Bakan Yanık'tan skandal 'kadına şiddet' cevabı: Tolere edilebilir düzeyde

Bakan Yanık'tan skandal 'kadına şiddet' cevabı: Tolere edilebilir düzeyde

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, koronavirüs döneminde yaşanan kadına şiddet olaylarındaki artışın "Tolere edilebilir düzeyde" olduğunu söyledi. Yanık'ın sözleri sosyal medyada büyük tepki çekerken, Nar Kadın Dayanışması "Faillere cesaret veren, hayatlarımızı hedef alan kadın düşmanı politikalarınızı tolere etmiyoruz" açıklaması yaptı.

Göreve geldiği günden bu yana hem attığı eski tweet'ler hem de yeni açıklamaları ile tartışma yaratan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bu kez kadına şiddet ile ilgili skandal ifadeler kullandı.

BirGün'ün haberine göre, Meclis'te kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılması için kurulan komisyonda konuşan Yanık, koronavirüs salgını sürecinde kadına şiddet olaylarının artması ile "Tolere edilebilir düzeyde bir artış" yorumunda bulundu.

"CİDDİ BİR YÜKSELME GÖRÜYORUZ"

2020’nin Şubat ve Mart aylarında şiddet vakası sayısının, "Tolere edilebilir oranda" arttığını anlatan Yanık, Nisan 2020'de düşüş gösteren sayının tekrar arttığını belirterek şunları kaydetti:

"2020 beraberinde bir akut dönemi de ifade ediyor. Pandemi sebebiyle oluşan ve alışkanlıkları bir anlamda değiştiren, şiddeti oransal olarak değilse bile yoğunluğunu biraz daha artıran bir dönemden bahsediyoruz. Ocak 2020 itibarıyla 19 bin 582 olan sayı, Şubat-Mart'ta tolere edilebilir sayılarla artarken Nisan 2020'de ciddi bir düşüş gösteriyor.

derya-yanik.jpgAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık

Sonra tekrar artmaya başladığını görüyoruz. Pandeminin etkilerinin, nisanda hayata tutunma çabası devam ederken, sonrasında o stresin oluşturduğu ciddi yükselmeyi görüyoruz. Daha sonra tekrar pandemi öncesine ilerlediğini görüyoruz."

"BİZ TOLERE ETMİYORUZ"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın skandal açıklamasına tepki gecikmedi, sosyal medyada birçok kullanıcı "#BizTolereEtmiyoruz" etiketini kullanarak Yanık'a tepki gösterdi.

Nar Kadın Dayanışması'ndan yapılan açıklamada da "Kadına yönelik erkek şiddetini, kadın cinayetlerini meşrulaştıran aile ve sosyal hizmetler bakanını #BizTolereEtmiyoruz faillere cesaret veren, hayatlarımızı hedef alan kadın düşmanı politikalarınızı #TolereEtmiyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKAN YANIK'TAN AÇIKLAMA

Tepkiler üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

TBMM Araştırma Komisyonu'nda 2020 Kadına Yönelik Şiddet verilerini paylaşırken kullandığı ifadelerin bağlamından kopartılarak, art niyetli şekilde sosyal medyada gündeme getirildiğini ifade eden Bakan Yanık, "Meclis Araştırma Komisyonu'nda Perşembe günü yaptığım sunumda 2020 yılı Kadına Yönelik Şiddet verilerini paylaşırken kullandığım ifadeler bağlamından kopartılarak, art niyetli şekilde sosyal medyada gündeme getirilmekte. Meclis tutanaklarının ilgili bölümünden ve yaptığımız sunumun ilgili yansısından da anlaşılacağı üzere salgının öncesinde (Ocak 2020) ve sonrasında şiddet verilerini anlatıyorum" ifadelerini kullandı.

"KULLANDIĞIM ÇOK AÇIK..."

Bu verilerde, şiddetin salgının başında şok edici bir hızla yükselmediğinin görüldüğünü belirten Yanık, şunları kaydetti:

"Salgın stresinden kaynaklanan, pandeminin yol açtığı gerginlikle doğru orantılı bir artış olmadığı anlamında kullandığım tolere edilebilir ifadesinin aradan geçen iki günün ardından çarpıtılması kötü niyetli bir yaklaşımdır. Bir kadın ve bir hukukçu olarak şiddete karşı geçmişte verdiğim mücadele ortada olduğu gibi, bugün de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle çalışıyorum. Tolere etmek ifadesini istatistiksel açıklama için kullandığım çok açık.

"BUNUN BİR ALGI OPERASYONU OLDUĞU AÇIK"

Kaldı ki, sunum yaptığım komisyon AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti ve HDP vekillerinden oluşmakta ve toplantılarını kadın alanında yıllardır çalışan milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirmektedir. Toplantıda yaptığım sunumla ilgili her türlü veri ve ifade tarafıma soru olarak yöneltilmiş, toplantıda konuşmadığım meselelerde de sorular gelmiştir.

O gün sunum esnasında kadın çalışmaları yapan vekillerin hiçbirinden bu yönde bir eleştiri, yorum ya da soru gelmemiştir. Zira konuşmamın anlamı bağlamı içinde gayet iyi anlaşılmıştır. Bu itirazın, sunumun üzerinden iki gün geçtikten sonra bu şekilde cımbızlanarak gündem yapılıyor olması bunun bir algı operasyonu olduğunu apaçık ortaya koymaktadır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN