Bakanlıktan Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde kullanılan 'bıçak' açıklaması

Bakanlıktan Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde kullanılan 'bıçak' açıklaması

Adalet Bakanlığı, 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde kullanılan bıçağın yasak bıçak olmadığına ilişkin yapılan tespit hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, kullanılan bıçağın teknik olarak yasaklı sınıfta olmadığı ancak cinayette kullanılması nedeniyle suç aleti olduğu kaydedildi.

İstanbul Kadıköy'de 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi'nin bit pazarında uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin devam eden yargılamada, saldırıda kullanılan bıçağın "yasaklı bıçak" sayılmaması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Adalet Bakanlığı, tartışmalar üzerine yazılı bir açıklama yayımlayarak, suçta kullanılan bıçağın yasal niteliğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Açıklamada, olayda kullanılan bıçağın 6136 sayılı "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun" kapsamında suç sayılan aletlerden biri olmadığı belirtildi. Bakanlık, bu tür aletlerin suç teşkil etmesi için belirli bir şekil ve uzunlukta olması gerektiğini, bunun teknik bir değerlendirme olduğunu vurguladı.

'BIÇAK' SUÇ ALETİ SAYILMADI

Bakanlık, bir bıçağın yasaklı olmamasının, onun suç aleti olamayacağı anlamına gelmediğini de özellikle vurguladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Evde kullandığımız bir ekmek bıçağı, yasa dışı bıçaklar arasında yer almaz. Ancak bu bıçakla bir kişiye zarar verirseniz, o bıçak olayın niteliğine göre suç aleti sayılır."

Bu tür durumların Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 6. maddesi kapsamında değerlendirildiği belirtilirken, taş, sopa veya herhangi bir nesneyle yaralama ya da öldürme gerçekleşmesi halinde bu nesnelerin de "silah" olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Minguzzi'nin ölümüne sebep olan suça sürüklenen çocuk B.B. hakkında, bıçağın yasaklı niteliği taşımadığı gerekçesiyle "izinsiz bıçak bulundurma" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti. Bakanlık, bu kararın yasal çerçevede ve teknik inceleme sonucu verildiğini belirtti.

Açıklamada ayrıca, "saldırma, kama, hançer, sustalı çakı, kasatura, boğma teli gibi aletlerin yapımı, taşınması ve bulundurulmasının doğrudan suç teşkil ettiği" hatırlatıldı. Bu tür aletlerin taşınmasının otomatik olarak 6136 sayılı kanuna aykırı kabul edildiği vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN