Türkiye'de gençler 'aşırı kalabalık evlerde': Avrupa Birliği'ne fark attık

Türkiye'de gençler 'aşırı kalabalık evlerde': Avrupa Birliği'ne fark attık

Konut fiyatlarındaki artış Türkiye'de genç bireyleri de etkiliyor. Barınma sorununun yanında bir diğer sorun da konutlardaki oda sayısı. Türkiye’de 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor, bu oran AB’de yüzde 26.

Son üç yıldır Türkiye'de rekorlar gören ve fahiş bir şekilde artan kiralar özellikle gençleri zor duruma sokuyor. Durum bu şekilde oluncada daire başına düşen kişi sayısı her geçen gün artış gösteriyor.

15-29 yaş arasındaki genç bireylerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye’de bu oran yüzde 51 iken AB’de yüzde 26. Toplam nüfusa göz önüne alındığında ise Türkiye’de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde yaşıyor. Bu oran A Birliği'nde (AB) sadece yüzde 17.

AŞIRI KALABALIK EVDEN KASIT NE?

Euronews'deki habere göre; Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) tanımına göre aşağıdaki şartlar sağlanmıyorsa bir kişi aşırı kalabalık evde yaşıyor:

  • Hanedeki çift başına bir oda düşmüyorsa
  • 18 yaş üstündekilere bir oda düşmüyorsa
  • 12-17 yaş arasında ve aynı cinsiyetteki iki kişiye bir oda düşmüyorsa
  • Cinsiyetleri farklı ise 12-17 yaş arasındaki bir kişiye ayrı bir oda düşmüyorsa
  • 12 yaş altındaki iki çocuğa bir oda düşmüyorsa

Eurostat verilerine göre 2022 yılında AB’de halkın yüzde 17’si oda sayısının yetersiz olduğu evlerde yaşıyor.

AB ülkeleri içinde bu oran en düşük Kıbrıs’ta (yüzde 2); en yüksek ise Romanya’da (yüzde 41). Aday ve potansiyel adaylar dahil edildiğinde en yüksek oran yüzde 61 ile Karadağ’da. Ardından Arnavutluk (yüzde 58) ve Sırbistan (yüzde 51) geliyor.

Türkiye 2021 yılının verisiyle 35 ülke içinde 7. sırada yer alıyor. Diğer bazı ülkelerde bu oran şöyle: Yunanistan yüzde 28, İtalya yüzde 25, Almanya yüzde 11, Fransa yüzde 9 ve Hollanda yüzde 3.

YETERSİZ ODA SAYISI GENÇLER İÇİN DAHA YÜKSEK

AB’de toplam nüfusun yüzde 17’si aşırı kalabalık evlerde yaşarken bu oran 15-29 yaş arasındaki gençlerde yüzde 26’ya kadar çıkıyor.

Türkiye’de ise gençlerin yüzde 51’i oda sayısının yetersiz olduğu evlerde yaşıyor. Türkiye 35 ülke içinde yine 7. sırada bulunuyor.

Zirvede yine Balkan ülkeleri var. Bu oran Karadağ’da yüzde 73; Arnavutluk’ta yüzde 70. En düşük oranlar ise yüzde 4 ile Kıbrıs, Malta ve İrlanda’da.

Aşırı kalabalık evlerde yaşayan gençlerin oranı diğer bazı ülkelerde şöyle: Bulgaristan yüzde 55, Yunanistan yüzde 46, İtalya yüzde 40, İsveç yüzde 32, Almanya yüzde 19, Fransa yüzde 17 ve Belçika yüzde 9.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN