Evde pekmez nasıl yapılır? Üzüm pekmezi tarifi, malzemeleri ve püf noktası

Evde pekmez nasıl yapılır? Üzüm pekmezi tarifi, malzemeleri ve püf noktası

Kış aylarında lezzetinin yanı sıra şifa niyetine de tüketilen pekmez, sonbahar aylarının en sevilen meyvelerinden olan üzümden üretiliyor. Peki, evde pekmez nasıl yapılır? İşte, üzüm pekmezi tarifi, malzemeleri ve püf noktası…

Armut, dut ve hatta bal kabağından da yapılan pekmez, ülkemizde en çok üzümden üretiliyor. Üzümün en bol bulunduğu günlerde, özellikle öksürüğe iyi gelmesi nedeniyle pek kişi ‘evde pekmez nasıl yapılır?’ araştırması içine giriyor. Haberimizde, üzüm pekmezi tarifi, malzemeleri ve püf noktasını ayrıntılarıyla bir araya getirdik…

EVDE PEKMEZ NASIL YAPILIR?

Sadece iki malzemeden ve çeşitli yapım aşamalarından geçen pekmez, tarifine, malzemelerine ve püf noktalarına dikkat edildiği takdirde evde kolaylıkla yapılabilir.

MALZEMELERİ

5 Kilogram üzüm. (Siyah, sarı veya mor fark etmez)

2 avuç kadar odun külü ya da pekmez toprağı

PÜF NOKTASI

Eğer pekmezinizin ekşi olmasını istiyorsanız ilk kaynatma işlemini uzun süre yapmalısınız. Bu sayede yoğun kıvamlı bir şıra meydana gelecektir. Elde ettiğiniz şırayı bir yere damlattığınızda pekmeziniz dağılmıyorsa olmuş demektir. Ancak bu pekmez çok ekşi ve yoğun olacaktır. Pekmezi daha tatlı yapmak ve mayalanmasına engel olmak için içine toprak, odun külü veya karbonat ekleyin. Pekmezin içine bunlardan birini kattığınızda üzerinde bulunan köpük gitgide azalıyorsa asit oranı azalıyor anlamına gelir. Önerimiz, pekmezi yaparken odun külü ya da pekmez toprağı eklemeniz yönündedir.

pekmez-2.jpg

ÜZÜM PEKMEZİ TARİFİ

Üzümleri güzelce yıkayın ve saplarını ayıklayın.

Derin bir kabın veya kazanın içerisine koyun ve üzümleri ezerek suyunu çıkarın. Eğer bahçede yapıyorsanız temiz çizmeler giyerek ezebilirsiniz. Evde yapıyorsanız ezici bir aletle iyice ezin.

Ardından bir tülbent yardımıyla üzümün suyunu ve posasını birbirinden ayırın.

Sonrasında ayırdığınız üzüm suyunu derin bir tencerenin içerisine koyun. Kısık ateşte karıştırarak dibinin tutmamasına özen gösterin. Birkaç taşım kaynamasını bekleyin.

Genişçe bir leğenin içerisine pekmez toprağını veya odun külünü koyun. Hafif dinlenen üzüm şırasını üzerine ekleyin. Üzerini kapatarak yaklaşık 1 gün kadar bekletin.

Dinlenme süresinde tortu yapan maddeler dibe çökecektir. Bu da şıranızın asitlik oranını azaltacak ve mayalanması önleyecektir.

1 gün bekleyen şırayı yine tülbent yardımıyla süzün ve içindeki katı maddeleri karıştırmadan kaynatacağınız tencerenin içine alın.

İşlemden geçirdiğiniz şırayı karıştırarak iyice kaynatın. Kaynama sırasında üzerinde köpükler meydana gelirse bir tahta kaşıkla bu köpükleri alın.

Kaynayan pekmezin kıvamı iyice koyulaşınca ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın. Kavanozlara aktardığınız pekmezlerin kapaklarını sıkıca kapatarak ters çevirin. Ters şekilde bir süre dinlendirilen pekmezleri afiyetle tüketebilirsiniz.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN