ZMO Başkanı Suiçmez: Mazotta, gübrede, elektrikte de yüzde 1 KDV indirimi uygulanmalı

ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, temel gıda maddelerinde KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesinin olumlu ama yetersiz olduğunu söyleyerek "Sadece tüketilen ürünlerdeki KDV indirimi değil, üretim devamlılığının sağlanması için gübrede, yemde, mazotta, ilaçta; sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması, mazotta Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kaldırılması. Girdilerde de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıklamasının ardından buna ilişkin mevzuat düzenlemesi de Resmi Gazete’de yayımlandı. İndirimli KDV oranları 14 Şubat’tan (yarından) itibaren geçerli olacak.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Remzi Suiçmez yapılan indirimi olumlu bulduklarını ancak üretimde devamlılığın sağlanması için mazotta, elektrikte özel tüketim vergisinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

'UYGULAMA OLUMLU ANCAK YETERLİ DEĞİL'

Enflasyonun düşmesi için üretimin artırılması gerektiğini söyleyen Suiçmez şöyle konuştu:

"Bazı temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi pirinç, makarna, et, kahve, su, süt ve süt ürünleri, şeker ve şekerli ürünler meyve ve sebzelerdeki indirimini olumlu karşılıyoruz. Biz oda olarak da uzun zamandır odamız olarak da treme ürünlerdeki tüketicinin yeterli, gıdaya erişmesi için önermişti.

Bu uygulama olumlu ancak, yeterli değil. Sadece tüketilen ürünlerdeki KDV indirimi değil; asıl üretim koşullarının iyileştirilmesi, üretimde devamlılığın sağlanması için gübrede yemde mazotta ilaçta sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması, mazotta ÖTV’nin kaldırılması, girdilerde de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerekir.

'DENETİM SEFERBERLİĞİ DEĞİL, TARIMDA ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İSTİYORUZ'

Sayın Cumhurbaşkanı aynı zamanda denetim seferberliği başlatılacağını söyledi. Şekilsel denetimlerle, talimatlarla gıda denetimi sürmez, düşmez. Enflasyonun düşmesinin yolu üretimi arttırmaktan geçer. O nedenle denetim seferberliği değil, tarımda üretim seferberliğinin üretilmesini istiyoruz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN