Gebelik döneminde nasıl beslenmeli?

Gebelik döneminde nasıl beslenmeli?

Gebeliğin ilk üç ayında kilo almanın sorun olmadığını belirten Diyetisyen Nur Şahin, annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi karşısında anemi, diş çürümesi ve dökülmesi gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini söyledi. İşte, sağlıklı beslenmek için ana ve ara öğünlerde neler tüketilmesi gerektiğini anlattı.

NUR ŞAHİN | KARAR

Hamilelik beslenmesi insan yaşamında en önemli olduğu dönemlerinden biri. Bu durum halk arasında gebe kadının iki kişilik yemesi gerektiği gibi bir çok yanlış düşünceyi doğursa da hamilelik döneminde fazla yemek değil, doğru gıdaları tüketmek önemli.

Bu durumu şöyle sıralarsak; annenin artan protein ve enerji ihtiyacını karşılayamaması durumunda anne de ağırlık kaybı meydana gelir. Protein alımının yetersiz olması anne de ödemin oluşmasına neden olur.

İhtiyaçlar doğrultusunda yetersiz ve dengesiz beslenen gebelerde toksemi (karaciğer ve böbreklerin çalışmasında problem oluşması) riski oluşur. Annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi karşısında anemi, diş çürümesi ve osteomalası gibi hastalıklar da ortaya çıkabilir.

GEBELİK DÖNEMİNDE 9-12 KG ALIMI NORMAL

Eğer gebeliğe başlangıç kilonuz fazla ise, bu dönemde fazladan kiloları almanıza gerek yok. İlk 3 aylık dönemde kilo almamak sorun teşkil etmez. Gebelik döneminin tamamında 9-12 kg alımı normal. Ancak gebeliğe fazla bir kilo ile başladıysanız yani beden kitle indeksinız 25'in üzerinde ise 7-8 kg alınması normal olur.

Eğer gebelik ikizse 17-22 kg alınabilir. Tabii ki bu dönemde kilo alınması kısıtlamak için ağır diyet uygulamaları yapmak bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. 2.8 kg altında doğan bebekler, daha fazla kilodan bebeklere oranları da hastalıklar yönünden daha zayıf olur.

SON ÜÇ AYLIK DÖNEMDE KİLO ALIMI ARTAR

İkinci 3 aylık dönemde artık annenin gereksinimleri artacağından hamile kadınların günlük enerji alımlarını arttırmaları gerekir. Bu dönemde iştahın artması ile bebeğin büyümesi hızlanır. Artık vücudumuz yağ depolamaya başlar. Oluşan bir yağ deposu emzirme döneminde artan gereksinimleri açısından önemlidir.

Gebeliğe başlangıç kilosu normal olarak başlayanlar, günlük gereksinimler doğrultusunda beslenmeleri ek olarak 300 kalori daha eklemelidir. Kısacası bu dönemdeki beslenmeleri emzirme dönemi için önemli olur. Bebeğin hızlı büyüdüğü son üç aylık dönemde kilo alımı artar. Ellerde ve ayaklarda şişme, sık idrara çıkma, kabızlık şikayetleri artabilir.

GEBELİKTE ÖRNEK GÜNLÜK BESLENME MENÜSÜ

UYANINCA:

1 bardak oda ısısında su

SABAH KAHVALTISI:

1 su bardağı süt
1 yumurta
1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
2 dilim tam buğday ekmek
1 yemek kaşığı pekmez
yeşillik, yaz ayları domates, biber
4-5 zeytin

ARA ÖĞÜN:

1 meyve, 1 çay bardağı kefir

ÖĞLE:

1  kase çorba
90-120 gram et tavuk veya balık
1 bardak ayran
3 yemek kaşığı pilav veya makarna
1 porsiyon meyve

ARA ÖĞÜN:

3-4 ceviz, bir avuç kuru üzüm

AKŞAM YEMEĞİ:

1 kase çorba
7 yemek kaşığı etli sebze veya kurubaklagiller yemeği
mevsime uygun salata
1 dilim tam buğday ekmek

ARA ÖĞÜN:

1 bardak süt
1 yemek kaşığı yulaf

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN