Akaryakıt zammında şoke eden asgari ücret detayı! Milyonlarca vatandaşı kahreden gelişme

Akaryakıt zammında şoke eden asgari ücret detayı! Milyonlarca vatandaşı kahreden gelişme

Akaryakıta gelen ÖTV zammı sonrası Türkiye hala kendine gelemedi. Akaryakıt fiyatlarındaki bu zammın ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı Türkiye’nin AB ülkeleri arasında benzin ve motorini en ucuz kullanan dördüncü ülke olduğu açıklanmıştı. Ancak satın alma gücüne bakıldığında durum tam tersi... İşte detaylar...

Türkiye ÖTV zamlarına alışmaya çalışırken yeni zamlarla tekrar sarsılıyor. 6 liralık KDV ve ÖTV zammı sonrası Brent petrolün fiyatındaki artış ve dolardaki yükseliş benzin ve motorinde yeni zamlara neden oldu. Motorine gelen 1,55 TL'lik zammın ardından bu geceden itibaren benzine de 2 lira zam gelecek.

“Benzine indirim gelecek mi?” , “Motorin fiyatları düşecek mi?” soruları ise olumsuz olarak yanıtlanıyor.

BENZİN NE KADAR OLDU?

Bu gece yarısı gelecek olan 2 liralık zammın ardından pompaya yansıyacak benzin fiyatları ortalama olarak İstanbul’da 36,03 TL, Ankara’da 36,47 TL ve İzmir’de 36,56 TL’yi görecek.

truck.jpg

AKARYAKIT FİYATLARINDA ‘ASGARİ ÜCRET’ DETAYI

Akaryakıtta 6 liralık ÖTV ve KDV zammının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı bir açıklama yaparak Türkiye’nin AB ülkeleri arasında benzin ve motorini en ucuz kullanan dördüncü ülke olduğu ifade edilmişti.

Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın köşesine taşıdığı habere göre, asgari ücret baz alınarak satın alma gücüne bakıldığında Türkiye AB ülkeleri arasında akaryakıtı en pahalıya alan 3. ülke konumunda.

Ülkeleri karşılaştırırken asgari ücretle alınabilen benzin veya motorin miktarına bakıldığında Türkiye'nin Avrupa’da iki ülke hariç asgari ücretle en az akaryakıt alınabilen ülke olduğu ortaya çıkıyor.

akaryakit.jpg

ASGARİ ÜCRETLE NE KADAR AKARYAKIT ALABİLİYORUZ?

Türkiye’de şu anda geçerli asgari ücretin brütü ve 21 Temmuz akaryakıt fiyatları baz alındığında satın alınabilen miktar benzinde 394 litre, motorinde ise 397 litreye denk geliyor.

Buna göre brüt asgari ücretin satın alabildiği miktar, Avrupa ülkeleri içinde sadece Bulgaristan’da benzinde 308, motorinde 321 litre ve Macaristan’da benzinde 382, motorinde 392 litre ile Türkiye’nin altında kalıyor.

Lüksemburg’da ise brüt asgari ücretle alınabilen benzin miktarı bin 549 litre ile Türkiye’nin 3,9 katına, motorin miktarı da bin 658 litre ile 4,2 katına denk geliyor.

asgari-akasryakit.jpg

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

24 Temmuz 2023 Pazartesi güncel İstanbul, Ankara, İzmir akaryakıt fiyatları ne kadar?

İSTANBUL
Benzin: 34,03 TL
Motorin: 33,86 TL
LPG (Otogaz): 13,56 – 13,98 TL

ANKARA
Benzin: 34,55 TL
Motorin: 34,42 TL
LPG (Otogaz): 13,99 TL

İZMİR
Benzin: 34,56 TL
Motorin: 34,54 TL
LPG (Otogaz): 13,99 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN