Seçim Yasası meclise geliyor

Seçim Yasası meclise geliyor

AK Parti ve MHP uzun süredir görüşme halinde oldukları Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nda anlaşma sağladı. Teklif, Mart ayında TBMM Genel Kurulu'na sunulacak. Yeni Yasayla beraber seçim barajı yüzde 7'ye düşürülecek.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'nin bir süredir çalışma halinde oldukları Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nın Mart ayının ilk haftasında TBMM Genel Kurulu'na sunulması bekleniyor.

DW Türkçe'nin haberine göre 15 maddelik teklif, seçim barajı ile seçimlere katılma yeterlilik şartlarından biri olan grup kurma şartı dışında önemli değişiklikler barındırmayacak. Yeni yasada İttifak içi baraj, daraltılmış bölge gibi konularda da herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

GRUP KURMA ŞARTINDA DEĞİŞİKLİK

Yeni yasada yapılacak bir diğer önemli değişiklik ise grup kurma şartı konusunda olacak. Mevcut yasaya göre bir partinin seçimlere girebilmesi için 81 ilin en az yarısında, seçimden en az altı ay önce teşkilatlanmasını tamamlamış olması ya da TBMM'de grup kurmuş olması gerekiyor. 2018 yılındaki milletvekilliği seçimlerinde henüz teşkilatlanmasını tamamlayamamış olması, önünde engel oluşturan İYİ Parti, CHP'den 15 milletvekili ile seçimlere katılabilme yeterliliği elde etmişti. Yeni düzenleme ile, seçime katılma yeterliliklerinden birisi olan TBMM'de grup kurma şartı kaldırılacak. Yasa yürürlüğe girdiği takdirde partilerin seçime girebilmesi için teşkilatlanmasını tamamlamış olması gerekecek.

DESTİCİ 'OY VERMEM' DEMİŞTİ

Öte yandan Cumhur İttifakı'nın ortağı Büyük Birlik Partisi (BBP)'nin Genel Başkanı Mustafa Destici'nin düzenlemeyle ilgili "AK Parti ve MHP Türkiye barajını yüzde 7’de tutmaya devam ediyorlar. Bir kez daha ittifak ortakları olarak bir araya geleceğiz. Ama bu haliyle kalırsa ben teklife oy vermem. Bu Cumhur İttifakı'ndan çekileceğim anlamına da gelmesin. İttifaka devam ederim ama bu haline oy vermem…Teklifin içinde beğendiğimiz olması gereken maddeler var. Kastım yüzde 7 maddesine… Ben yüzde 7 maddesine oy vermem…" açıklamaları "Cumhur İttifakı içerisinde çatlak mı var?" sorusunu gündeme getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN