Asgari ücrete rekor zam, çalışanları memnun edecek! Tarih ve rakam belli oldu, yeni asgari ücret banka hesaplarına böyle yatacak

Asgari ücrete rekor zam, çalışanları memnun edecek! Tarih ve rakam belli oldu, yeni asgari ücret banka hesaplarına böyle yatacak

2023 Temmuz asgari ücret zammı için son görüşme bu hafta yapılıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri, asgari ücrete yapılacak zam oranını bu hafta belirleyecek. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret ne zaman belli olacak? İşte, asgari ücret zammı son dakika haberi...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantısını geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaptı.

Toplantıya bakanlığı temsilen Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl, işçi tarafını temsilen TÜRK-İŞ heyeti temsilcisi Türkiye HABER-İŞ Sendikası Başkanı Veli Solak, işveren tarafını temsilen ise TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı. Toplantı, yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

AYBÜ Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, "Masada ülkenin ekonomik sosyal durumu, geçinme endeksleri, ücretlerin genel durumu ve benzeri faktörler dikkate alınarak bir asgari ücrete karar verilecektir" dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci yer alıyor. İşçi kesimini TÜRK-İŞ, işverenleri de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil ediyor.

Görüşmenin ardından nihai rakam için gözler devletin zirvesine çevrileceğini ifade eden Zengin, şöyle devam etti:

"Komisyondan çıkan karar sayın Cumhurbaşkanımıza iletilecek. Cumhurbaşkanımızın da geçmiş dönemde olduğu gibi son bir dokunuşu çalışanlar lehine bir katkısı oluyor. Ondan sonrada belirlenen asgari ücret kamuoyuna açıklanıyor."

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari ücret tespit komisyonu 15 üyeden oluşuyor. 5 üye hükümeti, 5 üye işçi tarafını 5 üye de işveren tarafını temsil ediyor. Kararlar oy çokluğuyla alınıyor.

8 bin 506 lira olan mevcut asgari ücretin yeni dönemde kaç liraya yükseleceğinin Kurban Bayramı'ndan önce belli olması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Hükümet asgari ücrette alt sınırı 500 dolar olarak belirlemişti. Ancak kurdaki yükseliş sonrası bu vaat rafa kalktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde, "Dolar yerinde durmuyor. Biz TL konuşmak durumundayız" diyerek 500 dolar formülüne kapıyı kapatmıştı.

İşveren ve işçi kesiminin asgari ücret hesaplamasında 2 bin TL'lik bir fark bulunuyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, "Asgari ücret artış oranına ilişkin beklentimiz, ilk 6 ayın TÜFE'si dikkate alınarak yapılması yönündedir" demişti.

TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ilk 5 ay için yüzde 15.26 seviyesinde gerçekleşti. Yüzde 15'lik zamma göre yeni asgari ücret 9 bin 775 TL oluyor. Haziran ayı enflasyonunun da eklenmesiyle bu rakamın 10 bin TL seviyesine çıkması bekleniyor. İşçi kesiminin önceliği ise 12 bin TL düzeyinde.

Kulislerde ise asgari ücretin yüzde 30'luk zamla 11 bin 50 TL seviyesine çıkacağı konuşuluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN