Ömer Taşpınar'dan kritik iddia: Ankara 'soykırım' suçlamasını önceden biliyordu

Ömer Taşpınar'dan kritik iddia: Ankara 'soykırım' suçlamasını önceden biliyordu

Brookings Enstitüsü’nden Ömer Taşpınar, Ankara’nın Biden’ın 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullanacağını bildiğini ve Amerikalılara ‘en azından Türkiye’yi suçlayıcı dil kullanmayın’ dediğini iddia etti.

Göreve başlamasından 93 gün sonra Erdoğan'ın tebrik telefonuna dönüş yapan Biden, tek taraflı Ermeni iddialarını resmen tanıdığını ilan etti. Seçim vaadini gerçekleştiren ABD Başkanı 1915 olaylarına ilişkin "1.5 milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdü" iddiasında bulundu. 

Medyascope'a açıklamalarda bulunan Brookings Enstitüsü’nden Ömer Taşpınar, Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu.  

"ABD, TÜRKİYE İLE ARAYI DÜZELMEK İSTİYOR"

Daha önce de ABD’den bir kötü bir de iyi haber geleceğini söylediğini ifade eden Taşpınar, Biden’ın 23 Nisan akşamı yaptığı telefon görüşmesinde iyi haber olarak “Türkiye ile ilişkileri düzeltmek ve konuşmak istiyoruz” dediğini aktardı.  

Bir bakıma da iyi bir konuşma oldu diyen Taşpınar, iki tarafın da çok iyi geçtiğini dediğini hatırlatarak, “Haziran ayında NATO zirvesinde görüşmeye karar verdiler” ifadelerini kullandı.  

"ANKARA ÖNCEDEN BİLİYORDU"

Taşpınar, Biden’ın verdiği kötü haberi şu cümlelerle aktardı:   

Aynı zamanda Biden bir de kötü haberim var dedi: ‘Ben bunu kabul ediyorum, bu meselenin Amerika açısından kapanıyor. Ben bunu ‘soykırım’ olarak kabul ediyorum’ dedi.   

Zaten o gün telefon trafiği içinde İbrahim Kalın ve Jake Sullivan ile Çavuşoğlu ile Blinken konuştular. Burada bir pazarlık döndü zannediliyor ama pazarlık filan dönmedi.   

Aslında Türkiye şunu söyledi: Bunu yapacaksanız ve yapmaya kararlıysanız, en azından Türkiye’yi suçlayıcı bir dil kullanmayın.   

Bu şu nedenle önemli, Türkiye her zaman olduğu gibi ekonomiden korkuyor. Davalardan korkuyor. Amerikan sigorta şirketleri var o dönem Ziraat Bankası ile çalışan.   

"TOPRAK TAZMİNAT ÇIKMAZ AMA MALİ TAZMİNAT ÇIKABİLİR"

Toprak tazminatı çıkmaz ama oradaki mal mülklerin geri ödenmesi için bazı tazminatlar çıkabilir.   

Toprak tazminatı çıkmaz ama bazı mali tazminat talep edebilirler.   

"ASIL ÖNEMLİ NOKTA SUÇLAYICI BİR DİL KULLANMIYORUZ DEMELERİ"

Bu nedenle Türkiye’nin kendisini korumaya alması gerekiyordu. Metine baktığımızda bir 'garp kurnazlığı' yaparak Osmanlı’yı işin içine yedirdiler ve ‘Kostantinapol’ gibi komik bir şey kullandılar.   

Asıl önemli cümle metne baktığımızda suçlayıcı bir dil kullanmıyoruz diyor kimseyi suçlamıyoruz diyor metin. Bu nedenle belirli açılardan Türkiye’yi rahatlatan bir metin de çıktı diyebiliriz.  

NE YAŞANDI?  

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarının 106’ncı yıl dönümündeki açıklamasında soykırım iddiasına yer verdi. Biden, yazılı açıklamasında "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz. 24 Nisan 1915’ten başlayarak, Ermeni entelektüeller ve toplum liderlerinin Osmanlı güçleri tarafından İstanbul’da tutuklanmasıyla 1.5 milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdü" dedi. 

Ankara’dan, Biden’ın skandal açıklamasına sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, Biden’ın açıklamalarından kısa bir süre sonra yazılı açıklama yayımladı. Dışişleri'nin açıklamasında “ABD Başkanı’nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz" denildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN