Çocukta grip sanılan polen alerjisi çıkabilir

Çocukta grip sanılan polen alerjisi çıkabilir

Çocuklarda polen alerjisi ile grip belirtilerinin karıştırılabildiği uyarısında bulunan Doç. Dr. Murat Cansever “Çocuklar gözlerinde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, burunda tıkanıklık veya akıntı, kaşıntı, hapşırık gibi şikayetler ile karşımıza geliyor. Tedavi almayan çocuklarda ciddi manada yaşam kalitesi bozukluğu, uyku düzeni bozukluğu ve okul başarısı düşüklüğü görebiliriz” dedi.

Havaların ısınmasıyla çocuklarda polen alerjisinin arttığı uyarısında bulunan Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Murat Cansever, polen alerjisi ile grip semptomlarının aynı olduğu uyarısında bulundu. Cansever, “Tedavi almayan çocuklarda ciddi manada yaşam kalitesi bozukluğu, uyku düzeni bozukluğu ve okul başarısı düşüklüğü görebiliriz” dedi. Cansever, polen alerjisi hakkında şu bilgileri verdi:

“Mart ayının sonundan itibaren başlayan bu süreçte çocuklarımız tek çeşitli şikayetler ile karşımıza gelebilirler. Polen alerjisini sıklıkla biraz daha büyük yaştaki çocuklarda görüyoruz. Uzun zaman bahar mevsimine maruz kalınması sonrasında gelişen bir alerji oluyor. Ailede genetik özellikler varsa risk artıyor.”

Cansever, polen alerjisinin çocuklardaki belirtilerine dair “Bu çocuklar genellikle gözlerinde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, burunda tıkanıklık veya akıntı, kaşıntı, hapşırık gibi şikayetler ile karşımıza gelebiliyor. Ya da beraberinde alerjik burun iltihabı ile birlikte göğüste sıkışma hissi ve öksürük gibi alerjik astım bulguları da eşlik edebiliyor” diye konuştu.

Alerjik astım ile alerjik burun iltihabının beraber olduğu bulgular da görüldüğünü aktaran Cansever, şu tavsiyelerde bulundu:

“Böyle bir çocukta tedavi açısından en önemli yaklaşım, polenlerden korunmadır. Polenlerin olduğu alanlara çıkarken koruyucu ekipman kullanılması, evin polenlerin daha düşük olduğu saatlerde havalandırılması, evdeki diğer bireylerin dışarıdan gelir gelmez hemen kıyafetlerinin değiştirilmesi gerekir. Bu hasta grubunda bal tükettiği zaman benzer şikayetler artabilir. Balların içerisinde polen özü de ekstresi olabiliyor. Buradaki olay polenlerden korunmayla birlikte semptomatik tedavi dediğimiz bu şikayetlerin olduğu dönemlerde tedavi almasına rağmen rahatlama olmayan çocuklarda, aşı tedavisi de var. Hangi polen alerjisi olduğu belirlendikten sonra uygun solüsyon ile haftalık başlayıp aylar ve yıllara bölünerek devam edilen bir tedavi şekli.”

Cansever, son olarak şunları kaydetti:

“Çocuklar bu dönemlerde semptomları gösterir göstermez mutlaka aileleri tarafından griple karıştırılmadan ilgili klinikte değerlendirilerek tedavilerinin alınması gerekir. Tedaviden de ciddi mana da fayda görüyorlar. Tedavi almayan çocuklarda ise ciddi manada yaşam kalitesi bozukluğu, uyku düzeni bozukluğu ve okul başarısı düşüklüğü görebiliriz. Kliniğimizde testlerini yapıp muayene bulguları ile birleştirerek şikayetlerine yönelik tedavilerini uygun bir şekilde düzenleyip, kontrol ediyoruz. Bu tedavi yönteminde aile ile işbirliği çok önemli.”

NEMLİ VE RUTUBETLİ HAVAYA DİKKAT!

Polen alerjisi ile ilgili bilgi veren Cansever, “İlkbaharın gelmesiyle bir takım doğasal ve iklimsel dönüşümlerle polenler açığa çıkıyor. Ağaçlardan, otlardan ve çayırdan ibaret olan polen çeşitleri olabiliyor ve yöresel olarak iklimsel değişikliler gösterebiliyor. Bunların hangisinin ne yoğunlukta olacağı bölgeden bölgeye farklılık gösterebiliyor” dedi.

Polenler, rüzgâr yoluyla 500 km uzağa kadar uçuşabiliyor. Polen düzeyi; nemli ve rutubetli havalarda azalıyor ancak kuru ve güneşli havalarda artıyor. Polen alerjisi son yıllarda, küresel ısınma alerjik hastalıkların artışındaki sebeplerden biri ve de en önemlisi olarak gösteriliyor. Uzmanlar, 5 ile 40 yaş grubu arasındakileri etkileyen alerjiye sahip kişilere özellikle temizlik konusunda dikkatli olmalarını, koku ve tütün dumanından uzak durmalarını tavsiye ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN