Asgari ücreti bekleyen milyonlarca kişiye iyi haber: Asgari ücrette belirsizlik resmen sona erdi!

Asgari ücreti bekleyen milyonlarca kişiye iyi haber: Asgari ücrette belirsizlik resmen sona erdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapıldığını açıklayarak "Yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz" demişti. Yeni yıl yaklaşırken asgari ücret zammının ne kadar olacağı ve ne zaman resmi olarak açıklanacağı merak konusu oldu. Asgari ücret zammı konusunda belirsizlik sona erirken zammın ne zaman açıklanacağı da belli oldu. İşte detaylar...

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret zammı için düğmeye basıldı. Son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılan asgari ücretin yeni yılda ne kadar olacağı ve ne zaman resmi olarak açıklanacağı merak konusu oldu.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanın merakla beklediği 'asgari ücret zammı' konusunda düğmeye basıldı. Asgari ücrete son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu bu zammın bir ara artış olduğunu vurgulayarak asıl zammın yılbaşında hayata geçeceğini açıklamıştı.

ERDOĞAN "BU BİR ARA ARTIŞ ASIL ARTIŞ YILBAŞINDA OLACAK" DEMİŞTİ

Temmuz ayında yeni asgari ücretin 5 bin 500 lira olarak belirlendiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında "Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Net 5 bin 500 lira olacak. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecek. Yeni asgari ücretin tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz." ifadelerine yer vermişti.

4933388.jpg

BAKAN BİLGİN: GERÇEKÇİ BİR RAKAM ÜZERİNDE DURMAK LAZIM

Yeni yılın başlamasına günler milyonlarca vatandaş gözünü asgari ücret zammına çevirdi. Geçtiğimiz günlerde yeni yılda hayatı geçmesi beklenen asgari ücret zammı hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, açıklamasında "Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık, yüzde 50 zam vererek. O yetmedi hemen onun üzerine aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde, kümülatif olarak yüzde 94 küsur zam verdik ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız" ifadelerine yer vermişti.

Bakan Bilgin ayrıca "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna da "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" demişti.

Bakan Vedat Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN TAKVİM BELİRLENDİ

Asgari ücrete yapılacak zam için gerçekleştirilecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının takvimi belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün asgari ücret görüşme takvimi için Türk-İş ve TİSK başkanlarıyla bir araya geldi.

"İŞÇİ TARAFI MEMNUN OLACAK"

TİSK Başkanı Özgür Akkol toplantı öncesinde açıklamalarda bulunarak, işçilerin memnun olacağı bir karar alacaklarını vurgulayarak "Ortak mutabakat devam etmeli. İşçi tarafını memnun olduğu, işverenleri koruyan dengeli bir ücret için elimizi taşın altına koyacağız" dedi.

Asgari ücret için masadaki rakamlar: Yüzde 60 gelirse zam gelirse 8.800 TL olacak

NE ZAMAN AÇIKLANACAK

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise asgari ücret tespit komisyonun ilk olarak 7 Aralık daha sonrasında ise 14 Aralık'ta bir araya geleceğini açıklayarak "Asgari ücret tespit komisyonunun takvimi belli oldu. İlk toplantı 7 Aralık saat 14.00'te, ikinci toplantı 14 Aralık saat 14.00'te yapılacak. İnşallah tarafları memnun edecek rakam çıkarsa, arzumuz üçümüz beraber imza atalım geçtiğimiz sene olduğu gibi ama arzu etmediğimiz rakam olursa o masada olmayacağımızı yine ifade ediyoruz" diye konuştu.

Asgari ücret zammının aralık ayının son haftası itibariyle açıklanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak yeni ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda netleşecek. Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI

YÜZDE 30 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 30 zamla 7 bin 150 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 40 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 40 zamla 7 bin 700 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 50 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 50 zamla 8 bin 250 TL'ye yükselecek

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN