ALES/2 giriş yerleri açıklandı mı, nasıl öğrenilir? İşte giriş belgesi sorgulama sayfası

ALES/2 giriş yerleri açıklandı mı, nasıl öğrenilir? İşte giriş belgesi sorgulama sayfası

ALES sınavı giriş belgesi çıktısı alma ekranı! Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) ikincisi 19 Eylül 2021 günü yapılacak. ÖSYM, ALES/2 giriş belgelerini ais.osym.gov.tr web adresinden erişime açıldığını duyurdu. Sınava girecek adayların sınav giriş belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor. İşte, ALES sınav binası sorgulama...

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yılda üç kez düzenlediği Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) ikincisi için geri sayım başladı. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, eğitim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için düzenlenen sınava on binlerce aday katılacak.

ALES/2 SINAV GİRİŞ YERLERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ALES adaylarının sınava girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı.

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren giriş belgelerini, ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden TC kimlik numaraları ve aday şifreleriyle öğrenebilecek.

ALES/2 NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Adaylar 19 Eylül 2021 Pazar günü saat 10.15'te başlayacak sınava adaylar saat 10.00'dan sonra binalara alınmayacak.

ÖSYM takvimine göre, ALES/2 sınav sonuçları 14 Ekim 2021 tarihinde açıklanacak.

ALES/2 SINAV GİRİŞ BELGESİ ÇIKTISI ALMA EKRANI

20210801-2-49425710-67513142.jpg

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?

Lisansüstü öğrenim görmek isteyen yada akademik kariyer planlaması yapan adayların katılım sağladığı ALE sınavın sonuçları, açıklandığı günden sonra 5 yıl süreyle geçerli olacak.

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adaylar için düzenleniyor.

Doktora başvuruları için de ALES'e girilmesi gerekiyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurt dışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.

İyi bir ALES puanına sahip olmak, yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar. Çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az yüzde 50'lik bir paya sahip.

Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanır fakat bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar.

ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN