Canavar, 111 yıllık uykusundan uyandı! Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Kocaelililer diken üstünde... Artık karada...

Canavar, 111 yıllık uykusundan uyandı! Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Kocaelililer diken üstünde... Artık karada...

Son yıllarda hem dünya genelinde, hem de Türkiye'de yaşanan çeşitli afetler, artık hayatımızın mutlak gerçeği oldu. Üç fay hattı bulunan ülkemizde özellikle deprem riski hayli yüksek. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın uzun zamandır sessiz olan Marmara Denizi'nden geçen bölümünde yakında zaman içerisinde büyük bir deprem bekleniyor. Bölgede yaşayanlar ise oldukça tedirgin. İşte detaylar...

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda (KAF) beklenen büyük Marmara depremi, bölgede yaşayan vatandaşların korkulu rüyası haline geldi. KAF'ın Marmara Bölgesi'ne olası bir depremde en ağır hasarı vermesi bekleniyor.

KUZEY FAY HATTI ÜZERİNDE YAŞIYORLAR

En son 1999 depreminde kırılan fay hattının Marmara Denizi içerisinde kırılması bekleniyor. Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar uzayan KAF, Tekirdağ'da bir mahallenin tam altından geçiyor. Yörede en son 1912 yılında büyük deprem yaşanırken, yerel halk yaşanacak yeni bir depremin vereceği hasar yüzünden endişeli.

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Van Gölü'nden Çanakkale'nin Saros Körfezi'ne kadar uzadığı noktada yaklaşık 40-45 milyonluk insanı etkiliyor. İstanbul, Kocaeli ve Bursa kesiminden Marmara Denizi'ne giren KAF, bazı mahallelerin direkt olarak altından geçiyor.

2023/02/06/turkiye-fay-hatti-haritasi.jpg

ŞARKÖY KORKUYLA YAŞIYOR

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar giderken, Marmara Bölgesi'nde en son Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Gaziköy Mahallesi'ne dokunup denize doğru akıyor.

Sabah'ta yer alan habere göre, fay hattının denizden karaya çıktığı noktada bulunan Gaziköy Mahallesi'ndeki vatandaşları, her an deprem olacak korkusuyla yaşıyor. En son 1912 yılında burada 7.3 büyüklüğünde deprem olurken, depremde 216 kişi hayatını kaybetmiş, 466 kişi yaralanmıştı.

KAF'ın Ganos Segmenti üstünde yer alan Şarköy'ün altındaki fay seğmeni 111 yıldır uyuyor. Bölge sit alanı olduğu için mahallede yeni yapılar yapılamazken, mahalleli korku içinde yaşıyor.

2023/02/06/turkiye-fay-hatti-haritasi-2023.jpg

TSUNAMI ETKİSİ VAR

Denize sıfır olan mahalle Tsunami korkusuyla yaşarken, depremin büyük bir yıkıma yol açabileceklerinden endişeleniyorlar.

Gaziköy Mahalle Muhtarı Ali Altıntaş, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Mahalle sakinleri olarak tedirgin yaşıyoruz. Zaten arkamızda gördüğünüz Marmara Denizi. Mahallemiz, fayın denizden karaya çıktığı yerde bulunuyor. Çok tedirginiz. Bulunduğumuz tepe Cumhuriyet tepesi. Arkeolojik sit alanının üzerindeyiz şu an. Aldığımız bilgilere göre bu tepe zaten binlerce yıl önce deprem sonrası oluşmuş bir alan.

Tepenin yamaçlarında bolca deniz kabukları ve deniz taşları bulunuyor. Devletimizden yapılarımızın sağlam yapılması için bir proje istiyoruz. Mahallemizde yaşamak istiyoruz. Kahramanmaraş depreminden sonra çok tedirgin yaşıyoruz.

Binalarımızın hepsi 1994'ten önce yapılmış binalar. Depreme dayanıksız binalar. Fay hattının Ganos Segmentinde bulunuyor mahallemiz. Tekirdağ açıklarında 3.8 şiddetinde bir deprem oldu. O bizi ayrı bir tedirgin etti. Uzun zamandır uyuyan bir fay. Burası uzmanların Marmara çukuru diye tabir ettiği yer."

2019/09/26/istanbul-deprem-harita.jpg

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE GERÇEKLEŞEN DEPREMLER

1929 Suşehri, Sivas: 6.1

1939 Erzincan: 7.9

1942 Niksar-Erbaa: 7.0

1943 Tosya-Ladik: 7.2

1944 Bolu, Gerede: 7.2

1951 Kurşunlu: 6.9

1957 Abant: 7.1

1966 Varto: 6.9

1967 Mudurnu: 6.8

1992 Erzincan: 6.8

1999 Gölcük: 7.4

1999 Düzce: 7.2

2022 Düzce: 6.0

ANLIK VE SON DEPREMLER HARİTASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN