CHP'li Akkuş İlgezdi'den Bakanlığa çağrı: Veteriner hekimler sağlık çalışanı sayılsın

CHP'li Akkuş İlgezdi'den Bakanlığa çağrı: Veteriner hekimler sağlık çalışanı sayılsın

Veteriner hekimliğin sağlık alanında çok önemli bir rolü olduğunu hatırlatan CHP Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, "Hekim olmalarına rağmen sağlık çalışanı sayılmayan veteriner hekimlerin hakları verilmiyor. Sağlık bir bütündür ve veteriner hekimler de bu alanın ayrılmaz bir ana unsurudur" dedi. Akkuş İlgezdi, Tarım ve Orman Bakanlığı'na daha fazla veteriner hekim ataması yapılması çağrısında bulundu.

CHP Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklama ile veteriner hekimlerin sağlık çalışanı kabul edilmeleri için düzenleme yapılması çağrısı yaptı.

Dünya, hayvanlardan geçen hastalıklarla pandemiler yaşarken, hayvan sağlığı konusundaki uzmanların sağlık çalışanı sayılmamasının ve bu nedenle birçok haktan yararlandırılmamasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, "Veteriner hekimlik bir kamusal sağlık hizmetidir. Hayvan sağlığının yanında gıda güvenliği, çevre sağlığı gibi alanlarda hizmet eden veteriner hekimlerin yıpranma payları bile 2008 yılında ellerinden alınmıştır" diye konuştu.

gamze-akkus-ilgezdi.jpg
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi

SAĞLIKLARI RİSK ALTINDA

Veteriner hekimlerin çalışma şartlarının çok daha zor olduğuna dikkat çeken Gamze Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti:
"Veteriner hekimlerimiz hayvanlarla insanlar arasında ortak hastalıklara (Kuş Gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Şarbon, Brucella, tüberküloz, Ebola, SARS, Maymun çiçeği vb.) birebir muhataptırlar.

Hastalar diğer sağlık çalışanlarımızın ayağına giderken, veteriner hekimler hastasının ayağına gider. Yine diğer sağlık çalışanlarımız muayenehane, hastane gibi temiz, hijyenik ve sıcak ortamlarda hizmet verirken, Veteriner Hekimler ahır, ağıl, kümes gibi hayvan barınaklarında pis, havasız, soğuk ortamlarda hizmet vermektedir.

Hemşire hasta bakıcı gibi yardımcıları yoktur. Kan alma, röntgen, enjeksiyon aşı, pansuman işlemlerinin tamamını kendisi yapar. Veteriner hekimlerin hastalarının ısırma, süsme, tepme gibi riskleri mevcuttur."

veteriner-nasil-olunur.jpg

VETERİNER HEKİMLER HAKLARINI İSTİYOR

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, koruyucu hekimliğin ilk basamağında yer alan veteriner hekimlerin yaşadıkları sorunları sıraladı ve yapılması gerekenleri şöyle özetledi:
  • Tıp, Diş Hekimliği intörn öğrencilerine asgari ücret verilirken, veteriner hekim intörn öğrencileri kapsam dışı bırakılmıştır. Bu alanda bir düzenleme yapılmalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı içinde veteriner hekimliği ile ilgili bir Veteriner Hekimliği Halk Sağlığı Daire Başkanlığı kurulmalıdır.
  • Veteriner fakültelerinin sayısı ve mezun sayısındaki fazlalık nedeniyle istihdam sorunu yaşanmaktadır. Kontenjanlara ve yeni fakülte açılmasına sınır getirilmelidir.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı son 10 yıl içinde sadece 900 veteriner hekim ataması yapmıştır. Bu sayı çok yetersizdir. Acilen atama yapılmalıdır.
  • Veteriner hekimliğinde kamu istihdamının az olması sebebiyle sağlık hizmetlerinin diğer bir kolu olan resmi gıda denetiminde de aksamaya neden olmaktadır.
  • Veteriner teknikerliği açık öğretimde de yer almaktadır. Uygulamalı eğitim almak yerine uzaktan eğitim alarak, hiç hayvan görmeden yaklaşık 5 bin kişi veteriner tekniker mezun olmuştur. Bu uygulama terk edilmelidir.
  • Sağlık çalışanları için düzenlenen yıpranma payı, ek gösterge, maaş iyileştirme vb. konuların Veteriner Hekimleri de kapsamalıdır.
  • Veteriner Hekimlerin Sağlıkta Şiddet Yasasına dahil edilmelidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN