Basit bir grip hastalığı derken burnu düştü! Milyonda iki kişide görülen hastalık başına geldi

Basit bir grip hastalığı derken burnu düştü! Milyonda iki kişide görülen hastalık başına geldi

Geçirdiği enfeksiyon sebebiyle burnunu tamamen kaybeden adam, masum bir kaşıntının ardından başına gelenleri anlattı. İşte, bir milyonda sadece iki kişide görülen o hastalık...

ABD'de yaşayan Brandon Boothby, basit bir grip enfeksiyonu geçirirken, belirtileri aniden şiddetlenmeye ve değişmeye başladı. İlk başlarda ne olduğunu anlayamayan aile, değişimleri gördükçe korkmaya başladı ve bir şeylerin yolunda gitmediğini anladı.

31 yaşındaki adam, giderek daha da kötüleşti ve hızlıca kilo kaybetmeye başladı. Artık o kadar ayakta duramıyordu ki bayılmaya başlamıştı. Aile, büyük bir endişeyle hastanenin yolunu tuttu. Hastaneye gittikten sonra yapılan testler, aplastik anemi olarak bilinen bir otoimmün rahatsızlığı olduğunu ortaya çıkardı.

brandon-boothby-grip-sonrasi-burnunu-kaybetti-2.jpg

Aplastik anemi, vücudunuz yeterli miktarda yeni kan hücresi üretmeyi bıraktığında ortaya çıkan nadir bir durum olarak biliniyor. ABD ve İngiltere'de her yıl milyonda iki kişiye bu teşhis konuluyor. Daha az kırmızı kan hücresi olduğundan kişi yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı veya göğüs ağrısı hissedebiliyor.

Daha az beyaz kan hücresi, kişinin soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu ve bununla mücadele etmenin daha zor olduğu anlamına geliyor. Brandon Boothby, "Bu o kadar ciddi bir hastalık ki etrafınızdaki biri hapşırdığında ölümcül bir enfeksiyon kapabilirsiniz" bilgisini paylaştı.

brandon-boothby-grip-sonrasi-burnunu-kaybetti-4.jpg

BURNUNDA BAŞLAYAN ENFEKSİYON GÖZÜNE İLERLEDİ

Brandon Boothby'ın sahip olduğu hastalığın tedavisinde, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, kemoterapi, kan ve kemik iliği nakilleri işe yarayabiliyor. Brandon Boothby da kemik iliği donörünü beklerken, kızı Carter ve eşi Lauren'in yanına eve dönmüştü ki beklenmedik bir olayla karşı karşıya kaldılar.

Brandon Boothby, "Burnumdaki enfeksiyon sebebiyle nefes almak zor değildi ancak daha kötü olan ağrı ve şişlikti" şeklinde konuştu. Doktorlar, mantarı durdurmak ve yıkıcı izlerini yok etmek için 5 ameliyat yapmak zorunda kaldı. Burnunda başlayan enfeksiyon hızla yukarı doğru ilerliyordu ve sol gözüne sıçramak üzereydi.

Gideceği bir sonraki yer de beyni olacaktı ve bu da Brandon Boothby'ın sonu demekti. İki hafta boyunca burnu kurtarmaya çalıştıktan sonra doktorlar, mantarı durdurmak ve hayatını kurtarmak için göz yuvasının bir kısmıyla birlikte burnunu da komple almaları gerektiğine karar verdi. Brandon Boothby'a da protez bir burun takıldı.

brandon-boothby-grip-sonrasi-burnunu-kaybetti-1.jpg

SAĞLIKLI KAN HÜCRELERİ VÜCUDUNA SALDIRMAYA BAŞLADI

Kısa süre sonra Brandon Boothby, bir kemik iliği donörüyle eşleştirildi. Nakil oldu ama yaşadığı zorluklar henüz bitmiş değildi. Nakilden sonra genellikle sağlıklı olan Brandon Boothby'ın bir sorunu daha ortaya çıktı. Kemik iliği nakli sonucunda üretilen yeni sağlıklı kan hücreleri, kendi vücuduna saldırıyordu. Brandon Boothby, egzama benzeri semptomlar ve bunun sonucunda organlarında iltihaplanma nedeniyle aşırı derecede yetersiz beslenmeye başladı.

Milliyet'ten Gonca Kocabaş'ın haberine göre, şiddetli reaksiyon nedeniyle bağırsağının bir kısmının alınması ve kolostomi (stoma) torbası takılması riski taşıyordu. Ancak doktorlar onun doğal yollarla iyileşmesine yardım etmeye karar verdi ve bu gerçekten de işe yaradı. 1,5 buçuk yıl sonra başına gelenleri anlatacak kadar kendini iyi hisseden Brandon Boothby, yaşadıklarını şöyle dile getirdi:

"Doktorlar bana tamamen iyileşmenin 3 yıl kadar sürebileceğini söyledi ancak neredeyse iki yıl dolacak ve kendimi son derece iyi hissediyorum. Hâlâ aylık kontrollere gitmem gerekse de itfaiyeci olarak tam zamanlı görevime geri döndüm. Şimdi tamamen farklı bir zihniyetle uyanıyorum. Dışarıda durup havanın tadını çıkarmak ya da kızımla birlikte olmak için bile olsa her şey için teşekkür ediyorum."

brandon-boothby-grip-sonrasi-burnunu-kaybetti-3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN