Fatsalılar yaşamlarına sahip çıkıyor... Kesen de izin veren de katildir

Ordu'nun Fatsa ilçesinde maden sahasının genişletilmesi için başlayan ÇED süreci bitmeden ağaçların kesilmek istenmesine Fatsalıların tepki göstermesi üzerine geri adım atıldı. Ağaç kesimi dururken, köylülerden Cevat Atar, "Bunları yapan da kesen de izin veren de katildir" dedi.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan altın madeni şirketi sahasını genişletmek için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. ÇED süreci bitmeden dün sabah saatlerinde maden sahasının genişletilmesi istenen alanda ağaçlar kesilince bölge halkı tepki gösterdi.

TEPKİLER AĞAÇ KESİMİNİ DURDURDU

Ağaç kesimi tepkiler sonucu dururken, bölgeye giderek inceleme yapan Ordulu doğa savunucuları, sürecin takipçisi olacaklarını, yapılanın yasalara aykırı olduğunu vurguladılar. 

"YAŞAMIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Dün burada yasadışı, keyfi bir girişim oldu. Ağaçlar; hukuksuz, yasadışı biçimde kesilmek istendi. Dernekler, partiler ve yöre insanları olarak burada olmasaydık ağaçlar kesilmiş olacaktı ve geri dönülmez zarar verilecekti. Bilsinler ki, bu duyarlılığımız devam edecek; toprağımıza, suyumuza, ormanımıza kısaca yaşamımıza sahip çıkacağız. Bu duyarlılığımızı, tepkimizi göstermek için yeniden buradayız.

"KESİM YASADIŞI"

Şu an şirketin çalışma süresi bitti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzleme ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nden gelen 18 Şubat 2021 tarih ve 314345 sayılı yazıda 'Geçici Faaliyet Belgesini' 27 Ocak 2021 tarihinde bittiğini belirtirken yeni belgenin verildiği yazmamaktadır. Yani şu anki çalışma alanında da çalışma izni yoktur.

"DAVA AÇACAĞIZ"

Yasa ve yönetmeliler bu kadar açıkken Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü’nün ağaçları işaretlemesi ve kesim yapması suçtur. Yine Ordu Çevre Derneği olarak Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü verdiği yanıtta ağaçları şirket için işaretlediğini yazdı. Bu, yukardaki yönetmeliğe göre suçtur. Fatsa Orman İşletme Müdürlüğüne 19 Şubat 2021 tarih ve 5 sayılı yazımızla belgeleri istedik. Bugün yarın yanıt verilmesi gerekir. Yanıta göre yasal hakkımızı kullanacağız. Yanıt vermezlerse 'Bilgi edilme hakkını ihlal etmekten dava açacağız."

"TOPRAĞIMIZA, SUYUMUZA SAHİP ÇIKIYORUZ"

Bölgede yeni bir ÇED sürecinin başladığını belirten Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve ORÇEV Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Özbucak, "Bu ÇED süreci bitmeden şirket ve Orman İşletme Müdürlüğü, ormanları kesime başlamış. Burada sivil toplum kuruluşları, partiler bir araya gelerek orman kesimini engelledi. Biz de ORÇEV olarak buradayız, tepkimizi gösteriyoruz. Orman kesimine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Yaşam alanlarımıza, toprağımıza, suyumuza sahip çıkıyoruz" dedi. 

"YAPAN DA KESEN DE İZİN VEREN DE KATİLDİR"

Bölge köylülerinden Cevat Atar, dün kesim işlemini durdurduklarını söyledi. Ağaç kesimini 'katillik' olarak nitelendiren Atar, "Bunlar da bir canlıdır. 'Yaş kesen baş keser' diyorlar. Canlıyı kesen, öldüren katildir. Bunları yapan da kesen de izin veren de katildir bana göre" diyerek ağaç kesimine tepki gösterdi. 

Ordu Çevre Derneği, Fatsa Çevre ve Doğa Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu, Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Emek Partisi, Sol Parti, Yeşiller ve Sol Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi temsilcileri de eyleme katılarak destek verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN