Bakanlığın inadı, ormanların sınavı oldu! Yangın söndürme uçaklarına ne oldu?

Bakanlığın inadı, ormanların sınavı oldu! Yangın söndürme uçaklarına ne oldu?

Marmaris'te bugün meydana gelen ve 1 personelin hayatını kaybetmesine neden olan orman yangını sonrası akıllara yine kullanılmayan THK'ya ait yangın söndürme uçakları geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı ısrarla THK uçaklarını ihaleye sokmuyor. Ayrıca bakanlığın ihalesi sonrası 1 Haziran'da gelmesi beklenen yangın söndürme uçakları da gelmedi. Bakanlığın inadı nedeniyle ormanlar yangınlara karşı bir sınav verirken, Türkiye ise orman yangınlarına müdahalede sıkışmış durumda.

EDA NARİN | KARAR

Muğla'nın Marmaris ilçesinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan orman yangınında Orman Genel Müdürlüğü'nün 1 personeli hayatını kaybetti. Marmaris'te yaşanan felaket sonrası Türkiye'de genellikle tatil beldelerinde çıkan yangınlar ve yangın alanlarının imara açılması akıllara geldi. Öte yandan bir süredir gündemde olan yangın söndürme uçaklarının akıbeti de bugün meydana gelen yangınla tekrar hatırlanmış oldu.

1-001.jpgMarmaris'teki yangından fotoğraflar

YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI NEREDE?

Marmaris'teki yangına Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 4 helikopterin yanı sıra çevre illerden gelen 6 helikopter, arazözler, dozerler, su tankerleri ve çok sayıda orman işçisiyle müdahale edildi. Müdahale için kullanılan araçların içerisinde yangın söndürme uçakları yer almadı.

2-001.jpgMarmaris'teki yangından fotoğraflar

THK'NIN UÇAKLARI ATIL DURUMDA, GELECEK DENEN UÇAKLAR DA GELMEDİ

Türkiye’deki orman yangınlarına müdahale yetkisini elinde bulunduran Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 amfibik uçak kiralamak üzere 29 Ocak'ta ihale açtı. Bakanlık, ihaleye Türk Hava Kurumu'nun bakımları yapılmış göreve hazır 5 yangın söndürme uçağını yine sokmadı ve ihale en pahalı teklifi sunan firmaya verildi. Bakanlığın bu adımı nedeniyle THK'nın uçakları atıl durumda kalırken, Türkiye'nin 3 Rus uçağına günlük 1.3 milyon lira, 153 gün için toplam 203 milyon lira ödeyeceği öğrenilen bilgiler arasındaydı. 1 Haziran'da Türkiye'ye gelmesi uçaklar gelmezken, akıbetleri hakkında da hiçbir açıklama yapılmadı.

BAKANLIĞIN İNADI, ORMANLARIN SINAVI OLDU

Orman yangınlarına müdahalede en etkili araçlardan biri olan yangın söndürme uçakları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın THK'yı ihalelere dahil etmemedeki ısrarı nedeniyle kullanılamıyor ve Türkiye son yıllarda orman yangınlarına müdahalede çok zor bir sınav veriyor.

3-001.jpgMarmaris'teki yangından fotoğraflar

AKDENİZ ÜLKELERİNDE KAÇ TANE YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI VAR?

YUNANİSTAN

Yunanistan bölgenin en geniş yangın söndürme uçak filolarından birine sahip. Her ne kadar filonun yaşlı olması zaman zaman eleştiri konusu olsa da ülkede 20 uçaklık bir filo aktif olarak kullanılıyor.

FRANSA

Fransa Sivil Savunma bünyesinde 26 tane yangın söndürme uçağı bulunuyor. Fransa senatosunun internet sitesinde yer alan bilgilere göre 26 uçak için 90 pilot görev yapıyor.

İSPANYA

Akdeniz ikliminin de etkisiyle sık sık orman yangınlarıyla mücadele eden İspanya'nın elinde 17 uçaktan oluşan bir Canadair filosu bulunuyor.

İTALYA

İtalya'nın yangın söndürme filosunda 16 CL-415 ile 3 CL-215'ten oluşan 19 uçaklık bir Canadair ağırlığı dikkat çekiyor.

PEKİ TÜRKİYE?

Türkiye'de Türk Hava Kurumu'na (THK) ait 9 adet yangın söndürme uçağı bulunuyor. THK'nın 9 uçağından 4'ü kullanım dışı. Diğer uçaklar da Tarım ve Orman Bakanlığı'nın inadı nedeniyle ihalelere giremediği için çürümeye terk edilmiş durumda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN