Yumurta fiyatları daha da artacak mı? Üreticiler açıkladı

Yumurta fiyatları daha da artacak mı? Üreticiler açıkladı

Ağustos ayında fiyatı en fazla artan ürünlerden olan yumurtaya ilişkin açıklama yapan YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, arz ile talebin dengelendiğini ve piyasada olağanüstü bir fiyat artışı beklenmediğini bildirdi. Afyon, 30'lu koli yumurta için ideal market fiyatının 160-180 lira bandı olduğunu ifade etti.

Ağustos ayında hem üreticide hem de markette fiyat artışıyla öne çıkan yumurta sektörüne ilişkin Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon değerlendirmelerde bulundu.

ÜRETİM SÜRECİ VE MALİYET BASKISI

Fiyat dalgalanmalarının nedenlerine ve maliyet yapısına değinen Afyon, süreçteki gelişmeleri şu şekilde aktardı:

Kesimler ve Arz Dengesi: Mayıs ve haziran aylarında maliyetlerin altında seyreden fiyatlar nedeniyle bir kısım üreticinin hayvanlarını kesime gönderdiğini belirten Afyon, geriden gelen sürülerin devreye girmesi ve havaların serinlemesiyle arz ile tüketimin yeniden dengelendiğini söyledi.

Yem Maliyetleri: Yumurta üretim maliyetinin yüzde 80'ini yemin oluşturduğunu vurgulayan Afyon, küresel tahıl fiyatlarındaki seyrin yem maliyetleri üzerinde belirleyici olduğunu ifade etti.

MARKET İÇİN MAKUL FİYAT SEVİYESİ

Üretici maliyetleri ve tüketiciye ulaşan nihai fiyata dair rakamları paylaşan YUM-BİR Başkanı, makul seviyeleri şöyle sıraladı:

Üreticiden tanesi 4,5 liradan çıkan bir yumurtanın markette 6 liraya satılmasının sürdürülebilir olduğunu ifade eden Afyon, 30'lu kolinin market raflarında 160-180 lira bandında bulunmasının normal karşılanması gerektiğini belirtti.

Bu fiyat bandının üzerindeki ürünlerin gezen tavuk, organik veya köy yumurtası gibi nitelikli üretim kategorilerine girdiğini belirten Afyon, tüketicilerin etiket bazlı fiyat farklılıklarına dikkat etmesi gerektiğini ekledi.

Mevcut durumda üretim fazlasının bulunduğunu kaydeden Birlik Başkanı, arz-talep dengesinin sağlanması sebebiyle önümüzdeki dönemde olağanüstü bir zam dalgası öngörmediklerini bildirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN