Yaklaşık 600 bin kamu işçisinin merakla beklediği toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı ve imzalar atıldı. Grev erteleme kararının ardından hızlanan müzakereler sonucunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, HAK-İŞ Konfederasyonu ve Kamu İşveren Sendikası temsilcileri arasında 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü imzalandı. İşte iki yıl boyunca geçerli olacak anlaşmanın tüm maddeleri:
1. Taban Ücret ve Seyyanen Zam
- Taban Ücret: Sözleşmenin başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücreti 42.000,00 TL'nin altında olan işçilerin ücretleri 42.000,00 TL'ye yükseltildi.
- Seyyanen Zam: Aylık brüt çıplak ücreti 42.000,00 TL ve üzerinde olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 1.200,00 TL/AY seyyanen zam yapıldı.
Not: Taban ücret artışından faydalanan işçiler, seyyanen zamdan ayrıca yararlanamayacak.


2. İki Yıllık Ücret Zamları
- Birinci Yıl Birinci Altı Ay Zammı (%24): Taban ücret düzenlemesi yapıldıktan sonra, tüm işçilerin brüt çıplak ücretlerine %24 (Yirmi dört) oranında zam yapılacak.
- Birinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı (1.500 TL + %11): İşçilerin brüt çıplak ücretlerine önce 1.500,00 TL/AY seyyanen zam yapılacak. Ardından oluşan yeni ücrete %11 (On bir) oranında zam eklenecek. (Bu dönemdeki 6 aylık enflasyonun %11'i aşması halinde, aşan kısım bir sonraki dönem zammına eklenecek.)
- İkinci Yıl Birinci Altı Ay Zammı (%10): Ücretlere %10 (On) oranında zam yapılacak. (Enflasyon farkı koruması devam edecek.)
- İkinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı (%6): Ücretlere %6 (Altı) oranında zam yapılacak. (Enflasyon farkı koruması devam edecek.)
3. İkramiye Gün Sayısı Artırıldı
Toplu iş sözleşmelerinde işçilere ödenen ikramiye gün sayısı, sözleşmenin birinci yılında 60 gün, ikinci yılında ise 70 gün olarak uygulanacak.
4. Maktu Ödemeler de Artacak
Doğum, ölüm, evlenme, giyim yardımı, yemek yardımı, hizmet zammı gibi ücret zammına bağlı olmayan maktu (sabit tutarlı) ödemeler, ücret zamları oranında ve ücret zammının geçerli olduğu tarihlerden itibaren artırılarak ödenecek.


5. Taşeron İşçileri ve Diğer Hususlar
- Taşeron İşçiler: 696 sayılı KHK kapsamı dışında kalan alt işveren (taşeron) işçilerinin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili yasal düzenleme çalışmalarına devam edilecek.
- KHK ile Kadroya Geçenler: KHK ile kadroya geçen işçilerin, özellikle geçici görevlendirilmeleri konusunda yaşanan sorunların çözümü için yasal düzenleme çalışmaları yapılacak.
- Ek Primler: Belirlenecek listedeki kurumlarda çalışan işçilere %7, diğer kurumlardaki işçilere ise %3 oranında ilave prim verilecek.
FARKLARIN ÖDENME ZAMANI
Toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ücret ve diğer tüm ödemelere ilişkin farklar, kurumların bütçe imkanları göz önüne alınarak geciktirilmeden ödenecektir.
