Asgari ücrette yeni rakam: Uzman isim yeniden hesapladı! Zamma sayılı günler kaldı

Asgari ücrette yeni rakam: Uzman isim yeniden hesapladı! Zamma sayılı günler kaldı

Asgari ücret zammı için çalışmalar başlıyor. Yıllık olarak tespit edilecek yeni ücret için 3 formül öne çıkarken, belirlenecek tutar çalışan-çalışmayan geniş bir kitleye yansıyacak. İşte, 2024 yılı asgari ücret zammı son dakika haberi...

2024 yılında geçerli olacak asgari ücret zammında özellikle enflasyonun dikkate alınması ve buna bir refah payı eklenmesi bekleniyor. Orta Vadeli Program (OVP) tahminine göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37.76 olarak tahmin ediliyor. Bu oran yansıtılırsa net asgari ücret 15 bin 707 TL seviyesine ulaşacak.

Takvim'de yer alan habere göre, refah payının eklenmesiyle bu tutar daha da artacak. Memur maaşlarına Ocak'ta enflasyon farkıyla birlikte yüzde 50 seviyesinde zam yapılması beklenirken, bu artışın da asgari ücrete yansıtılabileceği belirtiliyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK 2024?

Bu durumda yeni asgari ücret net 17 bin 103 TL'yi bulacak. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) araştırmasında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 17 bin 803 TL çıktı. Eğer bu tutar net asgari ücret yapılırsa, yüzde 56.13'lük bir artış ortaya çıkacak.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan sosyal güvenlik uzmanı Emin Yılmaz da hesaplama yaptı.

"Burada enflasyon yine belirleyici nokta Tabii ki enflasyonun üzerinde bir rakam çıkacak ama enflasyonla ilgili yıl sonu tahminleri var" diyen Emin Yılmaz, "Yıl sonu enflasyonu eğer yüzde 62 çıkarsa 2023 son 6 ayı için enflasyon yüzde 35,26 üzerinden değerlendirilecek. Böyle olursa asgari ücret 15 bin 422 TL'ye yükselecek. Yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon tahminine göre yüzde 37,77'lik bir zam olacak. Net asgari ücret rakamı 15 bin 708 lirayı görecek. Yüzde 68 zam olması halinde ise 6 aylık enflasyon yüzde 40,26'lık artışla 15 bin 992 TL'ye yükselecek" ifadelerini kullandı.

Geçmiş dönemlere bakıldığında 5-8 puan arasında refah payı verildiğini anımsatan Emin Yılmaz, "Kabaca yüzde 40'lık zamma yüzde 10 refah payı verdiğimizde 17 bin 103 TL sınırına ulaşmış olacak. Burada enflasyon referans rakamımız ise enflasyonun da üzerinde bir rakam olması lazım ki buradaki vatandaşımız ezilmesin. Benim şahsi tahminim yüzde 40 ila yüzde 50 arasında bir açıklama olacağıdır. Rakamın 16 bin ile 17 bin 103 TL olması muhtemel gözüküyor" dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK 2024?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını aralık ayında yapması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN