Almanya 1,5 milyon işçiyi kapış kapış alacak! Türkler ilk sırada

Almanya 1,5 milyon işçiyi kapış kapış alacak! Türkler ilk sırada

Kalifiye işgücü arayışında olan Almanya, anlaşma yapacağı ülkeleri dünya ile paylaştı. Gürcistan'dan Fas'a kadar birçok ülkenin bulunduğu listede Türkiye'ye de yer verildi. İşte, Almanya'nın anlaşma yapacağı ülkeler...

Son zamanlarda yurt dışından kalifiye işgücü arayışında olan Almanya bu konuda anlaşma yapacağı ülkeleri duyurdu. Federal İçişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgide şuan; Gürcistan, Moldovya, Özbekistan, Kırgızistan, Kenya ve Fas'la kalifiye işgücü anlaşması yapmak için hazırlıklar devam ediyor. Türkiye de Almanya'nın kalifiye işgücü getirmeyi istediği ülkeler listesinde yer alırken, dışişleri ve çalışma bakanlarınca ziyaret edilen Brezilya da listeye dahil edildi.

Bakanlığın yaptığı açıklamada özellikle AB aday ülkesi olan Moldovya ile Gürcistan'a önem verildiği düşünülüyor. Federal Hükümet Göç Anlaşmaları Özel Temsilcisi Joachim Stamp konuya dair yaptığı açıklamasında, “Benim için Gürcistan ve Moldovya'dan gelen düzensiz göçü azaltarak düzenli hale getirmek büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Stamp, yaptığı açıklamasında her iki ülkeyle anlaşma sağlanması halinde bu ülkelerden insanların kaçak yollardan sığınmacı olarak Almanya'ya gitmesine gerek kalmayacağını, bunun da iltica dairelerindeki yükü minimuma indireceğini belirtti.

Yaşlı ve çocuk bakımları için genellikle Türkiye'ye göç etmeyi tercih eden Kırgızistan ile Özbekistan vatandaşları da Almanya'nın öncelikli ülkeleri arasında. Bir süre ünce bu ülkeleri ziyaret eden Stamp, çok kalifiyeli ve iyi derecede Almanca diline hakim olan sağlık çalışanlarının da o ülkelerde yer aldığını aktardı.

yeni-proje-30.jpg

YILLIK İŞ GÜCÜ İHTİYACI 1,5 MİLYON

Federal Hükümet ekonomi bilirkişilerinden Monika Schnitzer, Almanya'daki kalifiye eleman sıkıntısına odaklanarak 1,5 milyon insanın göçmesi gerektiği çağrısı yaptı. Ülkenin yılda 400.000 ek işçiye ihtiyaç duyduğunu söyleyen Schnitzer, "Birçoğu ülkeyi tekrar terk ettiği için, brüt olarak çok daha fazla, yani 1,5 milyon insanın gelmesine ihtiyacımız var" ifadelerine yer verdi.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (lfW) Başkanı Moritz Schularick ise Temmuz başında buna benzer görüşlerini aktarmıştı. Schularick, kalifiye işçi açığına önlem olarak daha çok göçün getirilmesine destek vererek, "En büyük rekabet dezavantajımız kurumlar vergisi değil, kalifiye işçi eksikliği ve demografik yapı. Bir milyon göçmene ihtiyacımız var“ açıklamasını yapmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN