Benzeri görülmemiş felaket kapıda! Bu, Türkiye'yi bekleyen en büyük tehlike!

Benzeri görülmemiş felaket kapıda! Bu, Türkiye'yi bekleyen en büyük tehlike!

Küresel ısınmanın nedeni olduğu iklim krizini en çok etkileyeceği ülkelerin başında, uzmanlara göre Türkiye geliyor. Deprem ülkesi olan Türkiye, küresel ısınma nedeniyle su kaynaklarını ve tarım alanlarını yitirecek. İşte, Türkiye'yi yakın zamanda bekleyen en büyük tehlike...

Almanya merkezli Max Planck Enstitüsü'nün bilim dergisi Reviews of Geophysics'de yayınlanan bir araştırma, Türkiye için yaklaşan bir tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi.

Araştırmaya göre, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu, yakın bir gelecekte benzeri görülmemiş aşırı hava olaylarıyla sarsılacak. Bu bölge, iklim değişikliğinin merkezi olarak nitelendiriliyor ve burada sıcaklık artış hızının küresel ortalamadan neredeyse iki kat daha fazla olduğuna vurgu yapılıyor.

Türkiye dahil bölgedeki ülkelerin gelecek yıllarda sıcak hava dalgaları, kuraklık, toz fırtınaları, aşırı yağış gibi krizlerle karşı karşıya kalacağına dikkat çekiliyor.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ SICAKLIK ARTIŞLARI YAŞANACAK

Öngörülere göre, bu yüzyılın sonuna kadar bölgedeki sıcaklıkların 5 dereceye kadar artması ve özellikle yaz aylarında benzeri görülmemiş derecede yüksek sıcaklıklar yaşanması bekleniyor.

Reviews of Geophysics dergisinde yayınlanan araştırmada, gerekli önlemler hemen alınmadığı takdirde Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'nun ciddi bir iklim kriziyle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

Rapor, bölgenin iklim değişikliğinin merkezi olarak tanımlandığına ve bölgedeki sıcaklık artış hızının küresel ortalamadan neredeyse iki kat daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

KIYI BÖLGELERİ VE TARIM ALANLARI YOK OLACAK

Araştırmaya göre yağış miktarının azalmasıyla birlikte bölgede ciddi bir su ve gıda krizi ortaya çıkacak, tüm ekonomik sektörler bu krizden etkilenecek ve bölgede yaşayan 400 milyon kişi yıkıcı etkilerle karşı karşıya kalacak. Su seviyelerinin yükselmesiyle birlikte birçok kıyı bölgesi ve tarım alanı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Raporda, Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, Katar, Suriye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin iklim krizinden etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, siyasi krizlerin ve çatışmaların yaşandığı bu bölgede ülkelerin iklim kriziyle mücadele için bir araya gelmesinin zor olduğu da vurgulanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN