Tesla yönetim kurulu, CEO Elon Musk için yeni bir ücret paketi olasılığını özel bir komiteyle değerlendirirken, bazı çalışanlar Musk'ın kişisel markasının şirkete zarar verdiğini ve satışları olumsuz etkilediğini belirterek Musk'ın istifasını talep ediyor. Bu gelişmeler, Tesla'nın otomobil yerine yapay zeka ve robotik alanlarına stratejik bir kayma yaşadığı kritik bir döneme denk geliyor.
BARAN BEKİ
Tesla yönetim kurulu, CEO Elon Musk'ın ücretlendirme yapısını yeniden ele almak üzere önemli bir adım attı. Financial Times'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bu amaçla iki kişilik özel bir komite oluşturuldu. Komitenin, Musk için yeni bir hisse senedi opsiyon paketi hazırlayabileceği belirtiliyor.
TESLA MUSK İÇİN ÖZEL KOMİTE KURDU
Oluşturulan özel komitede Tesla Yönetim Kurulu Başkanı Robyn Denholm ve bağımsız yönetim kurulu üyesi Kathleen Wilson-Thompson yer alıyor. Bu komitenin temel görevi, Elon Musk'ın şirkete olan katkılarını ve gelecekteki rolünü göz önünde bulundurarak adil ve motive edici bir ücret yapısı belirlemek. Tesla, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Musk ile ilgili bazı tazminat konularını değerlendirmek üzere özel bir komite kurulduğunu duyurmuş, ancak detay vermemişti .
OLASI YENİ ANLAŞMANIN ŞARTLARI
Eğer Musk'ın 2018 tarihli tartışmalı ücret paketi mahkeme tarafından yeniden onaylanmazsa, komitenin Musk'ın geçmişteki çalışmaları için alternatif tazminat yöntemlerini de değerlendireceği ifade ediliyor. Financial Times'a göre, olası yeni hisse senedi opsiyonları, şirketin belirli finansal, operasyonel ve hisse senedi fiyatı hedeflerine ulaşmasına bağlı olacak.
Bu durum, Musk'ın performansının gelecekteki kazancıyla doğrudan ilişkili olmaya devam edeceğini gösteriyor. Henüz herhangi bir yeni paket garanti edilmiş değil ve komitenin çalışmaları için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğundan Tesla'nın yıllık hissedarlar toplantısını ertelediği de gelen bilgiler arasında.
TARTIŞMALI 2018 ÜCRET PAKETİ VE HUKUKİ SÜREÇ
Hatırlanacağı üzere, Elon Musk'ın 2018 yılında onaylanan ve o dönemde değeri 56 milyar dolara ulaşan rekor ücret paketi, bir Delaware mahkemesi tarafından Ocak 2024'te iptal edilmişti. Yargıç, paketin aşırı olduğunu ve Musk ile fazla yakın ilişkileri olan bir yönetim kurulu tarafından onaylandığını belirtmişti.
Musk ve Tesla, bu karara itiraz ederek Mart ayında temyiz sürecini başlattılar ve alt mahkeme yargıcının birden fazla hukuki hata yaptığını savundular. Bu paket, Musk'a belirli büyüme hedeflerine ulaşması koşuluyla yaklaşık 304 milyon hisse senedi opsiyonu sağlıyordu ve Musk bu hedeflerin tamamını 2023 itibarıyla yerine getirmişti.
TESLA NEDEN MUSK'IN GİTMESİNİ İSTİYOR?
Son dönemde bazı Tesla çalışanları, Elon Musk'ın liderliğine yönelik eleştirilerini açıkça dile getirmeye başladı. Bu çalışanlara göre, Musk'ın kişisel markasının aldığı zarar artık Tesla'nın da yükü haline gelmiş durumda ve bu, müşteri kayıplarına neden oluyor.
"Sorun Elon" başlığıyla yayınlanan bir açık mektupta, satışlardaki düşüşün ürün kalitesi veya fiyatlandırmadan değil, insanların artık Elon Musk ile ilişkilendirilmek istememesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Hatta, satış ve teslimat eğitim programlarından sorumlu bir müdür olan Matthew LaBrot, Musk'ın istifasını talep ettiği için işten çıkarıldığını iddia etti ve Tesla'nın başarılı olabilmesi için Musk'ın CEO'luk görevinden ayrılması gerektiğini savundu.
Çalışanlar, Musk'ın Tesla'ya "yeniden odaklanacağı" yönündeki açıklamalarını da samimiyetsiz buluyor ve son altı aydaki zorlukların onun dikkatsizliğinden değil, eylemlerinden kaynaklandığını ifade ediyorlar.
Geçmişe dönük olarak, 2018'de yapılan bir şirket içi anket de Musk'ın liderlik tarzı, şirket kültürü ve çalışanlara yaklaşımı konularında endişeler olduğunu ortaya koymuştu; bazı çalışanlar Musk'ı "ulaşılmaz bir tiran" olarak tanımlamış ve keyfi işten çıkarmalar yaptığını iddia etmişti.
TESLA'NIN STRATEJİK EKSEN KAYMASI
Tesla, son dönemde önemli bir stratejik değişim içerisinde. Şirketin %13 hissesiyle en büyük hissedarı olan Elon Musk, daha önce söz verdiği uygun fiyatlı bir elektrikli araç platformu yerine odağını sürücüsüz, robotaksilere ve insansı robotlara kaydırmış durumda. Bu durum, Tesla'yı bir otomobil üreticisinden ziyade bir yapay zeka ve robotik şirketi olmaya doğru yönlendiriyor.
Musk, Tesla'nın gelecekteki en değerli varlığının insansı robot Optimus olabileceğini ve bunun şirketi 25 trilyon dolarlık bir değere taşıyabileceğini öngörüyor. Şirket, 2025 yılında binlerce Optimus robotu üretmeyi planlıyor ve robotaksi hizmetlerini de bu yıl içinde ABD'nin belirli pazarlarında başlatmayı hedefliyor.
YÖNETİM KURULU İÇİNDEKİ GELİŞMELER
Bu gelişmeler yaşanırken, Yönetim Kurulu Başkanı Robyn Denholm, bu ayın başlarında Wall Street Journal'da yer alan ve yönetim kurulu üyelerinin Musk'ın yerine geçecek birini bulmak için bazı yönetici arama şirketleriyle temasa geçtiği yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Bu yalanlama, Musk'ın şirketteki merkezi rolünün devam ettiğine işaret ediyor.
Tesla'nın, Elon Musk'ın ücret paketini yeniden değerlendirme çabaları, şirketin hukuki ve stratejik zorlukların ortasında, liderinin motivasyonunu şirketin gelişen hedefleriyle uyumlu hale getirme isteğini vurguluyor. Temyiz süreci devam ederken ve Tesla yapay zeka odaklı inovasyona ağırlık verirken, bu ücret tartışmasının sonucu şirketin liderliğini ve pazardaki gidişatını şekillendirebilir.