Van Çatak’ta, 2.700 metre rakımlı yaylalarda üretim yapan arıcılar, zengin flora ve elverişli hava şartları sayesinde yeni sezonun ilk bal hasadını yaptı.

Doğası, yüksek rakımlı coğrafyası ve zengin bitki örtüsüyle dikkat çeken ilçede 200 arıcı, yaklaşık 40.000 arılı kovandan sağladıkları organik balları süzme ve paketleme işlemleri sonrası yurt içi ve yurt dışındaki tüketicilere sunuyor.

YÜKSEK REKOLTE BEKLENİYOR
Yoğun yağışlar sonrası verimin arttığını belirten Çatak Bal Üreticileri Birliği Başkanı Tekin Semo, bölgedeki rekolte beklentisinin yüksek olduğunu belirterek, "Bu yıl 500 tonun üzerinde bal bekliyoruz. 200 arıcımız var. Üreticilerimiz balını yurt içindeki pazarların yanı sıra yurt dışına gönderiyor. Anlaşmalı kargolarımız var. Organik bal üretiyoruz. Yaz aylarının başında Kato Dağı eteklerindeydik. Kovanlarımızı iki ay önce Arnos Dağı eteklerine çıkardık. Bu sayede güzel bir bal elde ettik. Balın hasadını yapıyoruz. Valiliğimizin desteğiyle ilçemizde arıcılık daha da gelişti. 40 kişiye, kişi başı 20 arılı kovan verildi. Güzel bir gelecek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Arnos Dağı eteklerindeki 750 kovanında 50 senedir arıcılık yapan Aslan Semo da tarlasız ve ilaçsız doğal ortamda bal ürettiklerine dikkat çekerek, "Bu yılki yağışlardan dolayı verimli bir sezon geçiriyoruz. Bulunduğumuz bölgede herhangi bir tarım ilacı kullanılmıyor. Doğal bir ortamda üretim yapıyoruz. Arıcılık zor ama bir o kadar da zevkli bir iş. Daha Çatak’tan bal çıkmadan, birçok yerde 200-300 liraya 'Çatak balı' adıyla satılıyor. Yetkililerden Çatak balına coğrafi işaret alınmasını ve markalaşmasını istiyoruz. Eğer coğrafi işareti olursa üreticimiz daha fazla verim elde eder” dedi.
