2 milyon kişiye daha EYT müjdesi! Erken emeklilikte yeni düzenleme... Yeni EYT'den kimlerin yararlanabileceği belli oldu

2 milyon kişiye daha EYT müjdesi! Erken emeklilikte yeni düzenleme... Yeni EYT'den kimlerin yararlanabileceği belli oldu

2 milyon kişiye daha EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) müjdesi geldi! Erken emeklilikte yeni düzenleme... Yeni EYT'den kimlerin yararlanabileceği belli oldu... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklama yaptı! İşte detaylar...

Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinden faydalanmak isteyen Bağ-Kur’lulara müjde gibi haber geldi. Konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklama yaptı.

5 YIL ERKEN EMEKLİ OLMA HAKKI

emekli-maasi-i5pa-cover.jpg

Bakan Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi için çalıştıklarını belirterek, 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı tanıyacaklarını söyledi. Meclis'in yasama faaliyetlerine başlamasının ardından esnaf erken emeklilik için gün saymaya başladı. Torba yasayla Bağ-Kur'luların prim koşulu 9 bin günden 7200'e inecek.

YENİ DÜZENLEMEDEN KİMLER FAYDALANACAK?

Bağ-Kur ile SSK prim eşitlemesinden küçük esnaf yararlanacak. Böylece 1800 gün kazanan Bağ-Kur'lular 5 yıl daha az prim ödeyecek. Düzenlemeden Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük esnaf yararlanacak.

Ancak, şirket sahipleri ve büyük işletme sahipleri bu düzenlemeden faydalanamayacak. Sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve gerekli koşulları taşıyan Bağ-Kur'lular erken emekli olabilecek. Yasal düzenlemenin yaşama geçmesiyle birlikte 7200 prim gününü yatıran vatandaşlar geri ödeme almayacak.

KADINLAR 58, ERKEKLER 60 YAŞINDA EMEKLİ OLACAK

Bağ-Kur'luların emeklilik yaşı normal emeklilikte olduğu gibi belirlenecek. Prim gününü 7200'e tamamlayan Bağ-Kur'lu kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olacak. Bugün itibariyle kayıtlı 3 milyonun üzerinde esnaf bulunuyor. Bunların yaklaşık 1 milyonu küçük esnaf olup yasadan da bu bölümün yararlanması planlanıyor.

Prim indiriminde çalışan sayısı da dikkate alınacak. Yasada netleşecek düzenleme ile 10 ve altı çalışan işyerlerinde çalışanların yararlanması öne çıkacak. Bağ-Kur statüsünde olup isteğe bağlı sigortalı olanlar ise prim indirimi kapsamında yer almayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN