Yeni ekonomi modeli sınıfta kaldı: Dış ticaret açığında korkutan artış

Yeni ekonomi modeli sınıfta kaldı: Dış ticaret açığında korkutan artış

Ekonomi yönetiminin "Cari açığı bitirecek ve Türk ekonomisin şaha kaldıracak" diye duyurduğu yeni ekonomi modeli 8 ayda sınıfta kaldı. Ticaret Bakanlığı'nın verileri, yeni ekonomik model açığı bitirmek bir yerine dış ticaret açığının 3 kat artmasına neden olduğunu ortaya koydu. Ekonomist Hakan Kara gelinen son durumu çarpıcı bir grafikle paylaştı ve "Yeni ekonomi modeli harikalar" yaratmış diyerek tepki gösterdi.

Ağustosta dış ticaret açığı yıllık yüzde 161,8 artışla 11,3 milyar dolara ulaşarak rekor tazeledi. Yılın ilk sekiz ayında dış açık 73,5 milyar dolara yükseldi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2022 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 13,2 oranında artışla 21 milyar 341 milyon dolar, ithalat yüzde 40,8 oranında artışla 32 milyar 618 milyon dolar oldu. Ağustosta dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 161,8 artışla 11 milyar 277 milyon dolara yükseldi. Geçen sene aynı ayda açık 4 milyar 307 milyon dolardı. Dış ticaret hacmi ağustosta yıllık yüzde 28,4 oranında artarak 53 milyar 959 milyon dolara yükseldi. 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 18,3 oranında artışla 165 milyar 672 milyon dolar, ithalat yüzde 40,7 oranında artışla 239 milyar 127 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Gelinen durumu grafikle anlatan ekonomist Hakan Kara “Yeni ekonomi modeli harikalar yaratmış” dedi. Kara ayrıca son 20 yılda gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye ekonomisinin aldığı payın yüzde 40 düştüğünü de belirtti.

Dış ticaret açığını bitirmek ve büyüme hamlesi yaratmak amacıyla hayata geçirilen yeni ekonomi modelinin bu konuda pek başarılı olmadığını, ekonomistler TÜİK ve Ticaret Bakanlığı verileri üzerinden grafiklerle anlattı.

Oluşan tabloyu Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara aktardı. Kara'nın paylaştığı tabloda yeni modelin hayata geçirildiği 2021 aralık ayında dış ticaret açığı 3.5 milyar dolar seviyesinde iken bu rakam 2022 Mart ayına kadar sert bir şekilde katlanarak arttı. 2022 Mart ayında dış ticaret açığı yeni modelin hayata geçirildiği döneme göre 9 milyar dolara yaklaşarak neredeyse üç katına çıktı.

Dış ticaret açığı 2022 Nisan ayında biraz düşüş gösterse de Mayıs ayı ile birlikte tekrar yükseliş trendine girdi. Temmuz ve Ağustos'ta 9 milyar doları aştı. Böylece yeni modelin hayata geçirdiği önemden 2022 Ağustosuna kadar dış ticaret açığı yaklaşık 3 kat büyüdü.

Geline durumu grafikle anlatan Hakan Kara “Yeni ekonomi modeli harikalar yaratmış” dedi.

SON 20 YILDA TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 40 DÜŞTÜ

Kara ayrıca son 20 yılda gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye ekonomisinin aldığı payın yüzde 40 düştüğünü söyledi. Bu konuda IMF verilerini aktaran Kara'ya göre 2005'te Türkiye milli gelirinin gelişmekte olan ülkeler içindeki payı yüzde 5.5 iken bu rakam yıldan yıla azalarak 2021'de yüzde 2.8'e kadar düştü.

Kara Twitter hesabından konuyu anlatan bir grafik paylaşarak “Son 20 yılda gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye ekonomisinin aldığı payın yüzde 40 düştüğünü biliyor muydunuz?” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN