Milyonlarca çalışanın artan enflasyon karşısında temmuz ayında asgari ücrete bir ara zam beklentisi güçlü bir şekilde devam ederken, işveren dünyasından bu beklentiye soğuk bakan bir açıklama geldi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) yeni Genel Başkanı Burhan Özdemir, BBC Türkçe'ye verdiği demeçte, asgari ücrete olası bir ara zamma ilişkin patronların genel bakış açısını yansıtan önemli değerlendirmelerde bulundu.
SANAYİCİLER KAR ETMİYOR
Özdemir, mevcut ekonomik koşullar altında bir ara zam beklentisi içinde olmadığını net bir dille ifade etti. Bu görüşünü sanayicinin son yıllarda yaşadığı zorluklara dayandıran MÜSİAD Başkanı, "Biraz önce bahsetmiş olduğumuz ekonomik sebeplerden ötürü sanayici 2-3 senedir kâr etmiyor," diyerek sektörün içinde bulunduğu duruma dikkat çekti.

Artan maliyetler ve kârlılık sorunları nedeniyle ayakta kalma mücadelesi verdiklerini belirttiği sanayiciler için ek bir yükün altından kalkmanın zor olacağını vurgulayan Özdemir, "Böyle bir dönemde ayakta kalmaya çalışan sanayiciye ek bir asgari ücret yükü çok kaldırılabilir olmaz diye düşünüyorum," ifadelerini kullandı.
“KONUŞMAK İÇİN ÇOK ERKEN”
Yeni MÜSİAD Başkanı, yılın ikinci yarısında ekonomi politikalarında yaşanabilecek olası olumlu gelişmelere de kapıyı aralayarak, "Ama inşallah yılın ikinci döneminde biraz daha makrodan mikroya dönen bir OVP (Orta Vadeli Program) açılımı olursa, umut ediyorum ki olur, o zaman belki yıl sonunda çok daha farklı şeyleri konuşuruz," sözleriyle, şartların iyileşmesi durumunda yıl sonunda farklı bir tablonun konuşulabileceğine işaret etti.

Burhan Özdemir'in bu açıklamaları, bazı sendika konfederasyonları ve siyasi partilerin Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanarak ara zam yapılması yönündeki taleplerinin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın 14 Mayıs'ta yaptığı "Asgari ücretle ilgili ara zammı konuşmak için çok erken," şeklindeki beyanının ardından geldi. MÜSİAD Başkanı'nın sözleri, işveren cephesinin asgari ücrete temmuz ayında bir artış yapılmasına sıcak bakmadığını ve önümüzdeki dönemde bu konudaki tartışmaların devam edeceğini açıkça ortaya koyuyor.
