10 il enkaza döndü... Karalar'dan imar affı sorusu: Kime ceza verilecek?

10 il enkaza döndü... Karalar'dan imar affı sorusu: Kime ceza verilecek?

Kahramanmaraş merkezli depremin yıktığı 10 ilden biri olan Adana'nın Belediye Başkanı Zeydan Karalar, imar affına dair değerlendirmelerde bulundu. Bir insanın iskan alamamasının nedeninin zaten inşa ettiği yapının yasal ruhsata uygun olmamasından kaynaklandığını vurgulayan Karalar dikkat çeken bir soru sordu. Karalar, "İmar barışı çıkardılar ya, yıkılan binlerce bina imar barışından faydalandı değil mi? Ne yapacaksınız peki, kime ceza verilecek?" dedi.

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki depremle sarsıldı. 10 ili enkaz altında bırakan depremler nedeniyle 29 binden fazla vatandaşın yaşamını kaybettiği aktarıldı. Enkazlardan ise halen mucize haberleri geliyor.

Ancak depremde yeni binaların dahi yıkılması gündemin diğer ana konusu. Sözcü'den Ruhat Mengi'ye konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, belediyelere düşen görevleri ve karşılaştıkları zorlukları anlattı.

'BİZ MÜHÜRLEDİK, MAHKEME DURDURDU'

İlçe belediyelerinin rolünün yapılan inşaatları gerektiği gibi kontrol etmek olduğunu söyleyen Karalar, "Her belediyeyi suçlamak doğru olmaz ama işi sıkı tutmazsanız vatandaş kaçırabildiğini kaçırıyor" dedi.

Denetimleri yapması gerekenin büyükşehir belediyesi değil, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı olduğunu söyleyen Karalar, kendilerinin depremden en çok etkilenen illerden biri olan Adana'da karşılaştıkları bir olayı anlattı. Karalar, "Adana'da 4 tane yapıya biz tutanak tuttuk, mühürledik, vatandaş mührü söktü devam etti. Sonra bir daha mühürledik, yürütmeyi durdurmaya başvurdu, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldı" dedi ve yasaların katı olması gerektiğini ifade etti.

'YIKILAN BİNLERCE BİNA İMAR BARIŞINDAN FAYDALANDI'

Sürekli çıkarılan imar affına da değinen Karalar, bir insanın iskan alamamasının nedeninin zaten inşa ettiği yapının yasal ruhsata uygun olmamasından kaynaklandığını vurguladı. Karalar açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"İmar barışı çıkardılar ya, yıkılan binlerce bina, insanların ölümüne neden olan binalar imar barışından faydalandı değil mi? Ne yapacaksınız peki, kime ceza verilecek, sorumlusu kim? Siz inşaatın statiğini 4 kata göre yapmışsınız üstüne 2 kat daha çıkıyorsunuz, ne oluyor; bu 4 kata dayanan bina 6 kata nasıl dayanacak? Bu binaları yapan müteahhitlere, denetçilere soruşturma açacaklar ya, biz de istiyoruz açılmasını. Şimdi diyecek ki 'Ben imar barışından yararlandım, paramı yatırdım, tescil ettiniz bu binayı' böyle deyince nasıl vereceksiniz cezayı?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN