Başhekim nedir, ne iş yapar, ne kadar maaş alır? Başhekim olma şartları

Başhekim nedir, ne iş yapar, ne kadar maaş alır? Başhekim olma şartları

Başhekim nedir, ne iş yapar, ne kadar maaş alır, görevleri nelerdir? Başhekim nasıl olunur, şartlar nedir? başhekim olmak istiyorum, nasıl olabilirim? Sorularının cevapları için haberimize göz atabilirsiniz…

Başhekim, kısaca hastanenin yönetimi ile ilgili sorumlulukları olan sorumlu hekim olarak adlandırılır. Başhekim, hastanenin eğitim, yönetim ve tıbbi hizmetlerinden sorumlu olan ve hastaneyi en iyi şekilde yöneten kişidir. Genel olarak başhekim, çalışanlarını iş disiplini, kural ve koşullara uyma konusunda uyaran, hastaları ile ilgilenen, hastane araç ve gereçleri konusunda bilgi sahibi olan kişidir. Hastanede hem hastaların hem de personelin sağlığından sorumlu kıdemli doktorların görevleri nelerdir bir gözden geçirelim.

BAŞHEKİMLERİN GÖREVLERİ NELERDİR, NE YAPARLAR?

Başhekimlerin hastane yönetiminde büyük sorumlulukları vardır. Bu nedenle, çok zordur. Genel olarak görevlerini madde bazında şu şekilde sıralayabiliriz.

• Hastane hizmetlerinin uygulanmasının izlenmesinden ve kontrolünden sorumludurlar.

• Hastanenin hizmet ve verimliliğinin en iyi düzeyde sağlanması için gerekli önlemleri alırlar.

• Hastaneyi her alanda en iyi şekilde yönetmekle yükümlüdürler.

• Hastanede çalışanların geliş-gidiş dahil çalışma saatlerini de takip ederler.

• Hastane personelinin hastalara olumsuz davranmaması için önlem alırlar. Yapılmış olsa bile, bu konuda ne gerekiyorsa yapmalıdırlar.

• Hastalar muayene ve tedavileri sırasında gerekli özeni ve nezaketi göstermelidir.

• Hastane laboratuvar hizmetlerinden sorumludurlar.

• Belirli zamanlarda çalışan ve uzmanları ziyaret etmeleri gerekmektedir.

• Hastanede düzeni sağlamalı ve tüm alanları kontrol etmelidirler.

• Hastanedeki eşya ve malzemeleri kontrol etmeli, çalışıp çalışmadığını kontrol etmeli, sorun varsa bildirmelidir.

• Tüm belge ve malzemelerin kayıtlarından sorumludurlar.

• Hastane personelinin yıllık tatillerini ve diğer tatil günlerini gözetmeli ve bunlarla ilgili görevleri yerine getirmelidir.

Bu tür onlarca görevi olan başhekim genellikle sorumluluk sahibi olması gerekir ve hastanede olan biten her şeyi denetler. Hastanedeki mal, belge, malzeme, personel ve hastalardan sorumludurlar.

BAŞHEKİM NASIL OLUNUR?

Devlet hastanelerinde başhekime hastane yöneticisi denir. Başhekim terimi değişse de, halen Başhekim olarak anılmaktadır. Başhekim nasıl olunur denilecek olunursa, önce doktor olmak gerekir. Gerekli tıp fakültesini tamamladıktan sonra, bu deneyimi en az 5 yıl boyunca uzmanlaştırmalı ve sürdürmelisiniz. İşinizi ve tecrübenizi gördükten sonra il sağlık müdürlüğü sizi bakanlığa başhekim olarak sunacaktır. Bakanlık onayı ile başhekim olabilirsiniz. Bunun yanı sıra başhekim muayeneler, mülakatlar vb. ile sınanır. Tecrübelerinize göre Bakanlığın onayı yeterlidir.

BAŞHEKİM NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Hastane genelinde mal, belge, malzeme, personel ve hastalardan sorumludurlar. İzleme ve denetimden sorumludurlar. Maaş başlangıçta düşük olsa da, başhekimlerin en düşük maaşları 17.860Türk Lirası en yüksek ise 31.500 Türk Lirası civarındadır. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN