Bedelli askerliğe rekor zam: Rakamı duyanlar şaştı kaldı! Artık herkes uzun dönem askerlik yapacak!

Bedelli askerliğe rekor zam: Rakamı duyanlar şaştı kaldı! Artık herkes uzun dönem askerlik yapacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5.500 TL olan asgari ücretin, yüzde 54 zamla 8 bin 506 TL olarak belirlendiğini açıklamasının ardından gözler yeni yıldaki bedelli askerlik ücretine çevrildi. 01 Temmuz – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında 80.064,72 TL olarak belirlenen bedelli askerliğin yeni yıldaki ücreti belli oldu. Bedelli askerliğin yeni yıldaki ücreti gören vatandaşlar şaşkınlık içerisinde kaldı.

7 milyon asgari ücretli çalışanın büyük bir merakla beklediği asgari ücret zammı konusunda düğüm çözüldü. İlk olarak 7 Aralık'ta ikinci kez ise 14 Aralık'ta bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 20 Aralık'ta üçüncü kez bir araya gelmiş ancak bir sonuca varılamamıştı. Dün Beştepe'de basının karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yüzde 54 zam yapıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 5.500 TL olan asgari ücretin, 2023 yılında 8 bin 506 TL olarak belirlendiğini açıklamasının ardından zincir marketlerde zam yağmuru başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından dakikalar sonra marketlerdeki etiketler değişti.

ada.jpg

Asgari ücretin resmi olarak açıklanmasının hemen ardından zincir marketlerde 'zam furyası' yaşanırken bedelli askerliğin yeni yılda ne kadar olacağı merak konusu oldu. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bedelli askerlik konusunda dikkat çekici gelişmeler yaşandı. Bedelli askerliğin yeni yıldaki fiyatı belli oldu.

GÖZLER BEDELİ ASKERLİĞE ÇEVRİLDİ

01 Temmuz – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında 80.064,72 TL olarak belirlenen bedelli askerliğin 2023 yılındaki ücreti belli olurken, askerliğini bedelli yapmak isteyen vatandaşlar karşılaştıkları manzara karşısında üzüntüye boğuldu.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ BELLİ OLDU

Yeni yılda uygulanacak bedeli askerlik ücretinin ocak ayında resmi olarak açıklanması beklenirken HaberTürk yazarı Bülent Aydemir, milyonlarca vatandaşın merak ettiği yeni yıldaki bedelli askerlik ücretini açıkladı.

Bülent Aydemir kimdir? Gazeteci Bülent Aydemir'in biyografisi..

YÜZDE 187 ZAM!

Bedelli askerlik ücretinin yasa gereği altı asteğmen maaşına endekslendiğini hatırlatan Aydemir, bedelli askerlik başvurularının, birliklerin eğitim kapasitesinin üzerine çıktığını duyurarak bazı vatandaşların 'kura' sonucunda bedelli askerlik hizmetinden faydalanamayacağını duyurdu.

80.064,72 TL olan bedelli askerlik ücretinin yüzde 187 zamla yeni yılda 150 bin TL olacağını duyuran Aydemir, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı. Bunun memur maaşlarına da uygulanacağını düşündüğümüzde; yaklaşık yüzde 55’lik artış; bedelli askerlik ücretini 150 bin TL’nin üzerine çıkarıyor. Halihazırda bu yılki bedelli askerlik ücreti 100 bin lira civarında. Yasa gereği bedelli askerlik ücreti 6 asteğmen maaşına endekslenmiş durumda. Bir asteğmenin maaşının ortalama 17 bin 500 TL olduğu göz önüne alındığında bedelli ücreti yılbaşına kadar 105 bin lira uygulanacak… Şimdi gelelim bedelliyle ilgili soruların yanıtlarına…

Bedelli askerlikte kura dönemi: Ücret 150 bin TL olacak

İŞ KURAYA KALACAK

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle bedelli müracaatları bir hayli düşmüştü ancak enflasyonun yüksekliği ve ücretin daha da artacağı beklentisi müracaatları artırdı. Şu anda birliklerin eğitim kapasitesi 120 ile 140 bin arasında ancak müracaatın bunun çok çok üstünde olması bekleniyor. Bu durumda iş, kuraya kalacak ve maalesef bazı vatandaşlar, bedelliden yararlanamayacak. Döviz fiyatlarının uzun süre sabit kalması nedeniyle birçok vatandaş parasını bozdurdu ve TL’de kaldı. TL faizi de enflasyonun altında kalınca reel kayıplar yaşandı.

150 BİN TL’NİN ÜZERİNDE ÜCRET ÖDEMEK ZORUNDA KALACAKLAR

Bedelliye başvuranlar; bir aylık eğitime alınıyor. Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri’ne bağlı birliklerin kapasiteleri var. Buna göre kontenjan belirleniyor. ASAL ihtiyaca ve kapasiteye göre bunları dağıtıyor. Celp dönemlerine göre müracaatlar kapasitenin üzerinde olursa kura çekiliyor. Son müracaat rakamları, kapasitenin üzerinde olduğu için, bedelli bekleyenler bu yıl kuraya kalacaklar. Bu dönemi kaçıranlar ise 150 bin TL’nin üzerinde ücret ödemek zorunda kalacaklar…"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN