Eşek sütü nedir, faydaları ve zararları neler?

Eşek sütü nedir, faydaları ve zararları neler?

Sağlığa iyi geldiğini düşünerek eşek sütü içen bir kadının, gözlerinin şiştiği ve alerjik reaksiyon neticesinde ölümle karşı karşıya geldiğini Prof. Dr. Coşkun Usta, eşek sütünün hiçbir faydasının olmadığı söyledi. Peki, 'eşek sütü nedir, neye iyi gelir?'

Anne sütüne en yakın bileşenleri bünyesinde barındırdığı bilinen eşek sütü ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Yüksek fiyatından yola çıkarak şifa arayan insanların bu arayışlarını kullanarak bir suistimal uygulandığını anlatan  Prof. Dr. Coşkun Usta, yıllardır kanserden astıma, mide hastalıklarından cilt sorunlarına birçok hastalığa şifa olduğu öne sürülen eşek sütünün yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda faydası değil aksine ölüm riski olduğunu söyledi. İşte, 'eşek sütü hakkında bilinmeyenler'...

EŞEK SÜTÜ YARARLI MI YOKSA ZARARLI MI?

Antalya’daki çiftliklerde üretilen, kanserden mide rahatsızlıklarına birçok hastalığa faydalı olduğu öne sürülen ve litresi 80-100 liradan alıcı bulan eşek sütünün, bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir faydası olmadığı ortaya çıktı.

Anne sütüne çok yakın özellikte olduğu iddia edilerek yıllarca eşek çiftliği sahipleri tarafından vatandaşa satılan sütün, yurt dışında bilim insanları tarafından araştırılıp, makalelere konu olduğuna, kesin olarak kanıtlamış bir faydası olmamakla birlikte alerjik reaksiyon gösterebildiğine dikkat çekildi.

esek-sutunde-olum-riski-8227-dhaphoto7-001.jpg

" 'KANSERE İYİ GELİYOR' DENMESİ SUİSTİMAL"

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta, fiyatından da yola çıkılarak çare arayan insanların bu arayışlarını kullanarak bir suistimal uygulandığını anlattı. Prof. Dr. Usta, “İşin içinde suiistimal var. Faydalı bile olsa bu fiyatlarda satılması hiç doğru değil. Her hayvanın sütü, o hayvanın gelişimi için uygundur. Anne sütü de insana uygundur. İçindeki proteinlerin ölmemesi lazım. Eşek sütünü öyle koşullarda içiriyorlar ki bir süre sonra o proteinler ölüyor ve hiçbir faydası kalmıyor. Kanseri önlediğine dair hiçbir çalışma yok. Bu kadarcık basit bilgilerle 'kansere iyi geliyor' denmesi bir suiistimaldir" diye konuştu.

İÇTİKTEN 5 DAKİKA SONRA ÖLÜYORDU...

Eşek sütünün ölümle sonuçlanabilecek kadar tehlikeli sonuçları olduğuna da dikkati çeken Prof. Dr. Usta, “Bir kadın bu sütten içtiği için vücudu alerjik reaksiyon gösterdi. Ölümle sonuçlanacak kadar kötü bir duruma geldi. 25 yaşındaki bir kadın eşek sütü içtikten yalnızca 5 dakika sonra alerjik reaksiyonla karşılaşıp, ölümün kıyısına geldi. 2017 yılında British Association of Dermatologists dergisindeki makalede kadının gözlerinin şiştiği, vücudunun değişik noktalarında kızarıklar ve kabarcıklar oluştuğunun ele alındığı belirtilerek, eşek sütünün kadında yüksek alerjenik reaksiyona sebep olduğu bildirildi" dedi.

'HASTALIĞINIZA İYİ GELMEDİYSE HAKKINIZI ARAYIN'

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, birçok üründe tüketiciyi aldatmaya yönelik ilan ve reklamların internette paylaşıldığını söyledi. Gündüz, "Bu durumdan dolayı biz de çok büyük sıkıntıdayız. Bilimsel bir karşılığı olmadan 'kansere çok iyi geliyor' diyorlar. Sütün 10 lira olan litresi bir anda 100 liraya çıkıyor. Tüketici de bir fayda saylayacağı algısına kapılarak bu rakamı veriyor. Ancak bu ürünler tavsiye edildiği gibi kullanıldığında bir işe yaramazsa bu firmalarla ilgili hak arayışına da girebilir. Siz bu parayı verdiyseniz ve karşılığını alamadıysanız tüketiciyi yanıltmaya yönelik bir harekettir" diye konuştu.

esek-sutunde-olum-riski-8227-dhaphoto6-1-001.jpg

BİLİMSEL OLARAK KANITI YOK

Hastalıklara iyi geldiği söylenerek satılan ürünlerin çoğunun bilimsel olarak kanıtı olmadığını belirten Gündüz, şunları söyledi:

"Tıp zaten ilerlemiştir ve bu tür hastalıklara bilimsel olarak müdahale edilmektedir. Tüketicilerimiz, doktorlarına ve sağlık kuruluşlarına danışmadan bu tür ürünlere yönelmesin. Örneğin bazı ürünler için Türkiye ve dünyadaki sağlık kuruluşlarından 'sağlığa yararlı' olduğu konusunda belgeler alınmıştır ve fiyatları yüksektir. Bu ürünlerin tıbbi olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Ancak bu ürünlerde böyle bir durum söz konusu değil."

EŞEK SÜTÜ NEDİR?

Besin değerleri açısından anne sütüne en yakın olan sütlerden birisi olan eşek sütü, bir besin ürünüdür. Sütü kesilen anneler, eşek sütü alarak bebeklerine içerdiği biliniyor. İşlem görmüş mamalarla beslenerek yeteri kadar gelişim gösteremeyen çocuklar için tercih ediliyor. Aslında eski çağlardan beri insanların tükettiği ve şifa bulduğu bir besleyici doğal kaynaklı bir süttür.

Mısır Kraliçesi Kleopotra'nın güzelliğini ve gençliğini korumak için her gün 700'den fazla eşekten temin edilen eşek sütü ile banyo yaptığı söylenmektedir.

root-9-7-2016-id-109397-001.jpg

EŞEK SÜTÜNÜN FAYDALARI

Günlük ortalama olarak 0.2 litre ile 0.3 litre kadar süt ürettiği bilinen dişi eşeklerden elde edilen eşek sütünde laktoz miktarı inek sütüne göre yüksek olmasına rağmen yağ, kalsiyum açısından en zengin içeriğe sahip. Eşek sütünde A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini ve E vitamini bulunuyor. Diğer taraftan, bol miktarda magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko, sodyum gibi minerallere de sahip. Laktoz oranı eşek sütünde fazla olduğu için sütün tadı şekerli bir kıvama bürünüyor.

* Astım ve bronşit hastalığına iyi geliyor.
* Kolon kanserinin tedavi sürecini hızlandırıyor. 
* Sedef hastalıklarında kullanılıyor.
* Kanser hastalarının tedavilerine destek olarak bağışıklık sistemini güçlendirip hastaya direnç sağlıyor. 
* İçeriğinde bulunan Omega-3 kalbin korunmasını sağlıyor. 
* İçeriğinde bulunan kalsiyum kemik gelişimini sağlıyor, kemik erimesini ise önlüyor.
* Bebeklerin ve çocukların gelişimi için birçok faydası bulunuyor. 
* Ateş düşürücü ve balgam söktürücü özelliği bulunuyor.
* Yağ yakımını hızlandırdığı için zayıflamaya da yardımcı oluyor.
* Cildin yaşlanmasını önlüyor.
* Ciltte oluşan kırışıklıkları gideriyor, 
* Cildin nemlenmesini sağlıyor.

EŞEK SÜTÜNÜN ZARARLARI

Şifa kaynağı olan bu besinin faydaları olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla eşek sütü tüketmek alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. İçeriğinde cıva, kurşun ve kükürt içerdiği için yine aşırı tüketildiği zaman zehirlenmelere yol açabilir.

EŞEK SÜTÜNÜN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Sağlık dostu olan, anne sütüne yakınlığı ile bilinen eşek sütünün kalorisi; 200 gram eşek sütü yaklaşık olarak 84 kcal olarak bilinmektedir. Besin değeri ise; yüzde 59 karbonhidrat, yüzde 20 protein, yüzde 22 yağ içermektedir.

unnamed-1-001.jpg

EŞEK SÜTÜ NASIL TÜKETİLİR?

Anne sütüne en yakın süt olarak bilinen eşek sütünü çiğ olarak tüketmeli, asla kaynatmamalısınız. Bu sütü çocuklar günde 2 çay bardağı, yetişkinler ise 1 su bardağı olarak içebilmektedirler. Ayrıca cilt sağlığına olan faydası ile bilinen bu sütü, bir pamuğa damlatarak yüzünüze masaj yaparak sürebilirsiniz.

EŞEK SÜTÜ NASIL SAKLANIR?

Geçmişten beri tüketimi yapılan bu eşek sütü sağıldığında tüketilmesi gerekmektedir. Eğer ki bekletmeden hemen tüketmek istediğimizde 72 saatten daha kısa süre içerisinde dışarıda bekletebilirsiniz. Daha sonra tüketmek istediğiniz zaman buzdolabında saklayabilirsiniz bu sayede kullanım süresi uzayabilir. Eğer ki buzluk veya derin dondurucuya koyulursa, dondurulduktan sonra çözülürse ve kaynatılırsa içerisindeki vitamin ve mineral kaybolur bakteriler hızlı bir şekilde çoğalmaya başlar. Bu yüzden buzlukta saklanılmaması gerekir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN