Akdeniz ve Ege'yi yedi bitirdi şimdi sıra Marmara'da! İstila hızla yayılıyor: Önlem alınmazsa bir tane canlı bırakmayacak

Akdeniz ve Ege'yi yedi bitirdi şimdi sıra Marmara'da! İstila hızla yayılıyor: Önlem alınmazsa bir tane canlı bırakmayacak

İstilacı tür Akdeniz ve Ege'nin ardından şimdi de Marmara'da görüldü. Hızla yayılan istilaya karşı uzman isimlerden uyarı geldi. İstilaya karşı önlem alınmazsa tek bir canlı bile kalmayacak. İşte o istila...

Son zamanlarda artan istila Marmara Bölgesi'nde de kendini gösterdi. Uzman isimler istila hakkında uyarılar geldi. Bu hızda ilerlerse tek bir canlı bile bırakmayacak. Popülasyon için ciddi tehdit olan bu istila için yetkililerden önlem alınması bekleniyor.

GÖZÜNÜ MARMARA'YA DİKTİ

Akdeniz ve Ege Denizi'nden sonra şimdi de Marmara Denizi, tehlikeli bir istilacı türün tehdidi altında. Kızıldeniz üzerinden gelen ve Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz'e yerleşen balon balığı, artık Marmara Denizi'ne de göz dikti. Türkiye'nin denizlerindeki biyoçeşitliliği tehdit eden bu zehirli tür, Nisan ayında üremeye başlayacak. Uzmanlar, bu durumun denizlerdeki balık popülasyonu için büyük bir tehlike oluşturduğunu vurguluyor.

worlds-save-posidonia.webp

POPÜLASYONU YOK EDEBİLİR

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Bilim Danışmanı ve Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, balon balığının, denizlerimizdeki doğal türleri yok etme potansiyeline sahip olduğunu ve bu durumun biyogüvenliğimizi tehdit ettiğini belirtiyor. Denizlerimizde son 30 yıl içinde 500’e yakın istilacı türün görüldüğüne dikkat çeken Kesici, balon balığının dünyanın en zehirli ikinci balığı olduğunu ve yanlış tüketildiğinde ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor.

Bu istilacı türle mücadele edilmezse, Marmara Denizi'nde balık popülasyonunun ciddi zarar göreceği, hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor. Kesici, balon balığının üreme döneminin başlamasıyla birlikte, hamsi, istavrit gibi popüler balık türlerinin de tehlike altına gireceğini vurguluyor.

balon-balik-foto-mert-gokalp-2-scaled.jpg

EKOSİSTEMİN DENGESİ BOZULACAK

Marmara Denizi'nde, balon balığı istilasının önüne geçilmezse, denizlerimizdeki balık türlerinin varlığının ciddi anlamda tehdit altına gireceği, biyoçeşitliliğimizin zarar göreceği ve deniz ekosistemimizin dengesinin bozulacağı belirtiliyor. Dr. Kesici, bu istilacı türlerle mücadelede biyolojik yöntemlerin önemine dikkat çekerek, denizlerimizin temiz tutulmasının hayati önem taşıdığını vurguluyor. Denizlerimizin sağlığı ve geleceği için bu tehlikeye karşı etkili önlemler alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN