda karışıklığın ortadan kalkması amacıyla , 6.Hukuk Dairesinin verdiği “ Kira artışı, ÜFE’nin 12 aylık ortalaması oranında artırılır.” karar ile giderilmiştir.

18-06/04/kira.jpg

DEPOZİTONUZU MUTLAKA BANKAYA YATIRIN

Ev sahibi ile kiracı ilişkisini Borçlar Kanunu düzenliyor. Yasaya göre; kira artışıyla, depozitonun bir sınırı var. Kira artışı her ay İstatistik Kurumu (TÜÎK) tarafından açıklanan 12 aylık ortalama Üretici Fiyatlarına (ÜFE) göre belirleniyor. Bu artık çoğu kişi tarafından biliniyor. Ancak, kira kontratı imzalarken verilen depozitonun nerede tutulması gerektiği bilinmiyor.

TEFE - TÜFE NEDİR ?

Tefe - Tüfe gayimenkul sektöründe ve Türkiye’de ekonominin temel göstergelerinden sayılan çok önemlidir değerlerdir.

TÜFE NEDİR ?

TÜFE’nin açılımı , ‘ Tüketici Fiyat Endeksi ‘ dir. Tüfe sayesinde enflasyonu ölçebiliriz. Tüfe değerleri Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından hesaplanır. Tüfe , daha önce satın alınmış bir malın - hizmetin , daha sonra ki bir tarihteki fiyatı ile karşılaştırılmasına yarar.

Tüfe’yi hesaplarken önc , Türkiye’nin genelini temsil eden bir örnek kitlenin bir yıl içinde hangi mal ve hizmete ne kadar para harcadığı hesaplanır. Ayrıca her mal ve hizmetin toplam içindeki ağırlıkları belirlenir.

TEFE NEDİR ?

TEFE’nin açılımı , ‘ Toptan Eşya Fiyat Endeksi ‘ dir. Kulladığımız malların tüm ham maddelerini içine alır. Yani toptan satılan malların fiyat artışlarını gösteren bir endekstir.

TÜFE VE TEFE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Tefe ve Tüfe genellikle birlikte kullanılır ve birbirlerine karşılaştırılırlar. Bu endeksler farklı değerleri gösterir.

Tefe fiyat artışlarının arz yani maliyet cephesini gösterirken Tüfe ise fiyat artışlarının talep yönünü gösterir.

Tefe de Tüfe gibi önceden endekse dahil edilmiş mallardan oluşan belirli bir malın fiyatındaki değişmeleri ölçüyor.

Tefe’yi Tüfe’den ayıran en önemli nokta tüketici fiyat endeksi direk olarak tüketicinin eline geçen malların fiyatını ölçerken, toptan eşya fiyat endeksi ise hammadde ve yarı mamullerin de fiyatını ölçüyor.

Tefe’nin kapsamı Tüfe’ye göre daha geniştir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN