AK Parti'den erken seçim açıklaması: Herkes 18 Haziran'daki engellere baksın

AK Parti'den erken seçim açıklaması: Herkes 18 Haziran'daki engellere baksın

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Habertürk TV'de Mehmet Akif Ersoy'un gündeme dair sorularını yanıtladı. 18 Haziran'da yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında konuşan Turan, "Herkes Haziran seçimlerindeki engellere baksın. Hac meselesi var. Okulların tatili meselesi var. Kurban Bayramı var. Bunlara baktığımızda '18 Haziran'a razıyız ama halkın daha rahat oy kullanmaya tarih bulalım' diyoruz" diye konuştu.

Son dönemde gündemden düşmeyen 'erken seçim' tartışması sürüyor. AK Parti içinde, yeni seçim kanunun yürürlüğe gireceği tarihin sonrasına denk gelen 16 Nisan ve 14 Mayıs tarihlerinin konuşulduğu söylenirken, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Haziran 2023'te yapılması planlanan seçimlerin "mevsimsel koşullar" sebebiyle biraz öne çekilebileceğini ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Habertürk TV'de Mehmet Akif Ersoy'un gündeme dair sorularını yanıtladı.18 Haziran'da yapılması planlanan seçimlerin erkene alınmasına yönelik konuşan ve Haziran seçimlerinde "engellerin" olduğunu savunan Turan, "aklın yolu bir" dedi. Turan, "Herkes Haziran seçimlerindeki engellere baksın. Hac meselesi var. Okulların tatili meselesi var. Kurban Bayramı var. Bunlara baktığımızda '18 Haziran'a razıyız ama halkın daha rahat oy kullanmaya tarih bulalım' diyoruz" diye konuştu.

Akşener'in 'Hava sıcak seçim yapmayacak' açıklamasına "saçma" diyen Turan, "Haziran seçimlerinin hiç şikayetçisi değiliz" ifadesini kullandı.

"İktidar olmak veya olmamak dünyanın sonu veya başı değil" diyen Turan, AK Parti'nin oy oranını da açıkladı. "ARGE Başkanımız Mustafa Şen Bey, dün itibariyle yüzde 52'nin üzerinde bir oydan bahsetti" açıklamasını yapan Turan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

btbt.jpg

"6'LI MASA'NIN KURTLAR SOFRASI DEĞİL, TİLKİ MASASI"

"6'lı Masa diye ifade edilen yapı ortaya koydukları güya alternatif modelin ne kadar anlamsız, siyaset felsefesinin dışında bir metod olduğunu öğrenme imkanı buluyoruz. Ortada Bakan paylaşımlarından başlayın, muhtemel krizlere, kendi aralarındaki kavgalara hep beraber şahitlik ediyoruz. 6'lı Masa'nın kurtlar sofrası değil, tilki masası olduğu ortaya çıktı. Herkes kendi dışındaki partilere rakip olarak bakıyor. MHP bizim rakibimiz değil refikimiz. Herkesin eteğindeki taşı döksün. İddialara bakın, kriz, kaos, kavga, ganimet paylaşımı gibi kavgaları görüyoruz.

"TEK ADAM HER SEÇİME GİRER Mİ, HER SEÇİMDE YARIŞIR MIYDI?"

Farklı kesimlerin fikir tartması başka bir şey ganimet kavgası başka bir şey. Tek adamlık iddiası külliyen reddettiğimiz bir şey. Türkiye son 5 yıl içinde tabii ki krizler yaşadı; ama dünyada petrol 10 kat arttığı dönemde, savaşların, pandemilerin yaşandığı dönemde, Türkiye hasarları çabuk onardıysa, çarklarını döndürmeye büyük başarıyla yürüttüyse bu sistemdendir. Dünyanın krizine rağmen Türkiye'yi sahil selamete rahat ulaştırmak başka bir sistem. Bizim zaman zaman bakanlarımız değişiyor ama kriz olmadan değişiyor. Tek adam iddiası uluslararası egemen güçlerin sevmedikleri adamlara söylediği bir sözdür. İsveç'te gördünüz. Tek adam her seçime girer mi, her seçimde yarışır mıydı?

"ERDOĞAN TARİHİN EN ÇOK OYUNU ALACAK"

Yönetirken bir imza gerekir, bir adam gerekir. O adamın partisi var, MYK'sı, MKYK'sı var. Ne demek tek adam? Halkımız referandumla onay vererek bu sisteme geçti. Dünyada hiçbir topluluğun aldığı bir hakkı geri vermişliği yok. Dünyada hiçbir millet aldığı hakkı geri vermez. Başkanlıktan asla parlamenter sisteme teknik olarak, felsefi olarak geçiş yok. Halk bir kere bu yetkiyi vermez. Parlamenter sisteme geçmek için 400'den fazla vekil alması lazım. Hadi aldılar diyelim, referanduma gitmek durumundalar. Referandumu kazandılar diye düşünelim. Tüm liderlere soruyorum; Türkiye'nin en çok oy alacak partisi eski sisteme göre Başbakan olma ihtimali hangisi? Sayın Erdoğan'ın önünü açmış olurlar. Sayın 20 Erdoğan'ın 20 yıllık siyasi tarihinde en büyük oyu alarak seçileceğini biliyorum. Gittiğimiz yerlerde millet bizimle sıkıntısını paylaşıyor, 'şu derdim var ama sen çöz' diyor. Halkın içindeyiz, halkımız 'yaparsa Erdoğan yapar' dediğini biliyoruz. Erdoğan tarihin en çok oyunu alacak iddia ediyorum.

"18 HAZİRAN'A EN YAKIN TARİH HANGİSİ İSE ONU YAPMAK LAZIM"

Seçime kalmış 3-5 ay. Anayasa'nın gereği olarak seçimin tarihi 18 Haziran'dır. Geçen Meral Akşener ve açıklama yaptı. 'Hava sıcak seçim yapmayacak' dediler. Bu çok cahilce açıklama. Haziran seçimlerinin hiç şikayetçisi değiliz. Aklın yolu bir. Herkes Haziran seçimlerindeki engellere baksın. Hac meselesi var. Okulların tatili meselesi var. Kurban Bayramı var. Bunlara baktığımızda '18 Haziran'a razıyız ama halkın daha rahat oy kullanmaya tarih bulalım' diyoruz. 18 Haziran'a en yakın tarih hangisi ise onu yapmak lazım. Anayasa 116, 'Meclis beşte üç çoğunlukla görüşülür, tarih belirlenebilir' diyor.

"BİZ MUHALEFETİN ZAMAN ZAMAN BÜYÜKELÇİLERE ŞİKAYET EDİLMESİNDEN BIKTIK"

Biz siyasi polemik yapmayı değil iş yapmayı tercih ediyoruz. Yalandan, dedikodudan, iftiradan çok ağzımız yandı. İsveç'teki kötü tablo Avrupa'nın içine düştüğü hazin tablosu tam kendisi. Sayın Cumhurbaşkanı 'yapmayın terör sizi vurur' demişti. Terörün dili, dini, milleti olmaz dedik. İsveç'teki o görüntü acilen adım atmaları, net karar almaları gereken konudur. NATO sürecinde terörle ilişkisi durdurulmazsa, üyelik sürecine Türkiye'nin 'evet' demeyeceğini duyurmuş oldu. Avrupa'nın tavrını Türkiye izleyecektir. Sayın Erdoğan'a ilişkin kötü görsel, Erdoğan'ın kendisine değil, büyüyen Türkiye, oyunları bozan Türkiye demek. Bunu sevmeyen insanların yaptığı iş bu. Erdoğan'ın kaderiyle Türkiye'nin kaderi özdeşleşti. Onun için bunu yapıyorlar. Her konuda kavga edelim, polemik yapalım ama ulusal konularda, terör konularda, dış meselelerde mutlaka beraber olalım. Biz muhalefetin zaman zaman büyükelçilere şikayet edilmesinden bıktık. Muhalefetin bu konudaki tavrı yerinde, en azından milli meselelerde devamını bekliyoruz.

"CUMHURBAŞKANIMIZ 400'Ü AŞARSAK REFERANDUMA GİTMEYECEĞİMİZİ BEYAN ETTİ"

Anayasa değişikliği meselesi 1 aydır çalışılıyor. Birisi tamamen komisyonun gündemi. Bu konuda toplum hassasiyetini ifade ederek çalışma yapıyor. Referanduma ilişkin değişiklikle, bir komisyonun atmış olduğu adımın aynı gün dokunulmazlıklar niye geldi diye sorulmasını garip karşılıyorum. Biz büyük nezaketle bütün partilere gidip derdimizi anlattık. Metin götürmedik. 'Ne diyorsunuz, nasıl yaparız' dedik. Biten metni götürmeyi teklif ettik. Başka bir bahane ile hayır dediler. Anayasa teklifi için randevu konusu kapandı artık. Cumhurbaşkanımız 400'ü aşarsak referanduma gitmeyeceğimizi beyan etti. Şahsi kanaatim 600'le geçmemiz lazım ki, bir daha Türkiye'nin eğitim tarihinde, siyasi tarihinde bu konunun tartışılmamasını istiyorum. Davette bulunuyorum, gelin tekrar görüşelim, metinde eksiklik varsa revize edelim gerekirse. Türkiye'nin tarihinde oybirliğiyle 600'ü geçen metin olsun.

"İSMİN KİMİN OLMASININ ANLAMI YOK"

Öngörülen sistem Türkiye için büyük bir krizdir, sorundur. Şimdi hiçbir anlamı yok. Kim olursa olsun sistem ortaya çıktı. 6 Parti'nin ortak yönetme iddiasıyla birlikte Cumhurbaşkanı değil de özel kalem, adını koymuş oldular. İsmin kimin olmasının anlamı yok. Yunanistan, Suriye, Kürt meselesinde 6'lı Masa'nın ortak iki cümlesi yok. Daha şimdiden bakan kavgası yapan bir siyasal anlayışın ne anlamı olabilir ki? Adamlar dedi ki, '6'mız aynı yöneteceğiz'. Bu tabloda kimin güçlü kimin zayıf bir kıymeti kalmadı artık.

"ŞİMDİ BİREYSEL REFAHIN ÇOK ÖNDE OLDUĞU BİR DÖNEM YAŞIYORUZ"

Biz sayın Erdoğan'ı iktidarda olduğu için sevmedik, bu ülkede çok büyük adımlar attığı için, vesayeti yıktığı için sevdik. İktidar olmak veya olmamak dünyanın sonu veya başı değil. Göreceksiniz sayın Erdoğan'ı da onun ittifakı ve partisini bu millet çok farklı lider yapacaktır. ARGE Başkanımız Mustafa Şen Bey, dün itibariyle yüzde 52'nin üzerinde bir oydan bahsetti. AK Parti son aylarda toplumun tüm kesimlerin sosyal dertlerini görerek, masaya yatırıp, çözmek için adımlar attı. Her adımın milyonlar karşılığı var. KHK borçları, icralar, sözleşmeli personel meselesini düşünün. Kimin ne sorunu varsa AK Parti masasının gördüğü insanlar. 20 yıl içerisinde çok geri kalmış olan altyapımızı AK Parti hükümeti büyük bir motivasyonla bitirdi. Şimdi bireysel refahın çok önde olduğu bir dönem yaşıyoruz. Köprü, yol, hastane yapmaktan bireysel derdi unuttuk belki de. Ama şimdi bu sorunun çözümü için adımlar atıyoruz.

"TÜRKİYE'NİN ÜNİTER YAPISINI EN İYİ TEMSİL EDEN, KORUYAN, KOLLAYAN PARTİ BİZİZ"

Türkiyemizi son 20 yıl içerisinde karış karış gezerek, toplantılar mitingler yaptık. Şimdi geldiğimiz yerde İzmir'le Diyarbakır'ın, Çanakkale ile Şırnak'ın farkı yok bizim için. Muazzam bir dönem yaşıyoruz. Önceden belki meselelere Kürtlerin, Alevilerin sorunları diye bakılabiliyordu. Şimdi Türkiye'nin sorunu olarak bakıyoruz. Bir dönem yapılan hatalı politikalarla geri kalmışlık olmuş, şimdi yok. Mesele Güneydoğu meselesi değil Türkiye meselesidir. Türkiye'nin 85 milyon seçmeni var. Laz seçmen, öğrenciler şöyle seçer, kadınlar böyle yapar diyor muyuz? 85 milyon eşit bakmak durumundayız. Kürt seçmeni ifadesini doğru bulmuyorum. En çok Kürt vekil bizde var. Türkiye'nin üniter yapısını en iyi temsil eden, koruyan, kollayan parti biziz.

"TÜRKİYE'NİN EMPERYALİZME KARŞI DİK DURMASINDA YANIMIZDA DURAN KİM VARSA ONUNLA YOL YÜRÜMEKTEN ONUR DUYARIZ"

HDP'nin Kandil avukatlığı varsa buna itirazımız var. Biz HDP'yi bölücülük yapma iddiasındaki bir ayağı Kandil, bir ayağı Avrupa'da bir parti olarak görüyoruz. Teröristi arabasında gezdiren, teröristin telefonunu polisten saklayan, halkı sokağa çağırıp yüzlerce kişinin ölümünü sağlayan bir anlayış varsa bunun mutlaka bedeli olur. Amiyane tabirle özür diliyorum 'tükürüğümle boğarım' diyen anlayışın bedeli olur. HÜDAPAR bu ülkenin kıymetli partilerinden bir tanesi. Biz ittifakımızı genişletmek istiyoruz. HÜDAPAR veya başkası Türkiye'nin büyümesine omuz verecek kim varsa, yürümekten şeref duyarız. Türkiye'nin emperyalizme karşı dik durmasında yanımızda duran kim varsa onunla yol yürümekten onur duyarız.

"NE ONLARIN KENDİSİNE NE TOPLUMA FAYDASI OLMAZ KANAATİNDEYİM"

Babacan da, Davutoğlu da bizim partimizde görev yaptılar ve ayrıldılar. Ayrıldıklarında şu iddiaları vardı; sözümona el kaldırıp tüm Anadolu'yu ayağa kaldırıyordu. Benzer iddialar sayın Babacan'da da vardı. Halktan oy alamadılar. Çanakkale'den biliyorum, kovduğumuz birkaç adam dışında oraya giden olmadı. Babacan, Türkiye'nin geride bıraktığı tartışmaları başka siyasi kanatlardan oy alabilir miyim diye farklı gündeme evrildi. Türklüğü tartışılacak söylemlere girdi. Bunlar anlamsız tartışmalar, toplumun sinir uçlarıyla oynamanın ne onların kendisine ne topluma faydası olmaz kanaatindeyim.

"MESELE 85 MİLYON İÇİNDE BERABER OLMAKTIR"

Türkiye'nin bu tür tartışmaları aştığını düşünüyorum. Türklük tanımından rahatsız olmayan bir siyasal akımın olmaması gerektiği kanaatindeyim. Adam Türkçe bilmiyordur, bunların hepsi tartışılabilir. Kürtçe başta olmak üzere tüm talep edilen dilleri seçmeli olmak kaydıyla imkan vermiştir. Üniter yapıyı bozan, ana dili bozan anlayışın Türkiye'de karşılığı olmadığını düşünüyorum. Ben Türküm, Balkan göçmeniyim gurur duyuyorum. Siz Kürt olabilirsiniz. Mesele 85 milyon içinde beraber olmaktır. Türkiye'nin anayasasında bu tartışmalar yazılı metne dönüştürülmüştür.

"BİZ EYT'NİN BÜTÜN SORUNLARINI İSTEYEN BİR EKİBİZ"

Türkiye'nin bütün sosyal kesimlerin derdi bizim derdimiz. Sözleşmeli personelimiz ki, 500'e yakın rakamdır, bugün Meclis'e verdik. Komisyon başkanımız Cevdet Bey, pazartesi toplantıya çağırdı. O çalışma biterse, biz Salı veya Çarşamba görüşmeye başlarız, önümüzdeki hafta biter diye düşünüyorum. EYT daha gelmedi. EYT ana hatlarını Cumhurbaşkanımız kamuoyuna duyurdu. Çok büyük sayı var. O anlamda büyük problem vardı, çözüldü. Biz EYT'nin bütün sorunlarını isteyen bir ekibiz. Çalışmanın sonunda komisyona gelir. Bir an önce olmasını istiyoruz. Kanun geçer, kişi başvurur. Biz bir iş konuşunca ok yaydan çıkmıştır. Bunlar takvime uygun olarak Meclis'in, Bakanlığın çalışmasına göre adım adım atılır. Şubat ortalarında biter diye umut ediyorum.

"ÖZGÜR BEY GENEL BAŞKAN İDDİASI OLAN BİRİSİDİR"

Özgür Özel'e yakışan tiyatro izledik. Çok anlamsız, gereksiz iddialarda bulundu. O iddiaların FETÖ iddialar ortaya çıktı. Bir danışman para kazanacak diye siyasal yapı bedel ödemez. Bu iddialar daha önce yapılmış, bakanlık yalanlamış. Çok sıradan iddiada bulundu. Özgür Bey genel başkan iddiası olan birisidir. O yüzden ucuz polemiklerin, FETÖ iddialarının genel başkanlık iddiası olan kişiye yakışmadığını düşünüyorum. Başka bir kulvarda olması gerektiğini düşünüyorum, yoksa kendisi kaybeder."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN