Açılma desteği

Açılma desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta ‘helalleşme’ isteğine tepki gösteren esnaf için bu kez hibe paketi açıkladı. Kıraathaneden, konfeksiyona 1 milyon 300 bin işletmeye toplam 4.6 milyar TL ödeme yapılacağını duyurdu. Bir yılı aşkın süredir büyük zorluk yaşayan işletme sahiplerine yönelik adım olumlu karşılansa da salgında artan vergilerle gelen bütçe fazlası işaret edilerek ‘Destek bu kadarla sınırlı kalmasın’ çağrıları yapıldı.

IMF verilerine göre salgın desteğinde dünyada sondan üçüncü olan Türkiye’de desteksiz kapanma döneminden sonra ‘kademeli normalleşme’ sürecinde hibe paketi açıklandı.

Cumhurbaşkanı, kahvehane, pastane ve internet kafelerin bulunduğu birinci gruptaki işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapılacağını belirtti. Ayakkabıcı, berber ve pazarcıların yer aldığı ikinci gruba ise 3 bin lira ödeneceğini duyurdu. 

ACİL DESTEKLERİN ARTARAK DEVAM ETMESİ GEREKİYOR 

Cumhurbaşkanı “Toplamda 4 milyar 602 milyon liralık kaynağı karşılıksız veriyoruz” dedi. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerin borçlarının da erteleneceğini duyurdu.

Bir yıldan fazla süredir yetersiz destek tartışmalarının odağında yer alan esnafa yönelik nakit desteğinin devamının gelmesi gerektiği belirtildi. Bütçe rakamlarına yansıyan fazlanın hem esnafa hem çalışana nefes aldırmak için kullanılması gerektiği belirtildi.  

karar-manset.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘tam kapanma’ ile salgının yeniden kontrol altına alındığını söyledi. Pandemide zarara uğrayan esnafa destek olunacağını duyuran Erdoğan “235 bin esnafa 5 bin TL, 1 milyon 150 bin esnafa da 3 bin lira hibe verilecek” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. “Salgın tedbirleri sebebiyle işlerine ara veren esnaflarımıza iki grup halinde destek olacağız” diyen Erdoğan “1’inci grupta kahve kıraathane pastane, internet kafeler vb işletmeler yer almaktadır. Sayıları 235 bine ulaşan işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapacağız.  

2’nci grupta bakım onarım, tamirat, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncak, kozmetik, bakırcılar, ayakkabıcılar, konfeksiyonlar vb yer almaktadır. Bu gruba berberler otobüsçüler, pazarcılar dahildir.

Toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmeyi kapsayan bu gruba bir defaya mahsus 3 bin lira hibe desteği vereceğiz. Toplamda 4 milyar 602 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

 Erdoğan şunları söyledi: “Kabine toplantımızda 1 Haziran’dan itibaren başlayacak kademeli normalleşmenin 2. etabını görüştük. Önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre milletimizle paylaşacağız. Vaka sayılarını daha da aşağıya çekmek için milletimizin kademeli normalleşme döneminin kurallarına uymasını istiyoruz. Riskli grupların tamamının aşılanması için çalışıyoruz.  

Belirlenen tedbirler insanlarımıza eziyet olsun diye değil bu sancılı dönemi geride bırakmak için milletimizin önüne konmaktadır. Bu tedbirleri almayan ülkelerin nasıl ağır bedelleri ödediğini sizlerde görüyorsunuz.”  

İsrail’in Filistin’e saldırılarına da değinen Erdoğan “84 milyon hep birlikte Kudüs nöbetimizi devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. ABD Başkanı Biden’ın İsrail’e 850 bin silah onayını gördük. Lafa gelince silahsızlanmadan söz ediyorlar. Sayın Biden, sözde Ermeni soykırımında Ermenilerin yanında yer aldı.

Şimdi de ciddi manada orantısız şekilde Gazze’ye saldıran ve yüz binlerce insanın şehadetine vesile olan bu olayda da ne yazık ki siz kanlı ellerinizle bir tarih yazıyorsunuz. ABD’nin ve onu takip eden ülkelerin 2017 sonunda Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmeleri, bu katil devletin kan dökme iştahını artırmıştır” diye konuştu.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN