ALES'e kimler girebilir, nasıl başvuru yapılır? ALES şartları

ALES'e kimler girebilir, nasıl başvuru yapılır? ALES şartları

İnternet üzerinden son günlerde akademik anlamdaki sınavlar ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Peki ALES nedir? ALES neden önemli bir sınavdır? Tüm detaylar haberimizde.

Akademik anlamda ilerlemek isteyen adayların girdiği ALES sınavı ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Peki ALES neden önemli bir sınavdır? ALES başvurusu nasıl yapılır? ALES ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ALES nedir

ALES kariyerinde üniversitede akademik personel olarak ilerlemek isteyen insanların veya yüksek lisansa başvuracak kişilerin girdiği sınavdır. ALES aynı zamanda yurtdışına gidecek olan yüksek lisans öğrencilerinin belirlenmesi için de yapılabilmektedir. ALES hem güz hem bahar döneminde iki kez gerçekleşir.

ALES önemi

ALES'in önemi lisans eğitiminden sonra yüksek lisans yapmak isteyen ya da akademik personel olma hayali kuran öğrencilerin ve yurt dışında eğitim görecek öğrencilerin belirlenmesi için uygulanmaktadır. Bu yüzden zorunlu bir sınavdır. Yurt dışında eğitim görecek olan ancak tüm ihtiyaçlarını kendi karşılayacak öğrencilerin sınava girme zorunluluğu yoktur. Bazı kamu kurum ve kuruluşları ise ALES'e giren öğrencilerin puanlarına burs desteği sağlamaktadır.

ALES Başvuru Şartları ve ALES puanı

ALES'e kimler girebilir

ALES'e lisans bölümünü bitiren ve mezun olma durumunda olan öğrenciler ve yurt dışında lisans eğitimi alarak denklik belgesi almış adaylar başvuru yapabilmektedir.

ALES'e giren kişi sayısı

ALES'e giren kişi sayısı her sene değişmektedir. Senelere göre genel olarak 200 ile 300 bin kişi arasında giriş yapılmaktadır. 2011 senesinde 207 bin 896 kişi, 2012 senesinde 291 bin 934 kişi, 2013 senesinde 223 bin 517 kişi ALES'e girmiştir.

ALES puanı kaç sene geçerlidir ve birden fazla girilen sınavlarda ne olur

ALES puanının geçerlilik süresi 5 sene olarak belirlenmiştir. Eğer ALES sınavına birden fazla giriş yapıldıysa sınava giren aday istediği puanı kullanabilmektedir. Giriş yapılan sınav sonucu geçerli olan süre içindeyse aday istediği puanını kullanabilmektedir.

ALES kılavuzu

ALES ÖSYM tarafından yapılan bir sınav olduğu için sınav ile ilgili detaylı bilgilerin bulunduğu kılavuza ÖSYM resmi internet sitesinden ulaşılabilmektedir.

ALES başvurusu

ALES başvuruları ÖSYM merkezlerinden ya da son iki sene içinde ÖSYM girişi yapan aday internet sitesi üzerinden yapabilir. Eğer sınava girecek kişi son iki sene içinde ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara girmediyse merkeze giderek başvuru yapmak zorundadır. ALES için geçerli belgeler şu şekilde belirlenmiştir; Aday tarafından imzalanan aday başvuru formu, nüfus cüzdanı ya da pasaport örneği, sürekli ve ağır bir hastalık bulunuyorsa, tutukluluk ya da hükümlülük durumu varsa, sürekli olarak yurt dışında olma durumu ve askerlik durumu varsa bunların sebep ve sürelerini belirten resmi belge, engelli adaylar için sağlık kurulundan alınan rapor, sınav ücretinin yatırıldığı banka dekontu, adayların kolaylıkla tanınacağı üç ay içinde çektirilmiş vesikalık fotoğraf.

ALES başvuru ücreti

ALES başvuru ücretini yatırdıktan sonra banka dekontunun alınması gerekmektedir çünkü başvuru esnasında sunulmaktadır. ALES giriş ücreti ise 2022 senesi için 185 TL olarak belirlenmiştir.

ALES cevap kağıdı

ALES cevap kağıtlarına ve sınav sorularına ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak erişebilmektedir.

Sınav sonucu inceleme durumunda ne olur

Eğer aday sınav sonucuyla ilgili bir terslik hissediyorsa sınav sonucunun açıklandığı günden sonra 10 iş günü içinde bir dilekçe yazarak ÖSYM'ye başvuru yapar ve sınav sonucunun incelenmesini talep eder. Eğer sınav sonucuyla ilgili bir itiraz yapılacaksa itirazlar sınav sonucu açıklandıktan sonra 5 iş günü içinde internet sitesi üzerinden yapılır. İnceleme masrafları ise aday tarafından karşılanış ve ÖSYM Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi TR 0700010000830060280115013 IBAN numarasına 5 TL yatırılır ve bu banka dekontu da itiraz dilekçesine eklenir. Yazılan dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06538 Bilkent Ankara adresine gönderilir. Dilekçenin sonuçlandırılma süresi ÖSYM Genel Evrak kaydı giriş süresi ile belirlenmiştir.

Engelli olan adayların başvuruları

Engelli olan adaylar üniversite ya da devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu gerekmektedir. Sınava başvuru yapan aday rahatsızlığı ile ilgili geçmişi anlatan bir dilekçe yazar ve raporu ile bu dilekçeyi Aday Başvuru Formuna ekler. Başvuru yaparken yanında bulundurması gerekmektedir. Eğer aday internet üzerinden ALES başvurusu yapıyorsa dilekçeyi ve raporunu ÖSYM'ye ulaştırması gerekir ve rapor ÖSYM tarafından incelenerek onay verilir.

ALES soruları

ALES'te sorulan dört bölümlük konular azaltılarak ikiye indirilmiştir. ALES'te sözel ve sayısal konular sorulmaktadır. Sözel oturumunda sözcük, cümle ve paragrafta anlam, cümle ve metin tamamlama, yargı bulma, düşünce akışındaki ifadeyi bulma, parçadaki anlam bütünlüğü gibi konular vardır. Sayısal kısımda ise temel matematik işlemleri, matematik ilişkilerinden faydalanma, tekli, ikili ve üçlü problemler, geometri gibi konu başlıkları yer almaktadır. ALES'te konular ve soru sayıları azalmış, süre arttırılmış ancak toplam sınav süresi kısalmıştır. ALES toplam 100 sorudan oluşur ve sınav süresi 150 dakikadır. Bu değişikliğin yapılmasındaki ilk hedef ise adayın sınav stresini azaltmaktır.

ALES sonucu nasıl sorgulanır

ALES sonuçları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaparak aday tarafından kolaylıkla öğrenilebilmektedir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN