Adliyede tuz kokusu

Adliyede tuz kokusu

Yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını tartışmaya açan iddialar çoğalıyor, Adalet Bakanlığı’ndan ise kuşku uyandıran işlemler hakkında doyurucu bir açıklama yapılmıyor. Son olarak İBB Başkanı’na ‘ihaleye fesat’ soruşturmasında takipsizlik veren savcının yerinin değiştirildiği ileri sürüldü. Sinan Ateş dosyasında da savcının ‘izne ayrıldığına’ ve yerine partili isimlerle fotoğrafı olan başka bir savcının görevlendirildiğine ilişkin iddialar soru işaretlerine yol açtı.

Geçen yıl haziran ayında yayımlanan Hakimler ve Savcılar Kurulu yaz kararnamesi ile kamuoyunda yakından takip edilen davalarda görevli hakim ve savcıların görev yerlerinde değişikliğe gidilmişti. 33 ile yeni başsavcı atanmış, 5 bin 426 hakim ve savcının görev yeri değişmişti. Sürgün iddialarıyla birlikte 30 Mayıs 2019’da duyurulan ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ ve 2 Mart 2021’de yayımlanan ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nda da yer verilen coğrafi teminatın kağıt üzerinde kaldığı eleştirileri yapılarak iktidarın bu konudaki samimiyeti tartışılmıştı. Gezi Parkı davası, Cemal Kaşıkçı dosyasının Riyad’a devri, İBB Başkanı İmamoğlu’na yönelik yargı süreçlerinin ardından benzer tablo Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında yaşandı.

25 Nisan 2022’de hakim Kürşad Bektaş, Gezi Davası’nda Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, yedi sanığa ise 18’er yıl hapis cezası verilmesine karşı çıktı. Bektaş şerhinde “Dosyada yeterli delil yok. Beraat verilmeli” görüşüne yer verdi. Hazirandaki kararname ile Tokat’ın Turhal ilçesine görevlendirildi.

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir de Kahramanmaraş Hâkimliği’ne görevlendirildi. Demir, Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan’a devredilmesi davasında karara şerh düşmüştü. Demir, mesleği bırakacağını belirterek “Bu kadar rahatsızlık hissedeceklerini tahmin etmemiştim” demişti.

Kaçakçılık ve örgütlü suçlardan sorumlu Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Alparslan Tufan da Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanmıştı. Tufan, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’a yönelik saldırı soruşturmasını yönetmişti.

okop.jpg

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada da hakim Hüseyin Zengin’in Samsun’a atanması da tartışma yaratmıştı. Tayin zamanına daha 2.5 yıl olan Zengin’in ataması sürgün iddiasını güçlendirdi. Yerine atanan hakim Mehdi Komşul, İmamoğlu’na ‘ahmak’ ifadesi nedeniyle hapis cezası ve siyasi yasak verdi. İmamoğlu’nun avukatları bu değişiklik nedeniyle HSK’ya başvuru yaparken İBB Başkanı hakkında 2015 yılındaki bir ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla başlatılan dosyada da benzer durumun yaşandığı ileri sürüldü.

Halk TV’den Seyhan Avşar’ın haberine göre İBB Başkanı hakkında takipsizlik kararı veren bir savcı Afyon’a sürülürken, bir savcıya ise İmamoğlu’nun kapatılan dosyalarını yeniden açması yönünde talimat verildiği iddia edildi.

sina.jpg
Sinan Ateş

Son olarak 30 Aralık’ta işlenen Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş cinayetiyle ilgili soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmada ikinci bir savcı görevlendirirken, dosya Başsavcı Vekili Durdu Özer’in koordinatörlüğüne verildi. Özer’in MHP Genel Başkan Başdanışmanı Eyüp Yıldızlar, MHP Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ ve bazı partililerle çekilmiş fotoğrafları sosyal medyaya yansıdı.

T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre savcı Özer, firari tetikçi Eray Özyağcı’yı cinayet sonrası Ankara dışına çıkardığı iddia edilen Tolgahan Demirbaş’ın ifadesini aldı ve adli kontrol tedbiri talebiyle hakimliğe sevk etti. Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği de savcının talebi doğrultusunda Demirbaş’ı adli kontrol koşuluyla serbest bıraktı.

Suikast sonrası, Demirbaş’ın MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un kullandığı bir evde gözaltına alındığı ancak adliyeye getirilmeden savcılık kararıyla serbest bırakıldığı iddia edilmişti. Soruşturma kapsamında tetikçiyi taşıyan motosikleti kullanan Vedat Balkaya ile MHP İl Yönetimi listesinden çıkarılan Ufuk Köktürk ve tetikçiyi İstanbul’dan Ankara’ya götüren iki özel harekat polisinin de aralarında bulunduğu toplam 13 kişi tutuklu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN