Araç muayene ücretlerine zam üstüne zam! Vatandaş isyan bayraklarını çekti! Zamlar durdurulacak mı?

Araç muayene ücretlerine zam üstüne zam! Vatandaş isyan bayraklarını çekti! Zamlar durdurulacak mı?

Aracının muayeneye götüren vatandaşların karşılaştığı ücretler herkesi çileden çıkarıyor. 2024 yılında %61 oranında zam yapılan araç muayene ücretleri araç sahiplerini isyan ettirdi. Peki araç muayene ücretlerine yapılan zamlar durdurulacak mı? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

Araç muayene ücretlerine yapılan zamları sert bir dille eleştiren Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Türkiye'de araç almanın lüks sınıfına girdiğini işaret ederek araç kullanmanın daha büyük bir lüks haline dönüşmeye başladığını vurguladı. 2007 yılında özelleştirilen periyodik araç muayene ücretlerini her geçen yıl fahiş rakamlarla sürücülerin karşısına çıktığını belirten Öztürk, 2024 yılında getirilen %61'lik zammın kabul edilemez olduğunu söyledi.

2017 yılından bu yana ücretlere tam %818,6 oranında zam yapıldığını aktaran Öztürk, "Araç sahiplerinin rutin aralıklarla TÜVTÜRK'e yaptırmak zorunda oldukları araç muayene ücretinin bedeli 2023 yılında 1.130 TL iken, bu yıl 1.821 liraya çıktı. Geçen yılki zam da %222 oranla insafsızcaydı. Zam üstüne zam, bu kadarı da olmaz. Bu ülkede bu duruma 'Dur!' diyecek bir yetkili yok mu?" sözlerini dile getirdi.

VATANDAŞIN BELİ BÜKÜLÜYOR

Araç muayene ücretlerine yapılan zamları vatandaşa ezdiğini ifade eden Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, yapılan asgari ücret zammına oranla araç muayene ücretlerine yapılan zamların çok yüksek olduğunu vurguladı. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın araç muayenesi için aylık maaşından çok önemli bir rakamı ayırmak zorunda kaldığına değinen Öztürk, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

tuvturk-muayene.jpg

Araç muayene ücretlerine yapılan zamların durdurulması için yetkililerin adım atması gerektiğini ifade eden Hasan Öztürk, "Bu fahiş zamlar bir an önce geri çekilmeli ve araç muayene ücretleri makul bir seviyeye indirilmelidir. Vatandaşlarımız bu kadar büyük bir yükün altında ezilmemeli" şeklinde konuştu.

ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ NEDEN BU KADAR YÜKSEK?

Aracını muayeneye götüren sürücülerin karşılaştığı yüksek ücretlerin nedeni de en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Araç muayene ücretlerini yüksek olmasının temel nedenleri şu şekildedir:

Tekel: Araç muayenesi, TÜVTÜRK tarafından yapılan bir tekel hizmetidir. Tekel olması nedeniyle, fiyatlar piyasa koşullarına göre değil, TÜVTÜRK tarafından belirleniyor.

Yatırım Maliyetleri: TÜVTÜRK, araç muayene istasyonlarına büyük yatırımlar yapıyor. Bu yatırımların maliyeti de araç muayene ücretlerine yansıyor.

Kar Amacı: TÜVTÜRK, kâr amacı güden bir şirkettir. Bu nedenle, araç muayene ücretlerini kâr marjlarını artıracak şekilde belirliyor.

tuvturk-kapak-1.jpg

MUAYENE ÜCRETİ NASIL DÜŞER?

Düzenli olarak yapılan araç muayene ücretlerinin düşürülmesi için alınabilecek çözüm önlemleri de tek tek sıralandı. Bu kapsamlı sürücülerin dikkat etmesi gereken noktalar şu şekildedir:

Araç muayene hizmetlerinin özelleştirilmesi ve piyasaya yeni bir firmanın girmesi ile birlikte fiyat düşüşünün yaşanabileceği işaret edildi. Bu kapsamda fiyatlar rekabete dayalı olarak oluşacak ve araç muayene ücretleri de düşüş gösterecektir.

TÜVTÜRK tarafından yatırım maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması veya sübvansiyon edilmesi ile birlikte araç muayene ücretlerindeki maliyetlerinde düşeceği aktarıldı.

TÜVTÜRK’ün kar amacı gütmeyen bir kurum haline dönüştürülmesi de kar marjını sınırlandırırken fiyatları düşürecektir.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN