Asgari ücrete dört katından fazla zam talebi! Çalışanları sevindiren sürpriz yaşanabilir, komisyon her ihtimali değerlendiriyor

Asgari ücrete dört katından fazla zam talebi! Çalışanları sevindiren sürpriz yaşanabilir, komisyon her ihtimali değerlendiriyor

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücrete gelecek olan zamda. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapıldı ara zammı belirleme çalışmalarını sürdürüyor. İktidar temsilcileri, asgari ücrete enflasyon oranından fazla zam yapılacağını dile getirirken, muhalefet partileri asgari ücret taleplerini birer birer paylaştı. Asgari ücreti belirleyecek komisyon, her ihtimali masaya yatırdı. İşte, 2023 Temmuz asgari ücret son dakika haberi...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını 19 Haziran 2023 Pazartesi günü gerçekleştirdi. Güncel ekonomik verilerin görüşüleceği toplantıda, taraflar ara zam rakamına dair pazarlık yaptı.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç devam ediyor.

Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları sunduğu toplantıda, taraflar ara zam rakamına dair pazarlık yürütüyor.

Komisyon toplantısının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol bir araya gelecek.

NE KONUŞULDU?

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol, daha önce yaptığı açıklamada, görüşmelerin hızlı bir şekilde ve üçlü mutabakatla tamamlanmasını istediklerini belirterek, "İstihdamı aksatmayacak sürdürülebilir ama dengeli, çalışanın da işverenin de beklentisini dikkate alan bir tutarın belirlenmesini istiyoruz. Türkiye'deyiz, TL konuşacağız" ifadelerini kullanmıştı.

TÜRK-İŞ heyeti adına konuşan Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak ise, "Asgari ücretin, günün şartlarına göre, yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 TL, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 TL'sini brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kulislerde ise asgari ücretin yüzde 30'luk zamla 11 bin 50 TL seviyesine çıkacağı konuşuluyor.

SEÇİMDEN SONRA 500 DOLAR VAADİ RAFA KALKTI

Yeni kabine öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Vedat Bilgin, katıldığı bir televizyon programında, "Asgari ücreti temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır" demişti.

ASGARİ ÜCRET İÇİN REKOR ZAM TALEBİ

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı öncesi bir araya gelerek Kocaeli'de eylem yaptı. HKP Gebze İlçe Başkanı Murat Kızıltaş, "2023 yılı temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücret dört kişilik bir ailenin asgari geçim endeksinden aşağı olmamalıdır. Yani en az 34 bin 838 lira olmalıdır" dedi.

İstanbul'un Sultangazi ilçesinde partisinin teşkilatını ziyaret eden Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, burada yaptığı konuşmada, asgari ücretin 14 bin 750 TL olması gerektiğini belirttiklerini aktardı. Erbakan, "Şu anda da yine asgari ücretin 15 bin lira seviyesinde olması gerektiğini ifade ediyoruz. Tabii işverenlere de devletin ayrıca destek olması lazım" dedi.

Asgari ücret tartışmalarına dair yazılı bir açıklama yayınlayan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, "Asgari ücretin, geçen dönem önerdiğimiz 12 bin 500 liralık net asgari ücretin yüzde 30 enflasyon farkıyla en az net 16 bin 250 liraya çıkması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Partisinin MYK toplantısının ardından CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "CHP olarak asgari ücretin en az 15 bin TL olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN