O ürünü yetiştiren de satan da yaşadı! Fiyatları altını geride bıraktı, su gibi satıyor. Geç saatlerde bile gelip satıcıların kapısını çalanlar var. Kilosu 3 bin lirayı geçti...
Amasya’nın coğrafi işaret tescilli çiçek bamyası, yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor. Halk arasında “sarı altın” olarak bilinen bamyanın kurutulmuş hali, Amasya semt pazarında 3.500 TL’den alıcı buluyor. Gram altının fiyatını geçen bamya, pazardaki en pahalı ürün konumuna yükseldi.
BAMYA ALTINDAN DAHA KOLAY SATILIYOR
Bamya, sadece yüksek fiyatıyla değil, alıcı bulma kolaylığıyla da altınla yarışıyor. Günün her saatinde talep gören bu ürün, geç saatlerde bile üreticinin kapısında alıcılarını karşılıyor. 42 yıllık esnaf Metin Kantarcı, bamyanın piyasasını şu sözlerle değerlendirdi:
"Aynı altın borsası gibi bamya borsası var. Fiyatı bir iniyor, bir çıkıyor. Şu anda 3 bin 500 TL. 1,5 ay önce 2 bin 700 liraydı. Son aylarda fiyatı müthiş yükseldi, coştu. Kimse yakalayamıyor. Bamyası olanlarda bu arada ihya oldu. Apartman alamasa da iki, üç tane daire alabilirler"
BAMYACILAR GECE BİLE AÇIK!
Peşin parayla satılan bamyanın alıcıları, kuyumcular kapandıktan sonra bile üreticilere ulaşabiliyor. Kantarcı, bu durumu "Geceleri bile satıldığı olur. Kuyumcu açık değildir. Ama bamyacı açıktır. Çiçek bamyası gram altınla yarışıyordu. Herhalde çeyrek altını yakalayacak" diyerek özetledi.
EMEK YOĞUN ÜRETİM: BAMYA HASADI ZAHMETLİ BİR SÜREÇ
Bamyanın fiyatını belirleyen en önemli faktörlerden biri de zorlu hasat süreci. Yaz aylarında sabah erken saatlerde toplanan minik bamyalar, iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurutuluyor. Bu zahmetli işlem, geç saatlere kadar devam ediyor.
Bamyanın zor işlenen bir ürün olduğuna dikkat çeken üretici Emre Can Kantarcı, süreci şu sözlerle anlattı:
"Bamyanın fiyatının yükselmesi ve talep görmesinin nedeni toplamasının çok zahmetli olması. Ekmesi, toplaması, dizmesi ve kurutması gibi ürünün tezgaha gelene kadarki aşamaları çok zahmetli olduğu için fiyatının daha da değerleneceğini düşünüyorum"
EKONOMİYE KATKISI 367 MİLYON TL
Amasya Pazarcılar Derneği Başkanı Tolga Güven, geçen yıl 5.500 dekarlık alanda 2.500 ton çiçek bamya üretildiğini belirtti. Bu üretimle 367 milyon TL’lik ekonomik katkı sağlandı. Bu yılki üretimin daha da artacağı tahmin ediliyor.
Pazarda en yüksek fiyatlı ürünlerden biri haline gelen çiçek bamya, fiyatıyla altınla yarışırken, talep görmeye devam ediyor.