Bakan Yerlikaya: Ankara'da düşen uçağın kara kutusu ve ses kayıt cihazı bulundu

Bakan Yerlikaya: Ankara'da düşen uçağın kara kutusu ve ses kayıt cihazı bulundu

Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed El-Haddad’ın da bulunduğu ve Ankara’dan Trablus’a gitmek üzere havalanan özel jetin Haymana’da düşmesinin ardından yürütülen arama çalışmalarında uçağın kara kutusu ile ses kayıt cihazı bulundu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, teknik arıza bildirimi sonrası irtibatın kesildiğini belirterek, kazaya ilişkin adli ve teknik incelemenin çok yönlü şekilde sürdüğünü açıkladı.

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan kalktıktan kısa süre sonra düşen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği Falcon-50 tipi uçağa ilişkin yeni bilgiler paylaşıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Haymana’daki enkaz alanında kara kutu ve ses kayıt cihazına ulaşıldığını duyurdu.

Yerlikaya şu ifadeleri kullandı:

"Dün akşam, saat 20.10’da Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Trablus’a gitmek üzere havalanan, içerisinde Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sayın Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad ve Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alfitory Jribil’in de bulunduğu, 5’i Libya heyeti mensubu, 3’ü mürettebat olmak üzere toplam 8 kişiyi taşıyan Falcon-50 tipi hava aracı saat 20.32’de teknik arıza nedeniyle geri dönüş yapacağını bildirmiştir. Saat 20.52 itibarıyla da Haymana ilçesi civarında uçakla irtibat kesilmiştir.

112 Acil Çağrı Merkezimize gelen ihbar sonucu Jandarma, AFAD, Emniyet, Sağlık ve UMKE ekipleri derhal bölgeye sevk edilmiş, arama kurtarma faaliyetleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı koordinasyonunda başlatılmıştır.

Olay mahalline saat 22.00 sıralarında ulaşan Jandarma ekiplerince yapılan ilk incelemelerde, uçağın parçalarına ulaşılmıştır. Yürütülen arama çalışmaları neticesinde, hava aracının enkazı Haymana ilçesi Kesikkavak Mahallesi’nin yaklaşık 2 kilometre güneyinde tespit edilmiştir. Enkazın bulunmasının ardından, olay yeri yönetimi ve kurumlar arası koordinasyonun etkin şekilde yürütülmesi amacıyla AFAD tarafından mobil koordinasyon merkezi bölgede konuşlandırılmış; saha sevk ve idaresi bu merkez üzerinden yürütülmeye başlanmıştır.

Bu aşamadan itibaren çalışmalar, adli ve kriminal süreçler jandarma genel komutanlığı koordinasyonunda devam etmektedir. Sahada AFAD, jandarma, emniyet, sağlık, UMKE, Kara Kuvvetli Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı, itfaiye ve Devlet Hava Meydanları işletmesi birimlerinden oluşan toplam 408 personel, 103 kara aracı ve 7 hava aracı görev yapmaktadır. İHA'lar ile bölgeden anlık görüntü aktarımı sağlanmaktadır.

KARAKUTU BULUNDU

Enkaz alanı yaklaşık 3 km karelik bir alandan oluşuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı ekiplerince olay yerinde yürütülen çalışmalar neticesinde enkaz alanında;

Saat 02.45’te uçağa ait ses kayıt cihazı, saat 03.20’de ise karakutu bulunmuştur. Bunların inceleme ve değerlendirme süreçleri ilgili kurumlarca başlamıştır.

Ayrıca; Libya Savunma Bakanlığı tarafından görevlendirilen 5’i hayatını kaybedenlerin yakını olmak üzere 14 kişilik heyet ile Libya İçişleri Bakanlığından görevlendirilen 8 kişi, yani toplam 22 kişilik Libya Ekibi Ankara’ya intikal etmiştir.

Bu elim kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine, Libya halkına, Libya Hükümetine, Libya Genelkurmay Başkanlığına, dost ve kardeş ülke Libya’ya başsağlığı diliyorum.

Kazada hayatını kaybeden mürettebatın ailelerine de başsağlığı diliyorum."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN