Türkiye çalışanlar için en kötü ülkeler liginde

Türkiye çalışanlar için en kötü ülkeler liginde

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun 2020 yılına ilişkin “Küresel haklar endeksi” başlıklı raporuna göre Türkiye, çalışanlar için en kötü ilk 10 ülke arasında yer aldı. Raporda Türkiye için, "İşverenler sendika organizatörlerini caydırıyor veya işten çıkarıyor" ifadeleri yer aldı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 2020 raporu açıklandı. “Küresel haklar endeksi” başlıklı rapora göre Türkiye, çalışanlar için en kötü ilk 10 ülke arasında yer aldı.

Çalışanlar için en kötü ülkeler ligi Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Honduras, Hindistan, Kazakistan, Filipinler, Türkiye, ve Zimbabwe olarak listelendi.

'İŞÇİ HAKLARINI SİSTEMATİK OLARAK İHLAL EDİYOR'

BirGün'ün aktardığı rapora göre, bu haliyle, Türkiye işçilerin haklarını “sistematik olarak ihlal eden ülkeler grubu”nda gösteriliyor. Bu grup için ITUC, işçilerin hiçbir hakkının garanti altında olmadığını söylüyor. Bu gruptan daha kötü durumda olan ülkeler işçilerin yaşama hakkına bile saygı duyulmayan savaş coğrafyaları olduğu için kategori dışı kabul ediliyor.

İŞÇİLERİN EN İYİ DURUMDA OLDUĞU ÜLKELER

İşçilerin en iyi durumda olduğu ülkeler ise Kuzey Avrupa ülkeleri. Bu ülkeler alfabetik sıraya göre Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Slovakya, İsveç ve Uruguay olarak açıklandı. Listeye Avrupa dışından giren tek ülkenin eski bir gerilla lideri Jose Mujica’nın başkanlık yaptığı Uruguay olması dikkat çekti.

'TÜRKİYE SENDİKACILAR İÇİN DÜŞMAN ÜLKELERDEN BİRİ'

ITUC’un raporunda en kötü 10 ülkeye ayrıca yer verildi. Buna göre Türkiye’ye ilişkin "Türkiye, sendikacılar için en düşman ülkelerden biri olmaya devam etti. 2016’daki darbe girişiminin ardından hükümet sivil özgürlükleri kısıtladı. Bu korku ikliminde sürekli tehdit altında çalışan işçiler, sendika hakkından mahrum. İşverenler sendika organizatörlerini caydırıyor veya işten çıkarıyor" ifadelerine yer verildi. 

Çalışanlar için en kötü 10 ülke şöyle:

  • Bangladeş
  • Brezilya
  • Kolombiya
  • Mısır
  • Honduras
  • Hindistan
  • Kazakistan
  • Filipinler
  • Türkiye
  • Zimbabwe

(Sıralama ITUC tarafından alfabetik şekilde yapılmıştır.)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN