Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı'ndan hükümete kur çağrısı: Kur enflasyon oranında artmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı'ndan hükümete kur çağrısı: Kur enflasyon oranında artmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe, kurun enflasyon oranında artması gerektiğini söyledi. Merkez Bankası'nın da Eximbank'a acilen fonlama sağlaması gerektiğini belirten Gültepe kurun sanayiciyi destekleyen bir seviyede olması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Enflasyon dikkate alındığında kurun bu seviyelerde olmaması gerekiyor. Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor. Kurun üreticilere destek çıkması gerekiyor. Aylık enflasyon yüzde 2 ise kurun da o seviyede artması gerekiyor."

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, kurun enflasyon oranında artması gerektiğini söyledi. Gültepe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da Eximbank'a acilen fonlama sağlaması gerektiğini belirtti. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe kurun sanayiciyi destekleyen bir seviyede olması gerektiğini söyledi.

Bloomberg HT yayınına katılan Gültepe ihracat performansı ve ihracat ilgili düzenlemeler üzerinden finansmana erişim konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

'PARİTEDEKİ MAKAS BİZİ ETKİLİYOR'

Gültepe'nin açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu: “Son 18 ayda iki ay hariç rekorlar kırılan bir ihracat serisi var. İhracat tarafında çift rakamlı artışları açıkladık. Fakat son aylarda artış hızında bir yavaşlama var. Bunda dünyadaki büyüme görünümünün de etkisi söz konusu.

Almanya Türkiye'nin en büyük ihracat pazarlarının başında geliyor. Dolayısıyla Avrupa'nın görünümü Türkiye ihracatı üzerinde etkili oluyor. Girdi maliyetlerinin yüzde 50'sinin dolar satışlarının yüzde 50-60'ının euro olduğu yerde paritedeki makas bizi etkiliyor. Bizim ihracatımızda paritenin etkisi 12 milyar dolara yakın. Bu durum bizim rekabetçiliğimizi düşürüyor.

'KURUN ENFLASYON ORANINDA ARTMASI LAZIM'

Türkiye son 2-3 yılda üretim ve ihracat alanında iyi bir mesafe kaydetti. Rekabetçiliğimizi koruyabilmemiz için girdi maliyetlerini kontrol altına almak gerekiyor. Enflasyon dikkate alındığında kurun bu seviyelerde olmaması gerekiyor. Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor. Kurun üreticilere destek çıkması gerekiyor.

Aylık enflasyon yüzde 2 ise kurun da o seviyede artması gerekiyor. Hazırgiyim sektöründen biri olarak şunu söyleyeyim, Türkiye'de birçok yatırım yapıldı. Çarkların dönmesi lazım, dünyaya satış yapmamız gerekiyor.

'MERKEZ BANKASI EXİMBANK'A ACİLEN FONLAMA SAĞLAMALI'

İhracatı ilgilendiren düzenlemeler istişari olarak yapılmalı, 'ben yaptım oldu' şeklinde yapılmamalı. Düzenlemelerde her ihracatçıyı aynı kefeye koymamak gerekiyor. Önemli olan burada sanayiciyi dinleyerek kredi imkanlarını artırmak. Psikolojik olarak finansmanın önünü açmalıyız.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eximbank'a acilen fonlama sağlamalı.

İNGİLİZ BANKASI: CARİ AÇIĞI 1 PUAN İNDİRMEK İÇİN TL'DE YÜZDE 2'LİK DEĞER KAYBI GEREKİYOR

Türk lirasının üretici fiyat endeksi bazlı reel değerinin 5 yılın zirvesine çıkması sonrasında 'değerli TL' durumu yeniden gündeme girerken, İngiliz banka Barclays de makro ekonomik göstergeler açısından bunun sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti. Yüksek enflasyon ortamında, reel efektif döviz kurunu tarihi trendlerinde tutabilmek için Türk lirasının yıl sonuna kadar yüzde 11 değer kaybetmesi gerektiğine inandıklarını söyleyen Barclays Döviz Stratejisti Marek Raczko, mevcut cari açığı kapatmak için de ilave ayarlamaların gerekli olabileceğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) düşük rezervleri ve Türkiye'nin geniş negatif reel faizi dikkate alındığında finanse etmesi zor görünen cari açık açısından da Türk lirasının kırılgan kaldığını belirten Barclays, öngörülerine göre cari açıkta 1 puanlık düşüş için Türk lirasında ilave olarak yüzde 2'lik değer kaybına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Banka analizinde "Bu tahminlerimizin hata payı yüksek olsa da Türk lirası üzerindeki riskler aşağı yönlü" ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN