CHP'li Gürer: Bankacılık sektörünün bir aylık kazancı 60 milyar lirayla rekor kırdı

CHP'li Gürer: Bankacılık sektörünün bir aylık kazancı 60 milyar lirayla rekor kırdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın bankalara olan toplam borcunun 2 trilyon 307 milyar liraya ulaştığını söyledi. CHP'li Gürer, "Mutlu azınlığın geliri katlarken, geçim sıkıntısı ile bunalan sabit ve dar gelirliler kredi kartlarını dahi ödemede zorlanıyor. Bankacılık sektörünün bir aylık kazancı 60 milyar TL ile rekor kırdı" ifadelerine yer verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik krizin derinleştiğinin görüldüğünü belirtti. CHP'li Gürer, “Borcunu ödeyemediğinden dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 118 bine erişmiş ve vatandaşın bankalara olan borcu 2 trilyon 307 milyar liraya dayandı. Bankacılık sektörünün bir aylık kazancı 60 milyar TL ile rekor kırdı" şeklinde konuştu.

'BANKALARIN İLK 6 AYDAKİ KARI 250 MİLYAR LİRA'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bankacılık sektörünün karı geçen yılın aynı dönemine göre 80 milyar 981 milyon TL artarak, 2023 yılının ilk 6 aylık sürecinde 250 milyar 137 milyon lira olarak gerçekleşti. Bankalar mayıs-haziran ayları arasındaki bir aylık süreçte 60 milyar TL kar elde ettiler. Bu da bankaların şimdiye kadar 1 aylık süreçte elde ettikleri en yüksek kazanç miktarını gösteriyor. Vatandaşlar bankalara bu yıl ocak-haziran döneminde 141,6 milyar lira faiz ödedi. Görüldüğü üzere, bankalar rekor kazançlar elde ederken vatandaş ise vergi, kredi ve kredi kartı borcu, borç faizi ve icra davalarıyla karşı karşıya kalarak kendi yaşam mücadelesini veriyor" dedi.

'İCRA DAİRELERİNE 1 AYDA 898 BİN YENİ İCRA DOSYASI GELDİ'

İcra dairelerine yeni gelen dosya sayısındaki artışa dikkat çeken Gürer, "Temmuz ayının 11'inde icra dairesine gelen dosya sayısı 7 milyon 810 bin iken, bugün bu rakam 898 bin artışla 8 milyon 708 bine yükseldi. Ayrıca UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı da 21 milyon 781 bin oldu. Borcunu borçla ödemeye çalışan vatandaşlar artık borcunu ödeyemez duruma geldiler. Bir ay içinde 900 bine yakın yeni icra dosyasının gelmesi, vatandaşların içine düştükleri çukurdan artık çıkamadıklarını ve durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğinin somut göstergesidir," şeklinde konuştu.

'VATANDAŞIN BANKALARA OLAN BORCU...'

CHP'li Gürer, vatandaşın bankalara olan borcu ve negatif nitelik kazandığından dolayı takibe alınan borç tutarında her geçen hafta artış yaşandığını belirtti. Vatandaşın bankalara olan toplam borcunun 2 trilyon 307 milyar TL’ye ulaştığını belirten Gürer, "Vatandaşın tüketici kredisi borcu 1 trilyon 416 milyar TL, bireysel kredi kartı borcu 854 milyar TL ve takipteki kredi ve kredi kartı borcu 36 milyar TL’yi bulmuş durumda. Vatandaşın geçen hafta bankalara olan borç toplamı 2 trilyon 288 milyar TL idi. Bir haftada vatandaş 19 milyar TL daha bankalara borçlandı.” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN