Yatırımcılar dikkat! Altın sertifikası ve gram altın arasındaki makas %23'e ulaştı

Yatırımcılar dikkat! Altın sertifikası ve gram altın arasındaki makas %23'e ulaştı

Altına yatırım yapanlar dikkat! Altın fiyatlarındaki dalgalanma sonrasında, altın sertifikası ve gram altın arasındaki makas %23’e ulaştı. Finans uzmanı İris Cibre ise bu durumun yatırımcılar için riskli olduğunu belirtti…

ESMAGÜL KOÇAK

Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar, altına dayalı borsa sertifikası AltınS1 ile gram altın spot fiyatı arasındaki makası açtı. Finans uzmanı İris Cibre, bu makasın %23'e kadar çıktığını ve yatırımcılar için risk taşıdığını belirtti.

altin-1

MAKAS NEDEN AÇILIYOR?

İris Cibre'ye göre, bu tür marjlar genellikle ekonomik ve siyasi risklerin arttığı dönemlerde oluşuyor. Riskli günlerde spot fiyatla sertifika fiyatı arasındaki farkın açılması, yatırımcıların güvenli liman arayışından kaynaklanıyor.

Cibre, AltınS1'de açığa satış imkanı olmamasının da fiyat marjını artıran önemli bir faktör olduğunu vurguluyor. Normalde açığa satış imkanı, piyasada bir arbitraj fırsatı yaratarak sertifika fiyatının spot değere yaklaşmasını sağlar. Bu imkanın olmaması ise fiyatlar arasındaki makasın kontrolsüz şekilde büyümesine yol açıyor.

altin-3

YATIRIMCILAR İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Cibre, AltınS1'in 0.01 gram altın miktarını içermesi nedeniyle küçük yatırımcılar için büyük bir kolaylık sunduğunu belirtiyor. Ancak, marjın bu kadar açıldığı durumlarda dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Uzman isim, düzeltme hareketlerinde fiyatın çok hızlı düşebileceği konusunda uyarıyor ve AltınS1'deki ortalama marjın %5-9 arasında olduğunu, bunun üzerindeki marjların ise önemli bir risk barındırdığını ifade ediyor. Yatırımcıların bu dönemde temkinli hareket etmeleri ve fiyat hareketlerini yakından takip etmeleri öneriliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN