Telefon almak isteyenler elini çabuk tutsun! O tarihten sonra her birine yüzde 25 zam geliyor: En ucuz telefonlar bile...

Telefon almak isteyenler elini çabuk tutsun! O tarihten sonra her birine yüzde 25 zam geliyor: En ucuz telefonlar bile...

Son zamanlarda yaşanan zamlar, telefonlara da yansıdı. Açıklanan tarihten itibaren akıllı telefonlara büyük zam geliyor. İşte detaylar...

Her geçen gün artan fiyatlar nedeniyle vatandaşlar, telefon satın almakta daha da zorlanıyor. Giriş seviyesindeki akıllı telefonların bile satın alınması artık imkansız hale geldi. 28 Mart'tan sonra, en ucuz giriş seviyesindeki akıllı cep telefonunun fiyatı bile asgari ücretle aynı seviyeye gelecek.

UCUZ TELEFONLARA YÜKSEK ZAM

telefon

Ticaret Bakanlığı tarafından daha önce yürürlüğe konulan gözetim uygulaması, akıllı telefonlara yönelik yeni bir düzenleme getirdi. Geçtiğimiz ay yayınlanan düzenlemede, akıllı telefonlar için adet başına birim gümrük kıymetinin 200 dolardan 350 dolara çıkarıldığı belirtildi. İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, geçtiğimiz 28 Mart tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemede, ülkeye giriş fiyatı 350 doların altında olan telefonlar için İthalat Genel Müdürlüğü'nden özel gözetim belgesi alınması şartı getirildi. Bu uygulama, ithalattan kaynaklanan vergi kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, yerli üreticilerin korunması da hedefleniyor.

Düzenleme ile birlikte vergisiz fiyatı 3 bin 800 lira olan bir telefona en az 2 bin 500 lira zam gelecek. ÖTV, KDV ve TRT Bandrol ücreti gibi vergilerin eklenmesiyle birlikte, ülkeye giriş fiyatı 3 bin 800 lira olan bir telefonun satış fiyatı vergilerle birlikte 10 bin 500 liraya kadar yükselecek.

İŞTE TELEFONDAN KESİLEN VERGİ TUTARLARI

telefon

Türkiye'de satılan telefonlar vergilendiriliyor ve fiyatları belirlenirken aşağıdaki vergiler hesaba katılıyor:

Yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı: Bu vergi, Kültür Bakanlığı bütçesine katkı sağlamak amacıyla telefon satışlarından alınıyor.

Yüzde 10 TRT Bandrol ücreti: Bu vergi, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (TRT) bütçesine katkı sağlamak için telefonlardan alınıyor.

Yüzde 50 ÖTV: Özel Tüketim Vergisi olarak bilinen bu vergi, lüks ve tüketim malzemelerinden alınan bir vergidir ve telefonlar da bu kategoride yer alıyor.

Yüzde 18 KDV: Katma Değer Vergisi olarak bilinen bu vergi, ürünlerin satış fiyatına eklenerek alınır ve devlete vergi geliri sağlar.

Bu vergilerin hesaba katılmasıyla telefonların satış fiyatı belirlenir ve piyasada satışa sunulur. Bu vergiler telefon fiyatlarını yüksek hale getirse de, ülkemizde altyapı yatırımları, kültürel projeler ve diğer kamu hizmetleri için önemli bir kaynak oluşturur.

ZAM ORANI AÇIKLANDI

vivo

Vivo Türkiye'nin Genel Müdür Yardımcısı Ertan Şensoy, son dakika açıklamasında telefon fiyatlarındaki artışın ve ekonomideki belirsizliklerin etkisiyle telefon değişim sürelerinin 48 aya kadar çıkarıldığını belirtti. Kendilerinin üretim yaptığı için yeni düzenlemenin kendilerini etkilemeyeceğini vurgulayan Şensoy, fiyatların yüzde 20 artacağını açıkladı.

Şensoy, Vivo Türkiye olarak yeni yatırımlar yapacaklarını ve ek 100 kişi alarak toplam personel sayısını 400'e çıkaracaklarını da ifade etti. Ayrıca hedeflerini yükselttiklerini ve daha da büyümeyi planladıklarını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN