2015-2016 sezonunda fındık fiyatları üreticisini tatmin etmedi. Fındık fiyatlarının 15 liraya çıkmasını bekleyen üreticiler fındık fiyatlarının 10 liranın altına düştüğünü görünce tepki göstermeye başladılar.
Üreticiler fındık fiyatlarının oluşmasında etkili olan rekolte tahminlerinin tek bir yerden yayınlanması konusunda istekte bulundu. Her yerden farklı açıklanan rekolte tahminlerinin fındık fiyatlarının oluşmasında sağlıklı olmadığını ve spekülatif hareketlere zemin hazırladıklarını söylediler.
Ayrıca fındık üreticileri fındık fiyatları konusunda FİSKOBİRLİK’in fındık piyasasına müdahale etmesi gerektiğini ve böylelikle fındık üreticisinin mağdur olmayacağını söyledi.
Fındık fiyatları Sakarya’da ne kadar?
Fındık fiyatları Sakarya Ticaret Borsası’nda 01.03.2016 tarihinde 9.00-10.00 TL bandında işlem görmektedir.
Sakarya'da 50 randumanlı fındık fiyatı 9 liradan işlem görmektedir
Bu tarihte Sakarya Ticaret Borsası’nda 50 randuman kabuklu fındık fiyatı 9.00 TL’den işlem görmektedir. İç fındık fiyatı ise 22 TL’den işlem görmektedir.
Fındık fiyatları Ordu’da ne kadar?
Fındık fiyatları Ordu Ticaret Borsa’sında 01.03.2016 tarihinde 9.00-10.00 lira seviyesinde işlem görmektedir. Bu tarihte Ordu Ticaret Borsası’nda fındık fiyatı 9.3 TL’den işlem görmektedir.
Ordu'da fındık fiyatı 9 TL'den işlem görmektedir
Ordu Ticaret Borsası’nda fındık fiyatları 1 Şubat 2016’da 10.00 TL’den işlem görmekteydi.
Fındık fiyatları Giresun’da ne kadar?
Fındık fiyatları Giresun Ticaret Borsası’nda 01.03.2016 tarihinde 8.00 ve 9.00 lira arasında işlem görmektedir.
Giresun'da fındığın çeşidine göre fiyatları 8.95 lira ile 9.97 lira arasında değişmektedir
Giresun Ticaret Borsası’nda fındık fiyatları 8.00 TL ile 9.00 TL arasında değişmektedir. Tombul fındık fiyatı 9.00 lira, sivri fındık fiyatı 8.00 lira, kara fındık fiyatı ise 8.20 liradan işlem görmektedir.
Çay ve Fındık Daire Başkanlığı kuruluyor
Rize’de bir dizi ziyaretlerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, öğle saatlerinde Çaykur Genel Müdürlüğü’nde çay sektörünün temsilcileri ile bir araya gelerek, çay sektörünün sorunlarını görüştü.
Yaklaşık üç saat süren ve basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası basın mensuplarına bilgi veren Bakan Çelik, ÇAYKUR’un son derece başarılı bir kurum olduğunu belirterek, “ÇAYKUR ile ilgili Rize genelinde yapılan spekülatif değerlendirmeleri ele aldık.
Hiçbirisinin doğru olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. ÇAYKUR son derece başarılı ve üretici ile iç içe, üretilen çayın nerede ise yüzde 50’sini alan, üreticiler ile son dedece iyi diyaloğu olan, kapasitesini arttırmaya çalışan, üretici dostu bir müessesemiz. Burada bir sorun yok. Birileri sorun alanları üretmeyi çalışıyor. Sorun olduğu şeklinde bir Gündem maddemiz olmadığını özellikle belirtmek istiyorum” dedi.
Bakan Çelik, toplantıda yeni çay kanunu çalışmalarının da görüşüldüğünü söyleyerek, “Çay sektöründe yaşanan sorunların çözümü ile ilgili öteden beri var olan bir yasa var. 1984 yılında çıkmış olan bir yasa. Bu yasa üzerinde yine Kaçak çayı önlemeye yönelik kayıt dışı Türkiye’ye giren çayla ilgili ilimizden yetişmiş bakanlarımızdan Hayati Yazıcı beyin döneminde yapılan çalışmalar var.
Tarım arazilerini birleştirme konusunda görüşmeler yapıldı
Bu konuda şimdi ne yapılabilir noktasında son derece verimli tecrübelerde dayanılarak güzel değerlendirmeler yaptık. İnşallah kayıt dışı çay girişinin minimize edilmesi ile ilgili almamız gereken önlemler ne ise onları alacağımızı ayrıntılı bir şekilde aktardık.
Yasa ile ilgili kesimlerin önerileri oldu. Hangilerinin ana mevzuata, hangilerinin ise ikinci mevzuata gireceğini yapacağımız ikinci bir toplantıda teyit edeceğiz” şeklinde konuştu.
Tarım arazilerinin birleştirilmesi konusunun da görüşüldüğünü kaydeden Çelik, “Karadeniz toprağı az olan bir coğrafya. Burada arazilerimiz bölünmüş, parçalanmış. Nasıl birlikte bir yönetim anlayışını sürdürebiliriz. Yüzde 95’i 10 bin metrekarenin altında. Araziler parçalanmış.
Bu şekilde verimden bahsetmek çok zor. Gönüllülük esasına göre çiftçilerimiz ve üreticilerimiz ile konuşarak bunu nasıl verimli bir hale dönüştürebiliriz anlamında değerlendirmelerimiz oldu” dedi.
