Böyle giderse yok yılına girecek! Karadeniz'in gözbebeğinde büyük tehlike: Bu sene hasret kalabiliriz

Böyle giderse yok yılına girecek! Karadeniz'in gözbebeğinde büyük tehlike: Bu sene hasret kalabiliriz

Karadeniz'in gözbebeği, doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla dikkat çekiyor. Ancak bu yıl, bölge büyük bir tehlike ile karşı karşıya! Uzmanlar, yağışların yetersizliği ve iklim değişikliğinin etkisiyle, Karadeniz'in su kaynaklarının kuruma riskine işaret etti! Bu sene hasret kalabiliriz...

Türkiye'nin fındık üretiminin yoğun olarak gerçekleştiği Ordu'da, beklenmedik şekilde yaşanan bahar havası nedeniyle fındık püskülleri erken bir şekilde görünmeye başladı. Ancak uzmanlar, bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.

SICAK HAVALAR FINDIĞI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Türkiye'nin yararlanamadığı en büyük zenginlik;fındık - Tarım Dünyasından - Ali Ekber Yıldırım | GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK PLATFORMU

Ordu Ziraat Odası Başkanı Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava koşullarının fındık için olumsuz etkiler doğurabileceğini belirtti. Özellikle mart ayında beklenen soğuk hava dalgasıyla birlikte zirai don riskinin artabileceğine dikkat çekti. Bölgede kar yağışının beklenmediğini ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ifade eden Soydan, fındık tomurcuklarının erken tomurcuklanmasının olumsuz bir durum olabileceğini vurguladı.

ZİRAİ DON RİSKİNE DİKKAT!

İzmir ve ilçeleri için 'zirai don' uyarısı - Güncel Gündem Haberleri

Önümüzdeki 2 aylık sürecin fındık üretimi açısından oldukça kritik olduğunu belirten Soydan, mart ayına kadar zirai don riskinin devam edeceğini söyledi. Geçmiş yıllarda yaşanan zirai don olaylarının hatırlatıldığı Soydan, bu dönemin fındık üreticileri için son derece önemli olduğunu vurguladı. Soğuk hava koşullarının yaprakları açmış olan fındık ağaçlarında zirai don riskini artırabileceğini dile getiren Soydan, bu durumun rekolte kayıplarına yol açabileceğini ifade etti.

MUTLAKA TARIM SİGORTASI YAPTIRIN

Üreticilerin bu risk karşısında tedbir alması gerektiğini belirten Soydan, fındıkta tarım sigortası yaptırmanın önemine dikkat çekti. Son tarihinin 3 Mart 2024 olduğunu hatırlatan Soydan, üreticilerin bu tarihe kadar sigorta yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN