Bunu yapmayan marketlere ağır ceza kesilecek! Rekabet Kurumu düğmeye bastı

Bunu yapmayan marketlere ağır ceza kesilecek! Rekabet Kurumu düğmeye bastı

Müşteri-market-tedarikçi üçgeninde hareketli günler yaşanıyor. Marketlerde fiyat farkı faturasının yasaklanması için harekete geçen Rekabet Kurumu, yurt dışında uygulanan 'Süpermarket Ombudsmanlığı'nı Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor. İşte detaylar...

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları (HTM) perakendeciliği sektörünü incelendiği 269 sayfalık raporunda, marketlerde haksız rekabet uygulamalarına karşı uyarılarda bulundu. Uyarılara uyulmadığı takdirde para cezası verme yetkisine sahip olan Kurul, cezaların caydırıcı derecede ağır olacağını vurguladı.

markette-alisveris-yapmak-4.jpg

FARK FATURASI BİR AN ÖNCE YASAKLANMALI

Rekabet Kurumu raporda hem vatandaşın, hem de tedarikçilerin korunması için bir dizi öneri sıraladı. Son dönemde marketler ve tedarikçiler arasında soruna neden olan fiyat farkı uygulamalarının bir an önce yasaklanması istendi.

Sabah'ta yer alan habere göre, fiyat farkı, faturanın eksik ya da fazla kesilmesi halinde yeniden bir ücret ödenmesi veya alınması gerektiği durumlarda hazırlanan faturaya deniyor. Ancak zincir marketler bunu tedarikçiye indirim baskısı olarak kullanıyor.

Tedarikçi zincir markete 100 bin TL'lik ürün satıyor, bunun karşılığında da fatura kesiyor. Zincir market de tedarikçiye indirim almak için fiyat farkı faturası kesiyor. Bu da örneğin 10 bin TL+KDV olarak yansıtılıyor böylece market tedarikçiyi yüzde 10'luk indirime zorluyor.

Tedarikçi bunu kabul etmemesi halinde iade ya da ürünün rafa konulmaması gibi türlü tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Hal böyle olunca bu talebi kabul etmek zorunda kalıyor.

markette-alisveris-yapmak-2.jpg

RAF BEDELİ OLMASIN

Raporda bozulabilir tarımsal ve gıda ürünlerinde 30 günü aşan ödeme vadeleri, bozulabilir gıdalarda kısa sürede yapılan iptal bildirimleri, alıcının tek taraflı sözleşme değişiklikleri, kayıp ve bozuk mal riskinin tedarikçiye transferinin yasaklanması gerektiğine de dikkat çekildi.

Ayrıca raf, stok, promosyon ve reklam bedellerinin tedarikçiye yıkılmasının yasaklanması istendi. Marketlerin tedarikçinin ürünlerini satmak için kullanılan alanlara yerleştirilmesinde tedarikçiden personel ücreti almasının önüne geçilmesi önerisi yapıldı.

markette-alisveris-yapmak-1.jpg

PARA CEZASI KESİLEBİLİR

Rekabet Kurumu, perakendeci ile tedarikçi sorunlarının çözümü için İngiltere'de uygulanan 'Süpermarket Ombudsmanlığı' modelini örnek gösterdi. İngiltere'de 2013'te kurulan sistem, bağımsız bir otorite...

Modelle perakendecilere tedarikçilere zamanında ödeme yapılması, haber verilmeksizin tedarik sözleşmelerinde değişikliğe gidilmemesi gibi yükümlülükler getiriliyor. Ombudsman ciddi ihlaller varsa para cezası verme yetkisine de sahip.

Raporda zincir marketlerin haksız ticari uygulamalarının önlenmesi için daha ağır yaptırımların olması gerektiğine dikkat çekildi. Bu kapsamda para cezalarının caydırıcı nitelikte olması ve caydırıcılığın sağlanması için idari para cezasının teşebbüs cirosu üzerinden tesis edilmesi, tekrarı halinde cezada artırım olanağının bulunması gerektiği vurgulandı.

markette-alisveris-yapmak-3.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN